flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/12181/21

19 вересня 2021, 13:17

Завантажити скановану копію

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

  про відкриття провадження в адміністративній справі

 

 

           18 вересня 2021 р.                                                  Справа №200/12181/21 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Грищенко Є.І., розглянувши позовну заяву Куркіна Максима Сергійовича (місце проживання: м. Святогірськ, вул. Івана Мазепи, 58/84) до Святогірської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (місцезнаходження: м. Святогірськ, вул. Володимира Сосюри, 8) про встановлення факту одноразового грубого порушення та дострокове припинення повноважень,

ВСТАНОВИВ:

 

Куркін Максим Сергійович звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Святогірської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області в якому просив суд:

- встановити факт одноразового грубого порушення Святогірською міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області Конституції України та Виборчого кодексу України, який полягає у її бездіяльності, що виявилась у нерозміщенні у встановлений законом строк та у визначений Виборчим кодексом України спосіб реквізитів рахунку для внесення грошової застави на проміжних виборах депутатів Святогірської міської ради Краматорського району Донецької області в багатомандатному виборчому окрузі №6 31 жовтня 2021 року та достроково припинити повноваження всього її складу.

Позовна заява підсудна Донецькому окружному адміністративному суду. Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172, 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом, на час відкриття провадження у справі не виявлено.

Особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ, зокрема, у термінових адміністративних справах встановлено параграфом 2 Глави 11 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 273 параграфу 2 Глави 11 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму.

З огляду на це справа буде розглянута з урахуванням особливостей провадження у справах з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, визначених статтею 273 КАС України (категорія термінових адміністративних справ).

Також суд звертає увагу сторін, що за приписами частини одинадцятої статті 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 КАС України адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Кабінету Міністрів України, крім випадку, встановленого частиною четвертою статті 22 цього Кодексу, Національного банку України, окружної виборчої комісії (окружної комісії з референдуму), розглядаються і вирішуються в адміністративному суді першої інстанції колегією у складі трьох суддів.

Оскільки предметом оскарження в даній адміністративній справі є бездіяльність територіальної виборчої комісії, а не окружної виборчої комісії, справа буде розглядатись суддею одноособово.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та  відкрити провадження у справі.

Частиною четвертою  статті 9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Беручи до уваги викладене, з метою правильного вирішення справи суд вважає за необхідне витребувати від сторін документи, необхідні для розгляду справи, з власної ініціативи.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 171, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

 

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Куркіна Максима Сергійовича до Святогірської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про встановлення факту одноразового грубого порушення та дострокове припинення повноважень.

Розгляд справи проводити одноособово, за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей Глави 11 Розділу 2 Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ  КАС України.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 19 вересня 2021 року об 18 год. 00 хв. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Зобов’язати позивача у строк до 19 вересня 2021 року до 14 год. 00 хв. надати суду засвідчену належним чином копію паспорта та засвідчену належним чином копію довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків (за наявністю).

Зобов’язати відповідача у строк до 19 вересня 2021 року об 14 год. 00 хв. надати суду:

- засвідчену належним чином копію постанови Святогірської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 18.03.2021 № 110 “Про призначення проміжних виборів депутатів Святогірської міської ради Краматорського району Донецької області в багатомандатному виборчому окрузі №6”;

- інформацію щодо початку виборчого процесу;

- докази розміщення інформації щодо реквізитів рахунку для внесення грошової застави на офіційному веб-сайті (за наявності) та/або на стенді офіційних матеріалів Святогірської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області;

- документ на підтвердження повноважень голови Святогірської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області;

- інформацію щодо кінцевої дати подання заяв та документів для реєстрації кандидатів.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 19 вересня 2021 року до 14:00 години.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (частини 3, 4 статті 162 КАС України).

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України “Про електронний цифровий підпис” (ч. 2 ст. 94, ч. 2 ст. 99 КАС України).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, яка розглядатиметься за наступною сторінкою в мережі Інтернет http://adm.dn.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.  

 

 

 

Суддя                                                                                  Є.І. Грищенко