flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/11138/20-а

30 листопада 2020, 12:09

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

30 листопада 2020 р.                                                  Справа №200/11138/20-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Куденкова К.О., перевіривши матеріали адміністративного позову Донецької регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» (ідентифікаційний код: 41767043, 84116, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Волзька, буд. 162) до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (ідентифікаційний код: 43790839, 87000, Донецька область, Нікольський район, селище міського типу Нікольське, вул. Свободи, буд. 87) про визнання протиправними і скасування протоколів, визнання протиправними і скасування постанов, зобов’язання вчинити певні дії,-

 

У С Т А Н О В И В:

 

29 листопада 2020 року Донецька регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області, в якому просить:

- визнати протиправним і скасувати протокол від 26.11.2020 Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області «Про повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці № 140218 з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі»;

- визнати протиправним і скасувати протокол від 26.11.2020 Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області «Про результати голосування з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі;

- визнати протиправним і скасувати протокол від 26.11.2020 Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області «Про повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці № 140218 з виборів депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області у територіальному виборчому окрузі № 3;

- визнати протиправним і скасувати протокол від 26.11.2020 Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області «Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі;

- визнати протиправною і скасувати постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області №1 від 25.11.2020 «Про виконання постанови Першого апеляційного адміністративного суду, щодо встановлення результатів виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області від 25 жовтня 2020 року та визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі»;

- визнати протиправною і скасувати постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області №4 від 26.11.2020 «Про встановлення результатів голосування з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області в єдиному одномандатному виборчому окрузі»;

- визнати протиправною і скасувати постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області №5 від 26.11.2020 «Про визначення обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі кандидатів у депутати»;

- зобов’язати Нікольську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області визнати 15 виборчих бюлетенів виборчої дільниці №140218, які визнали 26.11.2020 недійсними, що знаходились у пакеті з виборчими бюлетенями кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Азарова Павла Миколайовича дійсними і врахувати їх відданими на користь кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Азарова Павла Миколайовича;

- зобов’язати Нікольську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області визначити результати виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області в єдиному одномандатному виборчому окрузі;

- зобов’язати Нікольську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області визначити результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підставі протоколу від 06.11.2020 Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області «Про результати виборів депутатів Нікольської селищної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі».

Обґрунтовуючи позов Донецька регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» посилається на те, що під час повторного підрахунку голосів на ДВК №140218 на посаду Нікольського селищного голови в пакунку де знаходились бюлетені за Азарова Павла Миколайовича виявлено 15 бюлетенів в яких проставлено позначки за декількох кандидатів. Ці бюлетені в подальшому визнанні недійсними. Позивач вважає, що ці бюлетені навмисно зіпсовані вже після підрахунку голосів на ДВК та вже після повторного підрахунку, який проводився Нікольською селищною територіальною виборчою комісією Маріупольського району Донецької області від 06.11.2020.

За наслідками з’ясування визначених ч. 1 ст. 171 КАС України питань, суд дійшов висновку про відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Ця справа має бути розглянута за правилами розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ, передбачених розділом 2 глави 11 КАС України.

Частиною 4 ст. 9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами ч. 4 ст. 77 КАС України встановлено, що докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

На підставі наведеного, суд вважає за необхідне запропонувати сторонам надати докази, які мають значення для повного та всебічного дослідження обставин у справі.

Частиною 2 ст. 49 КАС України передбачено, що якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

На підставі наведеного, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору місцеві організації політичних партій які брали участь у виборах, в межах відповідних територіальних виборчих округів.

Керуючись ст. ст. 9, 77, 33, 171, 248, 256, 268 – 270, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -  

У Х В А Л И В:

 

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Залучити до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: кандидата на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Мітька Василя Михайловича (Донецька область, Маріупольський район, с. Кременівка, вул. Грецька, буд. 77); Донецьку обласну організацію політичної партії «Слуга Народу» (ідентифікаційний код: 43682056, 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, бульвар Пушкіна, буд. 10); Донецьку обласну організацію Політичної партії «За Майбутнє» (ідентифікаційний код: 36443774; 85700, Донецька область, Волноваський район, місто Волноваха, вул. Центральна, будинок 51/1); Регіональну організацію політичної партії «Блок Вадима Бойченка» в Донецькій області (ідентифікаційний код: 43681890, 87592, Донецька область, м. Маріуполь, селище міського типу Сартана, вул. Шевченка, буд. 25Б); Донецьку обласну партійну організацію Аграрної партії України (ідентифікаційний код: 35175265, 85000, Донецька область, м. Добропілля, вул. Івана Франка, буд.18А).

Розгляд справи проводити за правилами розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ, передбачених розділом 2 глави 11 КАС України.

Адміністративна справа буде розглядатися і вирішуватися колегією у складі трьох суддів.

Призначити судове засідання на 1 грудня 2020 року о 10 год. 00 хв. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Зобов’язати Нікольську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області до 09 год. 00 хв. 1 грудня 2020 року надати до суду належним чином засвідчені копії: всі докази які були або мали бути враховані при прийнятті оскаржуваних протоколів і постанов.

Установити відповідачу строк для подання відзиву до 09 год. 00 хв. 1 грудня 2020 року на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову.

Одночасно з надісланням відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Установити третім особам строк до 09 год. 30 хв. 1 грудня 2020 року для подання пояснень щодо позову, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Установити третім особам строк до 09 год. 30 хв. 1 грудня 2020 року для подання пояснень щодо відзиву, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.  

 

Суддя                                                                                  К.О. Куденков