flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №2а-18730/10/0570

20 жовтня 2017, 12:15

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про заміну сторони виконавчого провадження

 

 

           17 жовтня 2017 р.                                                 Справа №2а-18730/10/0570 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Голошивець І.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Донецького міського відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження по справі №2а-18730/10/0570 за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” про стягнення пені нарахованої за прострочення сплати страхових внесків, -

 

                                                      В С Т А Н О В И В:

 

04.10.2017 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Донецького міського відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження по справі №2а-18730/10/0570 за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” про стягнення пені нарахованої за прострочення сплати страхових внесків.

В обґрунтування заяви, заявник посилається на те, що відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” № 1105-XIV (далі Закон №1105) від 23.09.1999 була проведена реорганізація Фондів соціального страхування та зокрема, утворено Фонд соціального страхування України, реорганізувавшись шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, у зв’язку з чим згідно наказу Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від 26.05.2017 №555 юридичну особу - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька припинено.

Разом із тим передавальним актом від 01.08.2017 Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька передало усі права та обов’язки, а також все майно правонаступнику – Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231), з огляду на що заявник просив замінити сторону виконавчого провадження.

Представники заявника та осіб, які беруть участь у справі у судове засідання не з’явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. На адресу суду від Донецького міського відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області надійшло клопотання про розгляд заяви за відсутністю представника відділення.

Частиною 6 ст. 128 КАС України зазначено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає її такою, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 13.09.2010 позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі м. Донецька до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” про стягнення пені нарахованої за прострочення сплати страхових внесків – задоволено повністю.

Стягнуто з Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Куйбишевському районі м. Донецька суму  269   845 (двісті шістдесят дев’ять тисяч вісімсот сорок п’ять) грн. 33 коп.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 17.03.2016 відновлено втрачене провадження в адміністративній справі № 2а-18730/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі м. Донецька до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” про стягнення пені нарахованої за прострочення сплати страхових внесків, в частині: постанови Донецького окружного адміністративного суду від 13.09.2010; ухвали Донецького апеляційного адміністративного суду від 20.10.2010. 

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 17.03.2016 заяву відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька про видачу дублікату виконавчого листа – задоволено.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 03.08.2016 поновлено пропущений строк пред’явлення до виконання виконавчого листа, виданого на виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду у справі № 2а-18730/10/0570.

Відповідно даних з безкоштовного витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громатських формувань 21.08.2017 діяльність Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька – припинено, правонаступником визначено Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231).

Частиною 1 ст.264 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч.5 ст.15 Закону України “Про виконавче провадження” у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. Для правонаступників усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов’язковими тією мірою, якою вони були б обов’язковими для сторони, яку правонаступник замінив.  

Суд зазначає, що внаслідок проведення процедури реорганізація Фондів соціального страхування, усі функції Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька здійснює його правонаступник Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області яке є юридичною особою (код ЄДРПОУ 41325231).

За приписами п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України “Про виконавче провадження” у виконавчому документі зазначається ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника.

Тобто з аналізу наведеної норми слідує, що стороною у виконавчому провадженні має бути юридична особа, відомості щодо якої наявні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

З урахуванням викладеного, суд вважає необґрунтованими доводи заявника стосовно заміни неналежної сторони виконавчого провадження – Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області в особі Донецького міського відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, оскільки Донецьке міське відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області не є юридичною особою.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення заяви Донецького міського відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області по справі № 2а-18730/10/0570 про заміну сторони виконавчого провадження за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” про стягнення пені нарахованої за прострочення сплати страхових внесків.

Керуючись статтями 128, 160, 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

 

                                                       У Х В А Л И В:

 

Заяву  Донецького міського відділення у Куйбишевському районі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області по справі № 2а-18730/10/0570 про заміну сторони виконавчого провадження за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” про стягнення пені нарахованої за прострочення сплати страхових внесків – задовольнити частково.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні у справі № 2а-18730/10/0570 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Куйбишевському  районі  м. Донецька на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231).

В задоволенні інших вимог заяви, -  відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п’яти днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. 

 

 

           Суддя                                                                               Голошивець І.О.