flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/10111/20-а

01 листопада 2020, 11:53

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

 

 

01 листопада 2020 р.                                                       Справа № 200/10111/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Кравченко Т.О., вирішуючи питання про наявність підстав для прийняття позовної заяви та відкриття провадження в адміністративній справі за позовом Донецької обласної організації політичної партії “Наш край” до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення, визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії,

 

встановила:

 

31 жовтня 2020 року о 23 годині 02 хвилини до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Донецької обласної організації політичної партії “Наш край” (далі – позивач) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (далі – відповідач, Слов’янська міська ТВК), в якому позивач просив:

- визнати протиправним та скасувати протокольне рішення Слов’янської міської ТВК щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 141225 з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області та депутатів Слов’янської міської ради Краматорського району Донецької області;

- визнати протиправною бездіяльність Слов’янської міської ТВК щодо неприйняття рішення про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 141255 з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області та депутатів Слов’янської міської ради Краматорського району Донецької області;

- зобов’язати Слов’янську міську ТВК прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці № 141225 з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області та депутатів Слов’янської міської ради Краматорського району Донецької області.

Відповідно до п. п. 3, 6 ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) суддя після одержання позовної заяви, крім іншого, з’ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу, чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму.

Ч. 2 ст. 160 КАС України визначено, що позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Донецька обласна організація політичної партії “Наш край” як суб’єкт виборчого процесу звернулася до суду з цим позовом.

Від імені позивача позовна заява, подана до суду, містить підпис голови Донецької обласної організації політичної партії “Наш край” Недави О.А., який виконано не власноручно, а за допомогою факсиміле.

Чинне законодавством України нормативно не визначає поняття факсиміле, однак ч. 3 ст. 207 Цивільного кодексу України встановлює, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-цифрового підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

КАС України не передбачає випадків, коли допускається подання документів із факсимільним підписом.

Ст. 43 КАС України визначає зміст адміністративної процесуальної правосуб’єктності.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 КАС України здатність мати процесуальні права та обов’язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Згідно з ч. 3 ст. 43 КАС України здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов’язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Серед іншого “Особисто здійснювати” означає і те, що процесуальні документи повинні містити особистий підпис уповноваженої на те особи.

Оскільки процесуальним законодавством не передбачено інших способів звернення до суду, окрім особистого звернення заявника та підписання заяви уповноваженою особою, то подання відповідних заяв з використанням факсимільного відтворення підпису певної особи, який є фактично штампом із зображенням певного підпису фізичної особи, не відповідає вимогам КАС України та не може бути доказом волевиявлення певної особи на підписання документа.

Таке застосування норм процесуального права відповідає висновкам Верхового Суду, викладеним в ухвалі від 26 червня 2019 року по справі № 620/3858/18.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Зважаючи на те, що позовна заява підписана з використанням факсиміле, який є фактично штампом із зображенням певного підпису фізичної особи, що не може бути прийнято судом як доказ волевиявлення певної особи на підписання документа, суд дійшов висновку, що позовна заява Донецької обласної організації політичної партії “Наш край” підлягає поверненню позивачеві на підставі п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України як така, що не підписана особою, яка має право її підписувати.

Згідно з ч. 6 ст. 169 КАС України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене та керуючись п. 3 ч. 4, ч. ч. 6-8 ст. 169, ст. ст. 241, 243, 248, 256, 271, 272, 273 Кодексу адміністративного судочинства України,

 

ухвалила:

 

  1. Позовну заяву Донецької обласної організації політичної партії “Наш край” до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення, визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії – повернути позивачеві.
  2. Роз’яснити особі, яка подала позовну заяву, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.
  3. Копію ухвали про повернення позовної заяви разом з позовною заявою та доданими до неї документами невідкладно надіслати позивачеві.
  4. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження – з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.
  5. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд протягом двох днів з дня її підписання суддею.
  6. Повне судове рішення складено і підписано суддею 01 листопада 2020 року.

 

 

Суддя                                                                          Т.О. Кравченко