flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №234-13577-20

04 жовтня 2020, 16:28

  Завантажити скановану копію

 

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду     

 

 

04 жовтня 2020 р.                                                Справа №234/13577/20 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Циганенко А.І., ознайомившись з позовною заявою Теліуса Андрія Валерійовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправними дій, визнання не чинним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

29 вересня 2020 року позивач, Теліус Андрій Валерійович, звернувся до Краматорського міського суду Донецької області з адміністративним позовом до відповідача, Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області,  про визнання протиправними дій, визнання не чинним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії.

30 вересня 2020 року хвалою Краматорського міського суду Донецької області справу передано на розгляд за предметною підсудністю до Донецького окружного адміністративного суду (а.с. 12-13).

03 жовтня 2020 року о 10-30 годині матеріали справи надійшли до Донецького окружного адміністративного суду (а.с. 17).

03 жовтня 2020 року позовна заява була залишена без руху і позивачу наданий строк для усунення її недоліків до 12-00 годин 04 жовтня 2020 року.

04 жовтня 2020 року об 11-49 годині позивачем поданий уточнений адміністративний позов, в якому останній просив:

- визнати дії відповідача щодо відмови в реєстрації А.В. Теліуса на посаду селищного голови територіальної громади смт. Біленьке протиправним, а рішення відповідача про відмову зареєструвати А.В.Теліуса кандидатом на посаду селищного голови селищної територіальної громади смт. Біленьке не чинним та скасувати його;

- зобов’язати відповідача прийняти заяву та зареєструвати А.В.Телоіуса кандидатом на посаду селищного голови селищної територіальної громади смт. Біленьке та поновити конституційне право позивача на місцеве самоврядування селищної територіальної громади смт. Біленьке.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 16 вересня 2020 року позивачем була подана заява та інші необхідні документи для реєстрації кандидатом на посаду селищного голови смт. Біленьке, м. Краматорськ, Донецької області. 22 вересня 2020 року замість рішення відповідача, позивач отримав від голови Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області  Р. Байрак інформацій лист.

23 вересня 2020 року позивач подав уточнену заяву про реєстрацію кандидатом на посаду селищного голови смт. Біленьке, м. Краматорськ, Донецької області. 24 вересня 2020 року позивач отримав відповідь з відмовою реєстрації кандидатом на посаду селищного голови смт. Біленьке на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України №710-р від 12 червня 2020 року.

Разом з позовною заявою позивачем подані клопотання про поновлення строку для подання позову у зв’язку із діями голови ТВК Байрака Р., який надав відповідь 24 жовтня 2020 року, а не 23 жовтня 2020 року.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами, суд встановив наступне.

17 липня 2020 року постановою Верховної Ради України №807-IX “Про утворення та ліквідацію районів” у Донецькій області утворений Краматорський район (з адміністративним центром у місті Краматорськ) у складі територій Андріївської сільської, Дружківської міської, Іллінівської сільської, Костянтинівської міської, Краматорської міської, Лиманської міської, Миколаївської міської, Новодонецької селищної, Олександрівської селищної, Святогірської міської, Слов’янської міської, Черкаської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

12 червня 2020 року розпорядженням Кабінету Міністрів України  №710-р “Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Донецької області” до складу території Краматорської територіальної громади була включена територія Біленьківської територіальної громади.

8 серпня 2020 року постановою Центральної виборчої комісії №160 “Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року”, із змінами, внесеними згідно з постановою Центральної виборчої комісії №181 від 18.08.2020, були призначені на неділю, 25 жовтня 2020 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів за переліками згідно з додатками 1 – 24.

Згідно з додатком 4 до вказаної постанови 25 жовтня 2020 року перші місцеві вибори призначені в Краматорській міській територіальній громаді, а саме Краматорської міської ради Краматорського району Донецької області, Краматорського міського голови Краматорського району Донецької області.

10 серпня 2020 року постановою Центральної виборчої комісії №172 “Про утворення та формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій” утворена Краматорська міська територіальна виборча комісія
Краматорського району Донецької області.

16 вересня 2020 року Теліусом А.В. до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області була подана заява для реєстрації кандидатом на посаду селищного голови смт. Біленьке, м. Краматорськ, Донецької області (а.с. 7).

21 вересня 2020 року листом за №36 голова Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області  Р. Байрак повідомив Теліуса А.В. про те, що вибори Біленківського селищного голови (смт. Біленьке) 25 жовтня 2020 року не проводяться та реєстрація кандидатів не здійснюється (а.с. 8).

23 вересня 2020 року Теліусом А.В. до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області була подана заява для реєстрації кандидатом на посаду селищного голови смт. Біленьке, м. Краматорськ, Донецької області (а.с. 9).

23 вересня 2020 року листом за №52 голова Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області  Р. Байрак повідомив Теліуса А.В., що відповідач організовує вибори виключного депутатів Краматорської міської ради та Краматорського міського голови, а вибори Біленьківського селищного голови не проводяться, тому реєстрація кандидата на посаду голови селищної територіальної громади смт. Біленьке м. Краматорська Донецької області неможлива (а.с. 10).

В позовній заяві позивач зазначає, що лист голови Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області  Р. Байрак від 23 вересня 2020 року №52 був отриманий ним особисто тільки 24 вересня 2020 року (а.с. 2, 25).

Разом з позовною заявою позивачем подані клопотання про поновлення строку для подання позову у зв’язку із діями голови ТВК Байрака Р., який надав відповідь 24 жовтня 2020 року, а не 23 жовтня 2020 року (а.с. 30, 32).

Згідно з частиною 6 статті  273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Відповідно до частини 1 статті 120 КАС України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

За приписами статті 270 КАС України на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої – десятої статті 120 цього Кодексу. Строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події. Днем бездіяльності є останній день встановленого законом строку, в який мало бути вчинено дію або прийнято рішення. Днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Дії та рішення відповідача, які оскаржує позивач, були вчинені (прийнято) 23 вересня 2020 року, отже останнім днем п’ятиденного строку для подачі позовної заяви до суду було 28 вересня 2020 року.

Позовна заява була подана до Краматорського міського суду Донецької області з порушенням правил предметної юрисдикції 29 вересня 2020 року, до Донецького окружного адміністративного суду остання надійшла 03 жовтня 2020 року.

Системний аналіз приписів частин другої – десятої статті 120, статті 270, частини 6 статті 273 КАС України, а також установлених обставин справи, дозволяє суду дійти висновку про те, що позовна заява щодо рішення та дій виборчої комісії була подана до відповідного суду після закінчення строку для подання такої позовної заяви, а тому клопотання про поновлення строку звернення до суду не підлягає задоволенню, а позовна заява підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись статтями 2, 5, 120, 240, 241-243, 248, 270, 271, 272, 273, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

клопотання Теліуса Андрія Валерійовича про поновлення строку звернення до суду залишити без задоволення.

позовну заяву Теліуса Андрія Валерійовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправними дії, визнання не чинним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії залишити без розгляду.

Ухвала постановлена, складена та підписана 04 жовтня 2020 року.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня її проголошення.

 

 

 Суддя                                                                                  А.І. Циганенко