flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9394/20-а

09 жовтня 2020, 14:53

Завантажити скановану копію

 

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

 

          09 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/9394/20-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Льговська Ю.М., розглянувши матеріали позову Романенка Андрія Анатолійовича (РНОКПП: 2949506850, місце реєстрації: вул. Паркова, буд. 87, кв. 72,  м. Краматорськ, Донецька область, 84300) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (код ЄДРПОУ: 43756405, місцезнаходження: площа Миру, буд. 2, м. Краматорськ, Донецька область, 84313) про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення певних дій, -

                                              

В С Т А Н О В И В:

 

09 жовтня 2020 року о 10 годині 32 хвилини Романенко Андрії Анатолійович  звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про:

1) визнання протиправними дій відповідача, що виявилися у відмові надати на запит позивача публічну інформацію на підставі Виборчого кодексу України та Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме по кожній з партій, списки яких зареєстровані для участі у виборах до Краматорської міської ради станом на 29 вересня 2020 року:

єдиний виборчий список та всі територіальні виборчі списки кандидатів у депутати з усіма відомостями, передбаченими частиною десятою статті 220 Виборчого кодексу України;

передвиборчу програму організації партії;

автобіографії кандидатів, складені відповідно до вимог статті 222 Виборчого кодексу України;

фотографії кандидатів;

по кожному з кандидатів, зареєстрованих для участі у виборах до Краматорського міського голови станом на 29 вересня 2020 року:

рішення зборів, конференцій організації партії про висування кандидата на посаду міського голови (для кандидатів, висунутих від партії);

автобіографію кандидата, складену відповідно до вимог статті 224 Виборчого кодексу України;

фотографію кандидата;

2) зобов’язання відповідача надати позивачеві протягом 5 робочих днів з дня набрання законної сили рішенням суду відкриту публічну інформацію, а саме по кожній з партій, списки яких зареєстровані для участі у виборах до Краматорської міської ради станом на 29 вересня 2020 року:

єдиний виборчий список та всі територіальні виборчі списки кандидатів у депутати з усіма відомостями, передбаченими частиною десятою статті 220 Виборчого кодексу України;

передвиборчу програму організації партії;

автобіографії кандидатів, складені відповідно до вимог статті 222 Виборчого кодексу України;

фотографії кандидатів;

по кожному з кандидатів, зареєстрованих для участі у виборах до Краматорського міського голови станом на 29 вересня 2020 року:

рішення зборів, конференцій організації партії про висування кандидата на посаду міського голови (для кандидатів, висунутих від партії);

автобіографію кандидата, складену відповідно до вимог статті 224 Виборчого кодексу України;

фотографію кандидата.

За приписами частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з’ясовує, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини четвертої статті 161 КАС України позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За змістом частини другої статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. […].

Частиною четвертою статті 94 КАС України встановлено, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством; абзацом другим частини п’ятої статті 94 КАС України - учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Отже, із змісту цих норм суд вбачає, що письмові докази, якщо вони подаються в копіях, повинні бути засвідчені учасником справи, яким у цьому випадку є позивач.

У порушення зазначених норм позивачем до позовної заяви додані письмові докази, які не засвідчено ним особисто. Такого висновку суд дійшов з огляду на істотну відмінність підпису, який містить на позовній заяві та як зразок підпису у паспорті, з підписами, якими засвідчено письмові докази.

За цих обставин цей недолік підлягає усуненню.

Частиною першої статті 169 КАС України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За приписами речення 1 частини другої статті 169 КАС України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення […].

Враховуючи, що позовна заява не відповідає вимогам частини четвертої статті 161 КАС України, вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків.

Керуючись статтями 161, 169, 248, 273 КАС України, -

 

У Х В А Л И В:

 

Позовну заяву Романенка Андрія Анатолійовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення певних дій залишити без руху.

Встановити позивачеві строк до 18 год. 00 хв. 09 жовтня 2020 року, протягом якого позивач має усунути вказані вище недоліки шляхом надання Донецькому окружному адміністративному суду письмових доказів, доданих до позовної заяви, в належним чином засвідчених копіях.  

Роз’яснити позивачеві, що в разі, якщо він не усуне недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, позовна заява буде йому повернута.

Копію ухвали направити позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.