flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9797/20-а

21 жовтня 2020, 20:57

Завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

 

 

21 жовтня 2020 р.                                                 Справа №200/9797/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Загацька Т.В., розглянувши матеріали позовної заяви Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання “БАТЬКІВЩИНА” (84302, Донецька обл., місто Краматорськ, вулиця Перша Горна, будинок 5А, ЄДРПОУ 26502259) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (84313, Донецька обл., місто Краматорськ, пл.Миру, будинок 2, ЄДРПОУ 43756405) про встановлення факту порушення вимог законодавства України про місцеві вибори, визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії –

 

ВСТАНОВИВ:

 

21.10.2020 о 17 год. 00 хв., до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання “БАТЬКІВЩИНА” до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якій позивач просить:

- встановити факт одноразового грубого порушення головою Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області Байраком Романом Володимировичем, вимог законодавства України про місцеві вибори, що виразилося в незабезпеченні належної організації роботи Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області та призвело до порушення права Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання "БАТЬКІВЩИНА" на внесення подання про реєстрацію офіційних спостерігачів у встановлені Виборчим кодексом України строки та позбавило можливості мати офіційних спостерігачів на перших виборах депутатів міської ради та міського голови 25.10.2020;

- визнати бездіяльність голови Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області Байрака Романа Володимировича, що виразилася в незабезпеченні належної організації роботи Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області та призвела до порушення права Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання "БАТЬКІВЩИНА" внести подання про реєстрацію офіційних спостерігачів у встановлені Виборчим кодексом України строки та позбавила можливості мати офіційних спостерігачів на перших виборах депутатів міської ради та міського голови 25.10.2020, протиправною;

- зобов’язати Краматорську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області прийняти від Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання "БАТЬКІВЩИНА" звіт про надходження коштів на поточний рахунок виборчого фонду місцевої організації політичної партії та їх використання (проміжний) (форма № 1);

- зобов'язати Краматорську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області прийняти подання Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання "БАТЬКІВЩИНА" про реєстрацію офіційних спостерігачів на перших виборах депутатів міської ради та міського голови 25.10.2020, розглянути його по суті та прийняти рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів від Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання "БАТЬКІВЩИНА".

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 160, 161, 172, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України), підсудна Донецькому окружному адміністративному суду, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, та у строк, установлений законом. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі відсутні.

Спір виник із публічно-правових відносин у яких відповідач є суб`єктом владних повноважень. Зазначений спір згідно з вимогами  ст.19 КАС України належить до компетенції адміністративних судів та має розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені ст.273 КАС України.

Особливості подання заяв по суті справи в окремих категоріях адміністративних справ визначені ст.269 КАС України. Відповідно до якої заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

Також суд звертає увагу сторін на той факт, що згідно з ч.11 ст.273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Щодо складу учасників справи.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що декілька з них пред’явлено до голови Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області Байрака Романа Володимировича.

Відповідно до ч.3 ст.48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно з ч.4 ст.48 КАС України, якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ч.7 ст.48 КАС України заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Враховуючи відсутність можливості отримати згоду позивача на заміну відповідача по справі, беручи до уваги положення наведених вище правових норм, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі як другого відповідача голову Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області Байрака Романа Володимировича.

Суд відзначає, що оскільки за рештою позовних вимог належним відповідачем є Краматорська міська територіальна виборча комісія Краматорського району Донецької області, підстави для заміни первісного відповідача відсутні.

З метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів особи від порушень з боку суб’єкта владних повноважень, всебічного і повного з’ясування обставин та розгляду справи впродовж розумного строку, керуючись принципом офіційного з’ясування обставин, на підставі п.4 ч.3 ст.2, ч.4 ст.9, ст.ст.72, 77, 80 КАС України суд вважає за необхідне за власною ініціативою вжити заходи щодо виявлення та витребування доказів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.160, 161, 171, 273 КАС, -

 

У Х В А Л И В:

 

Прийняти до розгляду позовну заяву Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання “БАТЬКІВЩИНА” (84302, Донецька обл., місто Краматорськ, вулиця Перша Горна, будинок 5А, ЄДРПОУ 26502259) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (84313, Донецька обл., місто Краматорськ, пл.Миру, будинок 2, ЄДРПОУ 43756405) про встановлення факту порушення вимог законодавства України про місцеві вибори, визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Відкрити провадження у справі №200/9797/20-а.

Залучити до участі у справі як другого відповідача голову Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області Байрака Романа Володимировича (84313, Донецька обл., місто Краматорськ, пл.Миру, будинок 2).

Направити голові Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області Байраку Роману Володимировичу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити строк до 12 год. 00 хв. 22.10.2020, протягом якого відповідачі у справі можуть подати відзив на позовну заяву, шляхом його направлення на електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду: inbox@adm.dn.court.gov.ua та на поштову адресу суду: 84112, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачам, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними в ній матеріалами.

Учасникам справи надати документи на підтвердження повноважень їх представників згідно ст.ст.59, 60 КАС України та оригінали (для огляду у судовому засіданні) всіх документів, копії яких приєднані до позовної заяви та тих, що будуть надані суду.

Зобов`язати позивача надати суду належним чином засвідчені копії:

- доказів прибуття 19.10.2020 уповноважених представників Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання “БАТЬКІВЩИНА” за адресою місця знаходження Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області для подання звіту про надходження коштів на поточний рахунок виборчого фонду місцевої організації політичної партії та їх використання (проміжний) (форма № 1) та подання про реєстрацію офіційних спостерігачів на перших виборах депутатів міської ради та міського голови 25.10.2020;

- посвідчення уповноваженої особи Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання “БАТЬКІВЩИНА” на ім’я Рубченка Михайла Геннадійовича.

Зобов`язати відповідача надати суду належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких був встановлений порядок організації роботи Донецької обласної партійної організації всеукраїнського об’єднання “БАТЬКІВЩИНА”.

Витребувані докази подати до суду шляхом подання їх безпосередньо до Донецького окружного адміністративного суду та шляхом надіслання на офіційну електронну адресу суду у строк до 12 год. 00 хв. 22.10.2020.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 14 год. 30 хв. 22.10.2020 у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду, що розташований, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1, про що повідомити сторін.

Адміністративна справа розглядатиметься судом колегіально у складі трьох судів.

Невідкладно повідомити учасників справи про відкриття провадження у справі та викликати учасників справи (їх представників) в судове засідання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.          

 

 

 

Суддя                                                                                 Т.В.Загацька