flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення по справі №200/9869/20-а

24 жовтня 2020, 16:12

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 

 

24 жовтня 2020 р.                                               Справа №200/9869/20-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

Донецький  окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Аляб’єва І.Г.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича (вул.Зарічна, б.24, смт.Біленьке, місто Краматорськ, Донецька область, 84313, РНОКПП 2725109776) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Миру, 2, м.Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 43756405) про зобов’язання зареєструвати офіційних спостерігачів, -   

                                   

в с т а н о в и в:

 

23 жовтня 2020 року о 16 годині 05 хвилин,  до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якій позивач просить зобов’язати Краматорську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області зареєструвати офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича відповідно до наданого 19 жовтня 2020 року подання про реєстрацію офіційних спостерігачів та негайно, але в будь-якому випадку до 23:59 24 жовтня 2020 року, видати відповідні посвідчення зазначеним офіційним спостерігачам.

В обґрунтування позову зазначено, що позивач 19 жовтня 2020 року звернувся до відповідача з подання про реєстрацію офіційних спостерігачів, проте Краматорська міська територіальна виборча комісія Краматорського району Донецької області станом на 23 жовтня 2020 року не прийняла рішення щодо задоволення чи відмову у задоволенні подання про реєстрацію офіційних спостерігачів чим порушила частину 5 статті 239 Виборчого кодексу України.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 23 жовтня 2020 року позовну заяву залишено без руху та надано строк на усунення недоліків позовної заяви. Недоліки позовної заяви позивачем усунуто.

Ухвалою суду від 23 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Судове засідання призначено на 24 жовтня 2020 року.

Відповідачем відзив до суду не надано.

Зі змісту статті 79 КАС України вбачається, що відповідач повинен подати суду докази разом із поданням відзиву.

Таким чином, відповідно до частини четвертої статті 159 КАС України, неподання суб’єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин кваліфіковано судом як визнання позову.

До судового засідання позивач та представник відповідача не з’явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Відповідно до частини дев’ятої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України(далі - КАС України) якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене, суд розглядає позовну заяву в порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши докази, що містяться у матеріалах справи, суд встановив наступне.

Позивач - Гончаренко Олександр Васильович 11 серпня 1974 року народження, паспорт громадянина України №003243958, реєстраційний номер облікової картки платника податків 2725109776.

Центральна виборча комісія постановою від 08 серпня 2020 року №160 призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, а постановою від 14 серпня 2020 року №176 призначила перші вибори депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року.

30 серпня 2020 року  Центральна виборча комісія прийняла постанову №208 «Про початок виборчого процесу місцевих виборів 25 жовтня 2020 року», якою постановила оголосити з 05 вересня 2020 року початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року.

Таким чином, з 05 вересня 2020 року фактично розпочався виборчий процес місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року №172 «Про утворення та формування складу обласних, районних (крім районів Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у місті Києві територіальних виборчих комісій» утворено, зокрема, Краматорську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області. (Додаток 83).

Позивач є суб’єктом виборчого процесу, що підтверджується Постановою Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області № 19 від 17 вересня 2020 року «Про реєстрацію кандидатів на посаду Краматорського міського голови на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року» та посвідченням № 1 від 17 вересня 2020 року.

19 жовтня 2020 року кандидат на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександр Васильович звернувся до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області з поданням про реєстрацію офіційних спостерігачів.

Відповідно до Журналу реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії Краматорської міської територіальної виборчої комісії подання про реєстрацію офіційних спостерігачів зареєстровано за №378.

22 жовтня 2020 року до порядку денного Краматорською міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області, зокрема, було внесено на розгляд питання щодо реєстрації офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича.

Витягом з протоколу засідання Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 22 жовтня 2020 року зазначено, що у присутності 18 членів Комісії поставлено на обговорення питання про реєстрацію офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Гончаренка О.В. (пункт 10 порядку денного).

Відповідно до зазначеного витягу з протоколу до подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Гончаренка О.В. надані копії паспортів, заяви безпосередньо осіб, включених до подання в якості спостерігачів та електронний носій із відповідним поданням в форматі Word.

За результатами голосування про реєстрацію офіційних спостерігачів: «ЗА» проголосувало 9 членів комісії, «ПРОТИ»- 0, «УТРИМАЛИСЯ» - 9 членів комісії. Виходячи з наведеного рішення за наслідками розгляду подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Гончаренка О.В. не прийнято.

Листом відповідача від 22 жовтня 2020 року Гончаренко О.В. повідомлено, що рішення за наслідками розгляду подання про реєстрацію офіційних спостерігачів Краматорською міською територіальною виборчою комісією не прийнято.

Не погодившись з діями відповідача Гончаренко О.В. звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з цим позовом.

Дослідивши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовують вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, які правові норми належить застосувати до цих правовідносин, суд дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частини першої статті 58 Виборчого кодексу України у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, від громадських організацій, яким у порядку, встановленому цим Кодексом, надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах.

Частинами 2 статті 58 Виборчого кодексу України встановлено, що право суб’єкта виборчого процесу мати офіційних спостерігачів визначається цим Кодексом для кожного типу виборів.

Відповідно до частини першої статті 239 Виборчого кодексу України у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від організацій партій, які висунули виборчі списки, кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Офіційним спостерігачем від організації партії, кандидата, громадської організації на місцевих виборах може бути громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.

Порядок реєстрації та правовий статус офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій та від громадських організацій визначається статтями 59, 60 цього Кодексу.

Частинами 2-4 статті 239 Виборчого кодексу України визначено, що офіційний спостерігач від кандидата, організації партії реєструється виборчою комісією за поданням кандидата, представника організації партії у виборчій комісії чи уповноваженої особи організації партії у єдиному багатомандатному або відповідному територіальному виборчому окрузі.

У поданні про реєстрацію офіційних спостерігачів зазначаються: прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), відповідний виборчий округ, громадянство, число, місяць і рік народження, місце роботи, посада (заняття), адреса для листування, контактний номер телефону, відомості про відсутність судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, що не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

До подання додаються заява про згоду таких осіб бути офіційними спостерігачами від відповідної організації партії, кандидата, копія паспорта громадянина України (копії першої та другої сторінок паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки або копії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки) або копії першої та другої сторінок тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) запропонованої особи.

У разі виявлення технічних помилок та неточностей у поданні про реєстрацію офіційного спостерігача в постанові відповідної виборчої комісії про його реєстрацію зазначаються відомості на підставі копій паспортних документів.

Подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом кандидата, представника організації партії у територіальній виборчій комісії або уповноваженої особи організації партії вноситься до відповідної територіальної виборчої комісії не пізніш як за п’ять днів до дня голосування (на паперовому носії та в електронному вигляді).

Документи для реєстрації офіційних спостерігачів можуть подаватися за допомогою електронних сервісів у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Відповідно до витягу з протоколу від 22 жовтня 2020 року Краматорському міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області підтверджено, що 19 жовтня 2020 року до відповідача надійшло належним чином оформлене подання про реєстрацію офіційних спостерігачів, з доданими до подання світлокопіями паспортів, заяв осіб, включених до подання в якості спостерігачів та електронний носій із відповідним поданням в форматі Word.

Отже, відповідачем підтверджено, що подання про реєстрацію офіційних спостерігачів оформлено належним чином та має усі не необхідні додатки визначені статтею 239 Виборчого кодексу України.

Частиною 4 статті 36 Виборчого кодексу України визначено, що засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу.

Згідно з частиною 12 статті 36 Виборчого кодексу України рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених цим Кодексом

 Відповідно до частини 6 статті 239 Виборчого кодексу України підставою для відмови у реєстрації офіційного спостерігача може бути лише недотримання вимог, встановлених частинами першою - четвертою цієї статті, частиною третьою статті 58 цього Кодексу.

Враховуючи, той факт, що відповідачем жодне з рішень передбачене статтею 239 Виборчого кодексу України не прийнято, що є порушенням положень Виборчого кодексу України, а факт відповідності подання вимогам Виборчого кодексу України є безспірним, суд приходять до висновку про задоволення позову з частині зобов’язання відповідача зареєструвати офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича відповідно до наданого 19 жовтня 2020 року подання про реєстрацію офіційних спостерігачів.

Щодо позовної вимоги про негайну видачу посвідчень офіційним спостерігачам суд зазначає, що ця позовна вимога є передчасною оскільки у цій частині відносин відсутній спір, а суд не може вирішувати юридичні конфлікти, які можуть виникати у майбутньому.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд бере до уваги те, що на момент вирішення справи позивачем не сплачено судовий збір.

Відповідно до частини 4 статті 273 КАС України суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом. Відповідно до частини 2 статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини четвертої статті 139 КАС України, при частковому задоволенні позову, у випадку покладення судових витрат на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, суд може зобов’язати сторону, на яку покладено більшу суму судових витрат, сплатити різницю іншій стороні. У такому випадку сторони звільняються від обов’язку сплачувати одна одній іншу частину судових витрат.

Так, позивачем при зверненні з даним позовом до суду не подано документ про сплату судового збору у встановленому Законом України «Про судовий збір» розмірі. Таким чином, суд дійшов висновку про необхідність стягнення з позивача та відповідача судового збору у рівних частинах 840,80 грн. по 420,40 грн з позивача та відповідача

Керуючись ст.ст. 73-77, 90, 94, 132, 139, 205, 241, 245, 246, 250, 255, 272, 273, 295 КАС України, суд -

 

в и р і ш и в:

 

Адміністративний позов кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича (вул.Зарічна, б.24, смт.Біленьке, місто Краматорськ, Донецька область, 84313, РНОКПП 2725109776) до Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Миру, 2, м.Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 43756405) про зобов’язання зареєструвати офіційних спостерігачів – задовольнити частково.

Зобов’язати Краматорську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області (пл.Миру, 2, м.Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 43756405) зареєструвати офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича відповідно до наданого 19 жовтня 2020 року подання про реєстрацію офіційних спостерігачів.

В задоволені решти позовних вимог – відмовити.

Стягнути з Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Миру, 2, м.Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 43756405) на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 420,40 гривень.

Стягнути з кандидата на посаду міського голови Краматорської територіальної громади Гончаренко Олександра Васильовича (вул.Зарічна, б.24, смт.Біленьке, місто Краматорськ, Донецька область, 84313, РНОКПП 2725109776) на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 420,40 гривень.

Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями 273275-277280282пунктами 5 та 6 частини першої статті 283статтями 286-288 цього Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Повний текст рішення виготовлений  24 жовтня 2020 року.    

 

 

 

Суддя                                                                                   Аляб’єв І.Г.