flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9928/20-а

27 жовтня 2020, 18:13

Завантажити скановану копію

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

     27 жовтня 2020 р.                                               Справа №200/9928/20-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Молочна І. С., розглянувши адміністративний позов політичної партії «Захисників Вітчизни» до Новогродівської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії,

встановив:

27.10.2020 о 13 годині 54 хвилини політична партія «Захисників Вітчизни» (місцезнаходження: вул. Шевченко, 29, м. Новогродівка, Донецька область, 85483) позивач, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Новогродівської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області (місцезнаходження: вул. Паркова, 10, м. Новогродівка, Донецька область, 85483) про:

- визнання протиправними дії Новогродівської міської ТВК Покровського району Донецької області;

- визнання виборчих бюлетенів з виборів депутатів Новогродівської міської ради недійсними;

- визнання такими, що не відбулися вибори депутатів Новогродівської міської ради на виборчих дільницях №№141145, 141146, 141147, 141148, 141149, 141150, 141151 та 141152;

- зобов'язання Новогродівську міську ТВК Покровського району Донецької області повторно провести вибори депутатів Новогродівської міської ради на виборчих дільницях №№141145, 141146, 141147, 141148, 141149, 141150, 141151 та 141152.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Так, відповідно до частини 1 статті 273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Відповідно до частини 4 статті 273 КАС України рішення, дії чи бездіяльність територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, народних депутатів України; обласних комісій з референдуму і комісії Автономної Республіки Крим з всеукраїнського референдуму, а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Згідно з частиною 9 статті 273 КАС України суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Водночас, при вирішенні питання про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, суд керується загальними нормами КАС України.

Відповідно до пунктів 1, 2, 3, 6 частини 1 статті 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Перевіривши матеріали позовної заяви в порядку статті 171 КАС України, суд встановив, що позовна заява не відповідає вимогам статті 160 КАС України.

Так, відповідно до вимог частини 2 статті 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно з частиною 1 статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною 3 статті 55 КАС України встановлено, що юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Положеннями статті 59 КАС України визначено документи, що підтверджують повноваження представників.

Таким чином, сторона у справі має право на звернення до суду самостійно або через свого представника лише на підставі документа, що посвідчує його повноваження у визначеному законом порядку.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, остання подана від імені політичної партії «Захисників Вітчизни» та підписана її представником головою політичної партії «Захисників Вітчизни» Мусейко К. І., на підтвердження повноважень якого до позовної заяви додано копію посвідчення кандидата в депутати від політичної партії «Захисників Вітчизни» Новогродівської міської ради, що видано головою Новогродівської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області 28.09.2020.

Судом встановлено, що згідно з протоколом №1 установчих зборів Новогродівської партійної міської організації політичної партії «Захисників Вітчизни» від 09.09.2015 обрано головою Новогродівської партійної міської організації політичної партії «Захисників Вітчизни» Мусейко К. І. та доручено йому здійснення відповідних реєстраційних дій у реєстраційному органі зі зміни керівництва.

Отже, зазначені документи жодним чином не підтверджують повноважень Мусейко К. І. на підписання та подання до суду цієї позовної заяви від імені політичної партії «Захисників Вітчизни».

Таким чином, Мусейку К. І. не надано суду належних підтверджуючих документів щодо наявності у нього повноважень діяти як представник політичної партії «Захисників Вітчизни» та підписувати від її імені позовну заяву.

Також особливості здійснення представництва у справах, пов`язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму визначені статтею 279 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 279 КАС України особа, яка відповідно до закону про вибори зареєстрована як уповноважений представник або довірена особа кандидата, діє як представник відповідного кандидата у справах, пов’язаних з виборчим процесом, без додаткового уповноваження.

Згідно з частиною  2 статті 279 КАС України особа, яка відповідно до закону про вибори чи референдум зареєстрована як уповноважена особа (представник) партії (блоку), місцевої організації партії, ініціативної групи референдуму, діє як представник відповідної партії (блоку), місцевої організації партії, ініціативної групи референдуму у справах, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, без додаткового уповноваження.

Відповідно до частини 3 статті 279 КАС України документом, що підтверджує повноваження представників, визначених частинами першою і другою цієї статті, є відповідне посвідчення, видане в порядку, встановленому законом про вибори чи референдум.

Як встановлено судом вище, позов підписано представником, головою політичної партії «Захисників Вітчизни», Мусейко К. І., при цьому документи, які б підтверджували повноваження представника позивача на підписання даної позовної заяви, як голови політичної партії «Захисників Вітчизни», відповідно до зазначеної норми Кодексу до матеріалів позову не долучено.

Крім того, судом встановлено, що згідно з даними, зазначеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, головою політичної партії «Захисників Вітчизни», яка може вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації, тощо, є Кармазін Ю. А.

Згідно з частиною першою статті 7 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі Закон №755-IV) Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб- підприємців з Єдиного державного реєстру.

В порядку статті 10 Закону №755-IV  наявні у реєстрі відомості  вважаються достовірними.

У зв`язку з цим, суд дійшов висновку про те, що позовна заява від імені політичної партії «Захисників Вітчизни» підписана особою, повноваження якої не підтверджено у встановленому законом порядку.

Згідно з пунктом 3 частини 4 статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Відповідно до частини 8 статті 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду із позовом в порядку, встановленому законом.

За наведених обставин, позовна заява політичної партії «Захисників Вітчизни» разом з усіма долученими до неї документами підлягає поверненню позивачу з підстав, визначених пунктом 3 частини 4 статті 169 КАС України, як така, що підписана особою, яка не має права на її підписання.

Одночасно суд звертає увагу, що звернення до суду, передбачає, зокрема, надання суду належних доказів дійсної волі учасника справи, на уповноваження певної особи на представництво. Такі докази повинні виключати будь-які сумніви стосовно справжності та чинності такого уповноваження на момент вчинення певної процесуальної дії (докази повинні бути надані в оригіналі або у формі копії, якісно оформленої особою, що є учасником справи), а також стосовно охоплення такої дії дійсним колом повноважень, делегованих представнику.

Застосування судом наведених норм процесуального права відповідає правовим висновкам Великої Палати Верховного Суду, висловленим у постанові від 05.06.2019 у справі № 9901/847/18 та Верховним Судом у постановах від 03.07.2019 у справі №9901/936/18 і від 02.07.2020 у справі №344/20706/18.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 171, 172, 279 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Позовну заяву політичної партії «Захисників Вітчизни» до Новогродівської територіальної виборчої комісії Покровського району Донецької області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії – повернути позивачу.  

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими частиною 2 статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України до суду апеляційної інстанції у дводенний строк з дня її проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.10.2020 о 17 годині 55 хвилин.  


          Суддя                                                                                                                                                                       І.С. Молочна