flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

25 травня поточного року відбулися збори суддів Донецького окружного адміністративного суду.

30 травня 2017, 11:16

Суддями обговорювались питання щодо спеціалізації суддів, формування постійно діючих колегій та третього відділу суддів з розгляду усіх категорій справ та стосовно ротації складу суддів 1 та 2 відділів та формування постійно діючих колегій.

Також була обговорена інформаційна довідка ДААС про стан дотримання строків розгляду адміністративних справ суддями  за 1 квартал 2017 року

Прес –служба

 

Інформаційний лист ВАСУ

 

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

          26.05.2017    611/10-14/17

Головам апеляційних 
адміністративних судів

        У зв’язку з надходженням до Вищого адміністративного суду України листа Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини (далі – Європейський суд) у справі «Куликов та інші проти України» (заява № 5114/09 та 17 інших від 19 січня 2017 року), стислий виклад якого додається, Вищий адміністративний суд України вважає за необхідне звернути увагу адміністративних судів на таке.

 

Цим рішенням визнано порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) у зв’язку з недотриманням принципів незалежності та неупередженості під час звільнення заявників з посад суддів національних судів. 

У вказаній справі Європейський суд, розглядаючи скарги заявників за статтею 6 Конвенції, послався на свої висновки у справі «Олександр Волков проти України», у якій зазначив, що провадження у Вищій раді юстиції і Верховній Раді України характеризувалося великою кількістю системних і загальних недоліків, які поставили під сумнів принципи незалежності та неупередженості, а подальший перегляд справи судом не усунув ці недоліки. 

Крім того, у цій справі Європейський суд визнав порушення статті 8 Конвенції. Розглядаючи скарги заявників за статтею 8 Конвенції, Європейський суд зробив посилання на висновки у справі «Олександр Волков проти України» та зазначив, що звільнення заявника з посади судді становило втручання у його приватне життя, і таке втручання не відповідало вимозі «якості закону», а тому не було правомірним у розумінні статті 8 Конвенції. 

За інформацією, наданою Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини, найближчим часом автентичний переклад цього рішення буде надруковано у збірнику нормативно-правових актів «Офіційний вісник України» та розміщено на сайті Міністерства юстиції України (www.minjust.gov.ua).

 

Голова суду                                                                            О.Нечитайло.

 

 Прес - служба