flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9152/20-а

05 жовтня 2020, 17:06

Завантажити скановану копію

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про залишення позовної заяви без руху

 

 

05 жовтня 2020 р.                                                Справа №200/9152/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Абдукадирова К.Е., ознайомившись з позовною заявою Уповноваженої особи політичної партії «Європейська Солідарність» Сташенко Єгора Олександровича (84313, Донецька область, м. Краматорськ, пр. Миру-9) до Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (87524, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, 150) про визнання протиправною постанови та зобов’язання вчинити певні дії,

 

УСТАНОВИВ:

 

05 жовтня 2020 року о 13 годині 49 хвилин, до Донецького окружного адміністративного суду подана позовна заява Уповноваженої особи політичної партії «Європейська Солідарність» Сташенко Єгора Олександровича (84313, Донецька область, м. Краматорськ, пр. Миру-9) до Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (87524, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, 150), в якій позивач просить:

          - визнати постанову Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 51 від 02 жовтня 2020 року протиправною;

          - зобов’язати Маріупольську міську територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області провести жеребкування щодо визначення номерів організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені відповідно до «Порядку проведення жеребкування щодо визначення номерів організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше)».

Відповідно до статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суддя після одержання позовної заяви з’ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до приписів статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно з пунктом 2 частини 5 статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Пунктом 11 частини 5 статті 160 КАС України визначено, що в позовній заяві зазначається власне письмове підтвердження позивача про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

За приписами статті 279 КАС України особа, яка відповідно до закону про вибори чи референдум зареєстрована як уповноважена особа (представник) партії (блоку), місцевої організації партії, ініціативної групи референдуму, діє як представник відповідної партії (блоку), місцевої організації партії, ініціативної групи референдуму у справах, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, без додаткового уповноваження (частина 2).

Частиною 3 вказаної статті визначено, що документом, що підтверджує повноваження представників, визначених частинами першою і другою цієї статті, є відповідне посвідчення, видане в порядку, встановленому законом про вибори чи референдум.

В порушення вищезазначених норм КАС України, позивачем не зазначено код ЄДРПОУ відповідача, не зазначений ІПН позивача, позивачем не засвідчені всі додатки до позовної заяви, а ті додатки, що засвідчені, є такими, що засвідчені неналежним чином, не додано копії посвідчення уповноваженої особи політичної партії «Європейська Солідарність», не надано копії спірної постанови від 02 жовтня 2020 року № 51, яку оскаржує позивач.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 169 КАС України суддя, встановивши що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Таким чином, суд вважає за необхідне залишити даний позов без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 94, 160, 161, 169, 171, 243, 248, 256, 273, 279 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

 

У Х В А Л И В:

 

Позовну заяву Уповноваженої особи політичної партії «Європейська Солідарність» Сташенко Єгора Олександровича (84313, Донецька область, м. Краматорськ, пр. Миру-9) до Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (87524, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, 150) про визнання протиправною постанови Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області № 51 від 02 жовтня 2020 року та зобов’язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Встановити позивачеві строк до 21 год. 30 хв. 05 жовтня 2020 року, протягом якого позивач має усунути вказані вище недоліки шляхом:

- приведення позовної заяви у відповідність до вимог Кодексу адміністративного судочинства України, зазначивши в ній код ЄДРПОУ відповідача, ІПН позивача, засоби зв’язку з позивачем відповідно до вимог статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України;

- надання належним чином засвідчених всіх додатків до позовної заяви відповідно до ДСТУ 4163-2003;

- надання належним чином засвідченої копії посвідчення уповноваженої особи політичної партії «Європейська Солідарність»

- надання належним чином засвідченої копії спірної постанови від 02 жовтня 2020 року № 51;

- надання суду власного письмового підтвердження позивача про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу. 

Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.  

Повний текст ухвали виготовлений та підписаний 05 жовтня 2020 року о 16 год. 30 хв.  

 

Суддя                                                                                  К.Е. Абдукадирова