flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/11138/20-а

01 грудня 2020, 14:50

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

  

 

 

01 грудня 2020 р.                                                  Справа №200/11138/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Куденкова К.О., суддів:                                     Чекменьова Г.А., Аканова О.О.

секретар:                                                             Притула С.С.

за участю:

представника позивача:                                        Галахов В.В.,

представника відповідача:                                     Звонарьов В.В.,

третя особа:                                                          Мітько В.М.,

представника третьої особи Мітька В.М.:                Наливай О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Донецької регіональної організації політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - кандидат на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Мітько Василь Михайлович; кандидат на посаду Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області Азаров Павло Миколайович, Донецька обласна організація політичної партії “Слуга Народу”, Донецька обласна організація Політичної партії “За Майбутнє”, Регіональна організація політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області, Донецька обласна партійна організація Аграрної партії України, про визнання протиправними і скасування протоколів, визнання протиправними і скасування постанов, зобов’язання вчинити певні дії,-

 

УСТАНОВИВ:

 

29 листопада 2020 року Донецька регіональна організація політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” (далі - позивач) звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (далі – відповідач, Нікольська селищна ТВК) про визнання протиправними і скасування протоколів, визнання протиправними і скасування постанов, зобов’язання вчинити певні дії.

Обґрунтовуючи позов Донецька регіональна організація політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” посилається на те, що під час повторного підрахунку голосів на ДВК №140218 на посаду Нікольського селищного голови в пакунку де знаходились бюлетені за Азарова Павла Миколайовича виявлено 15 бюлетенів в яких проставлено позначки за декількох кандидатів. Ці бюлетені в подальшому визнанні недійсними. Позивач вважає, що ці бюлетені навмисно зіпсовані вже після підрахунку голосів на ДВК та вже після повторного підрахунку, який проводився Нікольською селищною територіальною виборчою комісією Маріупольського району Донецької області від 06.11.2020.

Позивач подав клопотання про призначення експертизи, яким просить призначити почеркознавчу і техніко-криміналістичну експертизу проведення якої доручити експертам Донецького науково-дослідницького інституту судових експертиз (84112, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Поштова, 67).

У клопотанні зазначено, що на вирішення експертизи пропонується поставити наступні питання:

1) Чи виконані рукописні записи (позначки навпроти прізвищ кандидатів у квадратах з права) у документах - виборчих бюлетенях виборчої дільниці №140218, які визнали 26.11.2020 недійсними, однією особою?

2) Чи вносились у текст документів зміни, а саме в квадраті виборчого бюлетеня виборчої дільниці №140218, які визнали 26.11.2020 недійсними? Якщо вносилися, то яким чином (підчистка, дописка, травлення, виправлення тощо) і який зміст первинного тексту?

3) Чи виконані рукописні записи (позначки навпроти прізвищ кандидатів у квадратах з права) у документах - виборчих бюлетенях виборчої дільниці №140218, які визнали 26.11.2020 року недійсними в різній час?

Також позивач просить зупинити провадження у справі до отримання висновку судової економічної експертизи.

В обґрунтування вказаного клопотання позивач посилається на те, що під час повторного підрахунку голосів кандидата на посаду Нікольського селищного голови в пакунку де знаходились бюлетені за Азарова Павла Миколайовича виявлено 15 бюлетенів в яких проставлено позначки за декількох кандидатів, які в подальшому визнанні недійсними. Зазначає, що навіть неозброєним оком видно, що проставлені позначки різного кольору та помітно різною рукою. Також вважає, що ці бюлетені навмисно зіпсовані вже після підрахунку голосів на ДВК та при повторному підрахунку, який проводився Нікольською селищною ТВК від 06.11.2020.

Відповідно до ч. 1 ст. 102 КАС України передбачено, що суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з’ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

При цьому, згідно з ч. 2 ст. 101 КАС України предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Статтею 1 Закону України “Про судову експертизу” визначено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об’єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 236 КАС України передбачено, що суд має право зупинити провадження у справі в разі: призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Суд зазначає, що позивач оскаржує протоколи і постанови складені відповідачем за наслідками перерахунку голосів на виборчій дільниці № 140218

Ураховуючи наведене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання позивача про призначення експертизи і зупинення провадження у справі, оскільки у позовній заяві і у вказаному клопотанні позивач не спростовує того, що на момент здійснення відповідачем перерахунку голосів на виборчій дільниці № 140218 визнані недійсними виборчі бюлетені містили відмітки про волевиявлення за двох - трьох кандидатів на посаду Нікольського селищного голови.

Крім того, з огляду на приписи ч. 1 ст. 270 КАС України, у цій справі не застосовуються положення ч. 10 ст. 120 КАС України щодо зупинення перебігу процесуального строку у справі.

Керуючись ст. ст. 102, 103, 236, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, - 

У Х В А Л И В:

 

Відмовити в задоволенні клопотання Донецької регіональної організації політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” про призначення експертизи і зупинення провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає. 

 

 

 

Головуючий суддя                                                                         К.О. Куденков

 

Судді                                                                                                Г.А. Чекменьов

                                                                        

                                                                                                         О.О. Аканов