flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося сьоме засідання Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя

18 січня 2021, 13:46

 Участь у заході взяли: заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, член ВРП Лариса Швецова, керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» Девід Вон, Голова Міжнародної консультативної ради Реда Молєне, міжнародний ключовий експерт з питань судочинства Проекту ЄС «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант та представники інших міжнародних програм та проєктів.

Заступником Голови ВРП Олексієм Маловацький проінформовано щодо результатів роботи Ради, винесено питання  кадрового забезпечення судової системи та напрями та пріоритети на поточний рік.

Голова Міжнародної консультативної ради при ВРП Реда Молєне розповіла про сприяння посиленню інституційної спроможності Державної судової адміністрації України, надані методологічні рекомендації з питань планування і розподілу бюджету, взаємодії ДСА України із судами та аспектів запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Презентовано статистичний та контекстний аналіз відкритих даних реєстру Вищої ради правосуддя щодо повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність та результати опитування суддів про стан захисту суддівської незалежності. За результатами аналізу повідомлень суддів підготовлений проєкт формуляра повідомлення про втручання в діяльність судді, покликаний максимально спростити суддям оформлення повідомлень до ВРП.

Секретаріатом Вищої ради правосуддя розроблено проєкт форми електронного повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Проєкт наразі доопрацьовується.

Міжнародний ключовий експерт з питань судочинства Проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант розповіла про реалізацію проекту «Модельні суди» та про завершення роботи над основним масивом інтерактивної онлайн-мапи мережі місцевих загальних судів України. Задля подальшої  змоги краще уявити межі юрисдикції судів, зрозуміти їх потреби, побачити різницю у навантаженні суддів. Наразі мапа містить:

  • поточну конфігурацію місцевих загальних судів;
  • запропоновану у 2017 році мережу окружних судів;
  • конфігурацію оновлених громад та районів;
  • статистичну інформацію щодо судового навантаження станом на останній звітний період;
  • геопросторову та демографічну статистику у розрізі нового адміністративно-територіального устрою;
  • алгоритми та автоматичні розрахунки, спрямовані на полегшення сприйняття інформації.
  • Надалі функціонал мапи буде розширюватися.

План Проєкту на 2021 рік передбачатиме розширення мережі модельних судів, підтримка реорганізації системи судів першої інстанції, підвищення кадрової спроможності працівників судової системи.

Сторони заходу готові і надалі працювати разом заради забезпечення незалежності й авторитету правосуддя та забезпечення судового захисту громадян.  

 Пресслужба суду за повідомленням Вищої  ради правосуддя