flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/10113/20-а

01 листопада 2020, 10:35

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

 

31 жовтня 2020 р.                                                  Справа №200/10113/20-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Аляб’єв І.Г., ознайомившись з позовною заявою Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (вул.Торська, 14А, м.Слов’янськ, Донецька область, 84122, код ЄДРПОУ 39878456) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Соборна, 2, м.Слов’янськ, Донецька область, 84122, код ЄДРПОУ 43757016) про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії,

 

В С Т А Н О В И В:

 

31 жовтня 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області в якому позивач просить:

  • визнати протиправним та скасувати протокольне рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141193 з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області, депутатів Слов’янської міської ради та Слов’янського міського голови Краматорського районну Донецької області;
  • визнати протиправною бездіяльність Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо неприйняття рішення про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141193 з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області, депутатів Слов’янської міської ради та Слов’янського міського голови Краматорського районну Донецької області;
  • зобов’язати Слов’янську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №141193 з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області, депутатів Слов’янської міської ради та Слов’янського міського голови Краматорського районну Донецької області.

Відповідно до частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи: 1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; 2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); 3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; 4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; 5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); 6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається із матеріалів, що одержані суддею,  позовна заява  від 31 жовтня 2020 року підписана за допомогою факсиміле.

Нормами чинного законодавства не надається поняття як «факсиміле» або «факсимільне відтворення підпису».

Факсиміле з латині «facsimile» - зробити подібне. Фактично це печатка, кліше, що відтворює власноручний підпис, аналог останнього.

Тобто, підпис повинен бути власноручний. Відтворення підпису з допомогою факсиміле або технічних засобів (сканування, копіювання) не допускається.

При цьому, документ який надійшов на адресу суду та  іменований як «позовна заява» не містить власноручного підпису.

Приймаючи до уваги те, що використання факсиміле при підписанні позову при зверненні до суду не передбачено чинним законодавством, а також враховуючи те, що факсиміле по своїй суті є копією графічного зображення підпису особи, суд не може вважати поданий позов підписаним власноручно.

Відповідно до п. 3 ч.4 ст. 169 позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

У своїй ухвалі від 05 червня 2018 року по справі №826/811/17 (адміністративне провадження № К/9901/51505/18 Верховний суд  зробив висновок, що надіслані на адресу суду процесуальні документи, які підписані з використанням факсиміле, не можуть вважатися, що підписані відповідним заявником.

Також Верховний суд наголосив, що звернення до суду передбачає надання належних доказів дійсної волі учасника справи.

Крім того, як вбачається із вказаної ухвали, Верховний суд також прийшов к самостійному висновку про факсимільне відтворення підпису, яке не допускається при зверненні до суду з позовною заявою.

Аналогічну позицію щодо необхідності підписання позовної заяви власноруч висказав і Донецький апеляційний адміністративний суд у своїй Постанові від  20 червня 2018 року по справі №812/1685/17.

За таких обставин, та враховуючи,  що позов  не підписано,  суд  повертає позовну заяву позивачу.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись статтями 169243248256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -                                                        

                                                          

УХВАЛИВ:

        

Позовну заяву Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (вул.Торська, 14А, м.Слов’янськ, Донецька область, 84122, код ЄДРПОУ 39878456) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (пл.Соборна, 2, м.Слов’янськ, Донецька область, 84122, код ЄДРПОУ 43757016) про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії - повернути позивачеві.

Копію ухвали, а також документи, що додані позивачем до позовної заяви, надіслати позивачу.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі його апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Донецький окружний адміністративний суд у дводенний строк з дня її підписання.

Ухвалу суду виготовлено і підписано 01 листопада 2020 року.