flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №234/13577/20

03 жовтня 2020, 14:57

Завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

03 жовтня 2020 р.                                                  Справа №234/13577/20

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Циганенко А.І., ознайомившись з позовною заявою Теліуса Андрія Валерійовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправними дії, визнання не чинним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

29 вересня 2020 року Теліус Андрій Валерійович звернувся до Краматорського міського суду Донецької області з позовною заявою до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про:

  • визнання дії протиправними, а рішення про відмову зареєструвати Андрія Валерійовича Теліуса кандидатом на посаду селищного голови селищної територіальної громади смт. Біленьке не чинним та скасувати його;
  • зобов’язання прийняти заяву та зареєструвати Андрія Валерійовича Теліуса кандидатом на посаду селищної голови селищної територіальної громади смт. Біленьке та поновити конституційне право на місцеве самоврядування селищної територіальної громади смт. Біленьке.

Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 30 вересня 2020 року справу № 234/13577/20 передано на розгляд за предметною підсудністю до Донецького окружного адміністративного суду. Справа надійшла до суду 03 жовтня 2020 року.

Згідно частини 2 статті 171 Кодекс адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Ознайомившись з позовною заявою, суд прийшов до висновку, що вона не відповідає вимогам статтям 160, 161 КАС України з огляду на наступне.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються, зокрема, зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

В порушення зазначеної норми, позивач не конкретизує в прохальній частині позову які саме дії відповідача він просить суд визнати протиправними.

Відповідно до ч. 1 ст. 161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

В порушення зазначеної норми, позивач не надав до суду копію позовної заяви та копії доданих до неї документів для відповідача.

Особливості провадження у справах щодо оскаржень рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені статтею 273 КАС України.

Так, відповідно до ч. 6 ст. 273 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Суд зазначає, що як вбачається з позовної заяви, спірне рішення (відповідь) було прийнято 23 вересня 2020 року, а отже звернувшись до суду із даним адміністративним позовом 29 вересня 2020 року, позивач пропустив строк звернення, встановлений положеннями КАС України для даної категорії справ.

Поряд з цим, позивач зазначає, що отримав оскаржуване рішення (відповідь) з відмовою у реєстрації кандидатом на посаду селищного голови смт. Біленьке 24 вересня 2020 року, проте доказів отримання такого рішення саме 24 вересня 2020 року суду не надано.

Таким чином, позивачу необхідно надати суду докази, що свідчать про отримання позивачем 24 вересня 2020 року відповіді Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 23 вересня 2020 року № 52.

Згідно з частинами 1 та 2  ст. 169 КАС України суддя, встановивши що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Таким чином, суд вважає за необхідне залишити даний позов без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 160, 161, 169, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Теліуса Андрія Валерійовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправними дії, визнання не чинним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії залишити без руху.

Встановити Теліусу Андрію Валерійовичу строк для усунення недоліків позовної заяви: до 12 год. 00 хв. 04 жовтня 2020 року.

У разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, позовна заява буде вважатись неподаною, та її буде повернуто позивачу.

Ухвала постановлена, складена та підписана 03 жовтня 2020 року.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.  

 

 

Суддя                                                                         А.І. Циганенко