flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/10106/20-а

31 жовтня 2020, 18:52

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

 

31 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/10106/20-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Череповський Є.В., ознайомившись з позовною заявою кандидата у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименка Володимира Степановича до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, за участю третіх осіб: Регіональної Організації Політичної партії “Блок Вадима Бойченко” в Донецькій області, Донецької обласної Організації Політичної партії “За Майбутнє”, Донецької обласної Організації Політичної партії “Наш Край”, Донецької обласної Організації Політичної партії “УДАР” (Український демократичний альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Донецької Територіальної організації Політичної Партії “Європейська Солідарність”, Донецької обласної Організації Політичної Партії “Слуга Народу”, Донецької обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Донецької обласної Організації Політичної Партії “Партія Шарія”, Маріупольської міської організації політичної партії “Сила Людей” про визнання протиправними та скасування протоколів, зобов’язання вчинити певні дії,

 

В С Т А Н О В И В:

 

31 жовтня 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов кандидата у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименка Володимира Степановича до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, за участю третіх осіб: Регіональної Організації Політичної партії “Блок Вадима Бойченко” в Донецькій області, Донецької обласної Організації Політичної партії “За Майбутнє”, Донецької обласної Організації Політичної партії “Наш Край”, Донецької обласної Організації Політичної партії “УДАР” (Український демократичний альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Донецької Територіальної організації Політичної Партії “Європейська Солідарність”, Донецької обласної Організації Політичної Партії “Слуга Народу”, Донецької обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Донецької обласної Організації Політичної Партії “Партія Шарія”, Маріупольської міської організації політичної партії “Сила Людей” про визнання протиправними та скасування протоколів, зобов’язання вчинити певні дії.

Дослідивши надану позовну заяву, суддя дійшов висновку про необхідність її повернення з таких підстав.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульований Кодексом адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Відповідно до ч. 2 ст. 18 КАС України, позовні та інші заяви, скарги та інші визначені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Відповідно до ч. 8 ст. 18 КАС України, реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до    Закону України "Про електронний цифровий підпис", якщо інше не визначено цим Кодексом.

Особливості використання електронного цифрового підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Частиною шостою  статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Частинами сьомою, восьмою статті 44 КАС України встановлено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до Суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно із частиною десятою    статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до Суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

В свою чергу підпунктом 15.16 підпункту 15 пункту 1    розділу VII "Перехідні положення" КАС України визначено, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади України оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Разом із тим, на час звернення позивача до суду з даним позовом Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не розпочала роботу.

В той же час, відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 01 червня 2020 року №247 "Про запровадження в дослідну експлуатацію підсистем "Електронний суд" та "Електронний кабінет", запроваджений в дослідну експлуатацію підсистеми "Електронний суд" та "Електронний кабінет" (далі – Підсистеми) у всіх місцевих та апеляційних судах України (крім Київського апеляційного суду) та Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду (далі – пілотні суди), в ході якого пілотним судам керуватися вимогами, визначеними в Положенні про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженому рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30 (із змінами), у частині функціонування Підсистем.

Отже, надсилання процесуальних документів в електронному вигляді передбачає використання сервісу "Електронний суд", розміщеному за посиланням:://cabinet.court.gov.ua/login, відповідно з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Таким чином, альтернативою звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, безумовно є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через Електронний кабінет.

При цьому, відповідно до підпункту 15.1 підпункту 15 пункту 1    розділу VII "Перехідні положення" КАС України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Згідно із довідкою відділу документообігу та архівної роботи Донецького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2020 року, даний адміністративний позов поданий шляхом надіслання на електронну поштову адресу суду електронного листа, який містить вкладення - позовна заява, який підписано електронним цифровим підписом, на підтвердження чинності якого надано роздруківку результату перевірки електронного цифрового підпису, виданого АЦСК АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Зазначене свідчить про використання позивачем непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до суду із позовною заявою.

Аналогічна правова позиція була наведена також в ухвалі Верховного Суду від 19 грудня 2019 року у справі №817/1066/17; адміністративне провадження №К/9901/34262/19.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, позовна заява підлягає поверненню.

Керуючись статтями 169, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                

У Х В А Л И В:

 

Повернути позовну заяву кандидата у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименка Володимира Степановича до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, за участю третіх осіб: Регіональної Організації Політичної партії “Блок Вадима Бойченко” в Донецькій області, Донецької обласної Організації Політичної партії “За Майбутнє”, Донецької обласної Організації Політичної партії “Наш Край”, Донецької обласної Організації Політичної партії “УДАР” (Український демократичний альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Донецької Територіальної організації Політичної Партії “Європейська Солідарність”, Донецької обласної Організації Політичної Партії “Слуга Народу”, Донецької обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Донецької обласної Організації Політичної Партії “Партія Шарія”, Маріупольської міської організації політичної партії “Сила Людей” про визнання протиправними та скасування протоколів, зобов’язання вчинити певні дії.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у дводенний строк з дня її  проголошення. Якщо розгляд справи було здійснено в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Ухвала суду набирає законної сили у строк та в порядку передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали складений та підписаний 31 жовтня 2020 року о 17 год. 59 хв.     

 

Суддя                                                                                   Є.В. Череповський