flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9869/20-а

23 жовтня 2020, 19:07

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

 

23 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/9869/20-а

17 год. 32 хв.

 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Аляб’єв І.Г., розглянувши адміністративний позов кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича (вул.Зарічна, б.24, смт.Біленьке, місто Краматорськ, Донецька область, 84313, РНОКПП 2725109776) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Миру, 2, м.Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 43756405) про зобов’язання зареєструвати офіційних спостерігачів,

 

В С Т А Н О В И В:

 

23 жовтня 2020 року о 16 годині 05 хвилин,  до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якій позивач просить:

  • зобов’язати Краматорську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області зареєструвати офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича відповідно до наданого 19 жовтня 2020 року подання про реєстрацію офіційних спостерігачів та негайно, але в будь-якому випадку до 23:59 24 жовтня 2020 року, видати відповідні посвідчення зазначеним офіційним спостерігачам.

Відповідно до ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС України), суддя після одержання позовної заяви з’ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 94 КАС України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно з пунктом 5.27 Вимог до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 року № 55, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

У порушення вищевказаних норм копії документів, додані до позовної заяви для відповідача, позивачем не засвідчені належним чином.

Згідно з пунктом 11 частини п’ятої статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються, зокрема, власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення вимог вказаної норми, в позовній заяві позивачем не зазначено про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з частинами 1 та 2  ст. 169 КАС України суддя, встановивши що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Таким чином, суд вважає за необхідне залишити даний позов без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 171, 243, 248, 256, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

 

У Х В А Л И В: 

 

 Позовну заяву кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича (вул.Зарічна, б.24, смт.Біленьке, місто Краматорськ, Донецька область, 84313, РНОКПП 2725109776) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Миру, 2, м.Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 43756405) про зобов’язання зареєструвати офіційних спостерігачів - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви до 21 год. 00 хв. 23 жовтня 2020 року, протягом якого позивач має усунути недоліки позовної заяви шляхом надання до суду належним чином завірених копій доданих до позовної заяви додатків та надання власного письмового підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу. 

Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.  

 

Суддя                                                                                                 І. Г. Аляб’єв