flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9394/20-а

09 жовтня 2020, 19:14

Завантажити скановану копію

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про відкриття провадження в адміністративній справі

 

          09 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/9394/20-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Льговська Ю.М., розглянувши матеріали позову Романенка Андрія Анатолійовича (РНОКПП: 2949506850, місце реєстрації: вул. Паркова, буд. 87, кв. 72,  м. Краматорськ, Донецька область, 84300) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (код ЄДРПОУ: 43756405, місцезнаходження: площа Миру, буд. 2, м. Краматорськ, Донецька область, 84313) про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення певних дій, -  

                                            

В С Т А Н О В И В:

 

09 жовтня 2020 року о 10 годині 32 хвилини Романенко Андрії Анатолійович  звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про:

1) визнання протиправними дій відповідача, що виявилися у відмові надати на запит позивача публічну інформацію на підставі Виборчого кодексу України та Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме по кожній з партій, списки яких зареєстровані для участі у виборах до Краматорської міської ради станом на 29 вересня 2020 року:

єдиний виборчий список та всі територіальні виборчі списки кандидатів у депутати з усіма відомостями, передбаченими частиною десятою статті 220 Виборчого кодексу України;

передвиборчу програму організації партії;

автобіографії кандидатів, складені відповідно до вимог статті 222 Виборчого кодексу України;

фотографії кандидатів;

по кожному з кандидатів, зареєстрованих для участі у виборах до Краматорського міського голови станом на 29 вересня 2020 року:

рішення зборів, конференцій організації партії про висування кандидата на посаду міського голови (для кандидатів, висунутих від партії);

автобіографію кандидата, складену відповідно до вимог статті 224 Виборчого кодексу України;

фотографію кандидата;

2) зобов’язання відповідача надати позивачеві протягом 5 робочих днів з дня набрання законної сили рішенням суду відкриту публічну інформацію, а саме по кожній з партій, списки яких зареєстровані для участі у виборах до Краматорської міської ради станом на 29 вересня 2020 року:

єдиний виборчий список та всі територіальні виборчі списки кандидатів у депутати з усіма відомостями, передбаченими частиною десятою статті 220 Виборчого кодексу України;

передвиборчу програму організації партії;

автобіографії кандидатів, складені відповідно до вимог статті 222 Виборчого кодексу України;

фотографії кандидатів;

по кожному з кандидатів, зареєстрованих для участі у виборах до Краматорського міського голови станом на 29 вересня 2020 року:

рішення зборів, конференцій організації партії про висування кандидата на посаду міського голови (для кандидатів, висунутих від партії);

автобіографію кандидата, складену відповідно до вимог статті 224 Виборчого кодексу України;

фотографію кандидата.

Підставою звернення до суду є порушення прав виборця на участь у виборчому процесі, пов’язаних з правом голосу.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2020 року позовну заяву залишено без руху у зв’язку з її невідповідністю вимогам частини четвертої статті 161 КАС України та встановлено позивачеві строк до 18 год. 00 хв. 09 жовтня 2020 року для усунення недоліків позовної заяви.

Недоліки позовної заяви усунено в установлений судом строк.

Позовна заява підсудна Донецькому окружному адміністративному суду, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність. Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172, 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом, немає.

Таким чином, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ, зокрема, у термінових адміністративних справах встановлені параграфом 2 Глави 11 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 273 параграфу 2 Глави 11 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму.

З огляду на це справа буде розглянута з урахуванням особливостей провадження у справах з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, визначених статтею 273 КАС України (категорія термінових адміністративних справ).

Також суд звертає увагу сторін, що за приписами частини одинадцятої статті 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та  відкрити провадження у справі.

Частиною четвертою статті 9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Беручи до уваги викладене, з метою правильного вирішення справи суд вважає за необхідне витребувати від відповідача документи, необхідні для розгляду справи.

Керуючись статтями 171, 256, 273 КАС України, -

 

У Х В А Л И В:

 

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі № 200/9394/20-а за позовом Романенка Андрія Анатолійовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення певних дій.

Розгляд справи проводити з урахуванням особливостей Глави 11 Розділу 2 Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ КАС України.

Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 11 жовтня 2020 року о 10:30 в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Встановити відповідачеві строк до 14:00 години 10 жовтня 2020 року для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду з документом, що підтверджує його надіслання (надання) і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Витребувати у відповідача належним чином засвідчені документи в обґрунтування своєї відмови, відомості про визначений комісією спосіб оприлюднення та надання інформації, визначеної Виборчим кодексом України (у разі прийняття відповідних рішень).

Витребувані документи надати у строк до 14:00 години 10 жовтня 2020 року.

Повідомити учасників справи, що вони можуть отримати інформацію зі справи  на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Надіслати відповідачеві копію позовної заяви з додатками.

Адміністративна справа розглядатиметься судом колегіально у складі трьох суддів.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності шляхом подання апеляційної скарги через Донецький окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.                  

 Суддя                                                                                  Ю.М. Льговська