flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/11137/20-а

30 листопада 2020, 11:07

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до провадження та відкриття провадження у справі

 

 

29 листопада 2020 р.                                                        Справа №200/11137/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Волгіна Н.П., ознайомившись з матеріалами позовної заяви кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Азарова Павла Миколайовича    до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області про визнання протиправними та скасування рішень, зобов’язання вчинити певні дії, -

 

В С Т А Н О В И Л А:

 

29 листопада 2020 року о 19 год 36 хв до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Азарова Павла Миколайовича    до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області, про:

- визнання протиправним та скасування Протоколу від 26 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про повторний підрахунок голосів на виборчій ділянці 140218 з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі”;

- визнання протиправним та скасування Протоколу від 26 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про результати голосування з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі”;

- визнання протиправним та скасування Протоколу від 26 листопада 2020 року  Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про повторний підрахунок голосів на виборчій ділянці 140218 з виборів депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області у територіальному виборчому окрузі № 3”;

- визнання протиправним та скасування Протоколу від 26 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області “Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі”;

- визнання протиправною та скасування постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 1 від 25 листопада 2020 року “Про виконання постанови Першого апеляційного адміністративного суду, щодо встановлення результатів виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області від 25 жовтня 2020 року та визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі”;

- визнання протиправною та скасування постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 4 від 26 листопада 2020 року “Про встановлення результатів голосування з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області від 25 жовтня 2020 року та визнання обраними депутатами в єдиному одномандатному виборчому окрузі”;

- визнання протиправною та скасування постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 5 від 26 листопада 2020 року “Про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі кандидатів у депутати”;

- зобов’язання Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області визначити результати виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області в єдиному одномандатному виборчому окрузі з урахуванням волевиявлення громадян встановленого протоколом ДВК № 140218 від 26 жовтня 2020 року 00 год 55 хв “Про підрахунок голосів виборців на виборчий ділянці № 140218 з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області”;

- зобов’язання Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області визначити результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підставі Протоколу від 6 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі”.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями  160,  161,  171,  172,  273,  276,  279 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та у строк, установлений законом.

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені  КАС України, відсутні.

Публічно-правовий спір виник щодо правовідносин, пов`язаних з виборчим процесом.

Відповідно до п. 6 ч. 1  ст. 19,  ст. 25 КАС України  справа підлягає розгляду Донецьким окружним адміністративним судом.

Справи щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій належить розглядати з урахуванням особливостей, визначених § 2 КАС України.

Згідно з ч. 2  ст. 33 КАС України  будь-яку справу, що відноситься до юрисдикції суду першої інстанції, залежно від категорії і складності справи, може бути розглянуто колегіально у складі трьох суддів, крім справ, які розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження. Питання про призначення колегіального розгляду вирішується до закінчення підготовчого засідання у справі (до початку розгляду справи, якщо підготовче засідання не проводиться) суддею, який розглядає справу, за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, про що постановляється відповідна ухвала.

Враховуючи категорію та складність справи, а також те, що розгляд виборчих справ становить значний суспільний інтерес, з ініціативи суду справа розглядатиметься колегіально у складі трьох суддів.

Як вбачається з матеріалів адміністративного позову позивач крім іншого просить суд визнати протиправною та скасувати постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області від 26 листопада 2020 року № 4 “Про встановлення результатів голосування з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області де визнано обраним Нікольським селищним головою Маріупольського району Донецької області кандидата, який за результатами голосування виборів отримав найбільшу з іншими кількість голосів виборців, а саме  - Мітька Василя Михайловича.

Відповідно до ч. 2  ст. 49 КАС України, якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з ч. 5  ст. 49 КАС України  про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

За висновком суду, рішення у справі може виплинути на права кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Мітька Василя Михайловича, а тому цю особу належить залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Частиною 4    ст. 9 КАС України    передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. ч. 1-2  ст. 72 КАС України  доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ч. 3  ст. 80 КАС України  про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Враховуючи вказані положення суд вважає за необхідне витребувати у Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області засвідчені належним чином письмові докази, які мають значення для повного та всебічного дослідження обставин у справі.

Разом із позовною заявою позивачем подано клопотання про призначення судової експертизи, яке буде вирішено у судовому засіданні.

Відповідно до  ст. 273 КАС України  суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Ураховуючи викладене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та     відкрити провадження у справі.

Керуючись ст.ст.  2,  9,  12,  49,  72,  77,  80,  171,  241,  243,  248,  256,  268,  269,  270,  273 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя -

 

У Х В А Л И Л А:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі № 200/11137/20-а за позовом кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Азарова Павла Миколайовича    до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області про визнання протиправними та скасування рішень, зобов’язання вчинити певні дії.
  2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Мітька Василя Михайловича.
  3. Розглядати справу з урахуванням особливостей, визначених § 2. Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ глави  11  розділу  ІІ КАС України.
  4. Справа розглядатиметься Донецьким окружним адміністративним судом колегіально у складі трьох суддів.
  5. Справу призначити до розгляду в судовому засіданні, яке відбудеться 30 листопада 2020 року о 15 год 30 хв в приміщенні суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1, про що повідомити учасників справи в порядку, визначеному  ст. 268 КАС України.
  6. Учасникам справи надати:

- документ, що посвідчує особу/особу представника (для огляду);

- документ, що підтверджує повноваження представника відповідно до  ст. 59 КАС України;

- оригінали всіх документів, копії яких приєднані до позовної заяви (у випадку їх наявності), відзиву на позовну заяву для огляду в судовому засіданні.

  1. Витребувати у відповідача,  Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області, такі докази:

- протокол безперервного засідання Нікольської селищної ТВК відповідно до ч. 4  ст. 254 Виборчого кодексу України  ;

- протокол від 26 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про повторний підрахунок голосів на виборчій ділянці 140218 з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі”;

- протокол від 26 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про результати голосування з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі”;

- протокол від 26 листопада 2020 року  Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про повторний підрахунок голосів на виборчій ділянці 140218 з виборів депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області у територіальному виборчому окрузі № 3”;

- протокол від 26 листопада 2020 року Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області “Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області “Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі”;

- постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 1 від 25 листопада 2020 року “Про виконання постанови Першого апеляційного адміністративного суду, щодо встановлення результатів виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області від 25 жовтня 2020 року та визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі”;

- постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 4 від 26 листопада 2020 року “Про встановлення результатів голосування з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області від 25 жовтня 2020 року та визнання обраними депутатами в єдиному одномандатному виборчому окрузі”;

- постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 5 від 26 листопада 2020 року “Про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі кандидатів у депутати”;

- скарги про порушення вимог  Виборчого кодексу  під час проведення голосування та підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці № 140218, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області на момент прийняття документів ДВК № 140218 з усіма доданими до них матеріалами (якщо такі надходили);

- акти про пошкодження цілісності упаковки усіх пакетів з виборчою документацією, в тому числі з бюлетенями, якщо такі складалися.

  1. Зобов`язати відповідача надати (надіслати) суду витребувані докази засобами електронного і поштового зв`язку (е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua, 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, буд. 1) до 30 листопада 2020 року до 13 год 00 хв.
  2. Встановити відповідачу строк до 30 листопада 2020 року до 13 год 00 хв для подання до суду відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. Відзив має бути складений та поданий з дотриманням правил, встановлених  ст. 162 КАС України.
  3. Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Мітька Василя Михайловича до 30 листопада 2020 року до 13 год 00 хв надати суду пояснення з приводу позовної заяви та докази на їх підтвердження.
  4. Повідомити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.
  5. Повідомити учасників справи, що письмові докази, які подаються до суду, повинні бути оформленні відповідно до вимог  ст. 94 КАС України, зокрема вони подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього своїм підписом із зазначення дати такого засвідчення.
  6. Повідомити учасників справи, що у разі невиконання процесуальних обов`язків, зокрема, ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, суд може застосувати заходи процесуального примусу відповідно до  ст. 149 КАС України.
  7. Визначити, що клопотання позивача про призначення судової експертизи буде вирішено під час судового засідання.
  8. Роз`яснити учасникам справи, що вони мають процесуальні права та обов`язки, визначені у ст. ст.  44,  47,  51 КАС України.
  9. Повідомити учасників справи про наявність у суді технічної можливості забезпечити участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до  ст. 195 КАС України.
  10. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.
  11. Копію ухвали направити учасникам справи, а відповідачу  та третій особі також направити копію позовної заяви та доданих до неї матеріалів в порядку, визначеному  ст. 268 КАС України.
  12. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

 

 

 

Суддя                                                                                 Н.П. Волгіна