flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні тенденції судової практики надані суддями Верховного Суду

08 липня 2021, 16:02

 

В межах освітньої програми для юристів «Leadership in Law» на початку липня 2021 року проведено серію курсів в онлайн режимі за участю суддів Верховного Суду.

 

Спікерами заходу виступили судді Касаційного господарського суду та Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

 

Суддя-спікер Юрій Чумак розглянув тему «Судового захисту права власності: актуальні правові позиції Верховного Суду». Так, відповідно до ч. 3 ст. 30 ГПК України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов’язані між собою позовні вимоги пред’явлені одночасно щодо декількох об’єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об’єкта, вартість якого є найвищою.

 

Також, Юрій Чумак звернув увагу на правову позицію, коли спір про скасування рішення про державну реєстрацію речового права на нерухоме майно має розглядатись як спір, пов’язаний з порушенням цивільних прав позивача на нерухоме майно іншою особою, за якою зареєстроване аналогічне право щодо того ж нерухомого майна. Належним відповідачем у такому спорі є особа, речове право на майно якої оспорюється та щодо якої здійснено запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Участь у такому спорі реєстратора як співвідповідача (якщо позивач вважає його винним у порушенні своїх прав) не змінює приватноправового характеру спору.

 

У межах свого виступу суддя-спікер КГС ВС розглянув низку ключових постанов Верховного Суду, які мають актуальне значення для юристів-практиків, що спеціалізуються у відповідній сфері права.

 

Василь Крат презентував тему «Категорія недійсності в судовій практиці», акцентуючи увагу на загальних засадах застосування категорії «недійсності».

Тобто завданням цивільного судочинства є саме ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Такий захист можливий за умови, що права, свободи чи інтереси власне порушені, а учасники цивільного обороту використовують цивільне судочинство для такого захисту. Прикладом є постанова Об’єднаної палати КЦС ВС від 5 вересня 2019 року у справі № 638/2304/17.

 

Пресслужба суду за повідомленням судової влади України