flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справi №200/10109/20-а

01 листопада 2020, 19:54

Завнтажити скановану копію

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

 

            01 листопада 2020 р.                                                      Справа № 200/10109/20-а 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Донецький окружний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді   Бабаш Г.П.,

суддів: Молочної І.С., Тарасенка І.М.,

при секретарі судового засідання Оголь В.К.,

за участі:

представника позивача – Лисова В.Л. (ордер серія ДН №123096),

представника третьої особи Донецька обласна організація Політичної партії “Партія Шарія” – Лугового В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом кандидата у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименка Володимира Степановича до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Регіональна організація Політичної партії “Блок Вадима Бойченко” в Донецькій області, Донецька обласна організація Політичної партії “За Майбутнє”, Донецька обласна організація Політичної партії “Наш Край”, Донецька обласна організація Політичної партії “УДАР” (Український демократичний альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Донецька територіальна організація Політичної партії “Європейська Солідарність”, Донецька обласна організація Політичної партії “Слуга Народу”, Донецька обласна партійна організація Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Донецька обласна організація Політичної партії “Партія Шарія”, Маріупольська міська організація Політичної партії “Сила Людей”, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії,                                                                                         

ВСТАНОВИВ:

31 жовтня 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов кандидата у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименка Володимира Степановича до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, в якому позивач просить суд:

- визнати противоправним та скасувати протокол Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування у межах територіального виборчого округа № 2 без дати;

- визнати противоправним та скасувати протокол Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування у межах територіального виборчого округа № 3 без дати;

- зобов’язання Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області перерахувати голоси та скласти протокол про підсумки голосування у межах територіального виборчого округа №2 із урахуванням даних протоколів дільничних виборчих комісій №№142234, 142245, які відображають фактичне волевиявлення громадян;

- зобов’язання Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області перерахувати голоси та скласти протокол про підсумки голосування у межах територіального виборчого округа №3 згідно протоколів дільничних виборчих комісій №№142261, 142275, 142280, 142282, 142283, які відображають фактичне волевиявлення громадян.

01.11.2020 року о 15 годин 51 хвилин на електронну адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про витребування у Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області протоколу безперервного засідання виборчої комісії відповідно до ч.2, ч.3 ст.254 Виборчого кодексу України та копій протоколів ДВК округу №2 - №№142234, 142245; копії протоколів ДВК округу №3 - №№142261, 142275, 142280, 142282, 142283.

Суд наголошує, що вказані документи ним були витребувані у відповідача, і ним на вимогу суду наданий витяг протоколу безперервного засідання Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії щодо прийняття виборчих документів від вказаних виборчих дільниць.

Разом з цим відповідачем у відзиві зазначено, що на теперішній час вся виборча документація (зокрема протоколи про підрахунок голосів дільничних виборчих комісій) знаходиться в Маріупольській міській територіальній виборчій комісії.

Відповідно до ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України  треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засіданні, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов’язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

На підставі викладеного, суд вважає необхідним залучити Маріупольську міську територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Судом поставлене на обговорення питання про витребування додаткових доказів від відповідача.

Представники позивача та третьої особи просили витребувати додаткові документи, необхідні для вирішення справи по суті.

Частиною 4 статті 9 КАС України визначено, що суд вживає визначених законом заходів, необхідних для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи. Згідно з частиною 3 статті 77 КАС України суд може збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Положеннями частини 1 статті 79 КАС України передбачено, що учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Статтею 80 КАС України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Відповідно до ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, зважаючи на скорочені строки розгляду даної категорії спорів, суд вважає необхідним витребувати додаткові докази у Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області та Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 9, 49, 72, 77, 79, 80 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Залучити Маріупольську міську територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області (87524, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, буд. 150) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Витребувати у Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області завірені належним чином копії актів передання нею виборчої документації Маріупольській міській територіальній виборчій комісії (або інші документи, які підтверджують дану обставину). В разі не підтвердження вказаної обставини, надати:

- протоколи ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчих ділянках №№142234, 142245 округу №2;

- протоколи ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчих ділянках №№142261, 142275, 142280, 142282, 142283 округу №3.

- протоколи з поміткою “Уточнений” по ДВК №№142234, 142245, 142261, 142275, 142280, 142282, 142283.

Витребувати у Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області завірені належним чином копії наступних документів:

- протоколи ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчих ділянках №№142234, 142245 округу №2;

- протоколи ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчих ділянках №№142261, 142275, 142280, 142282, 142283 округу №3.

- протоколи з поміткою “Уточнений” по ДВК №№142234, 142245, 142261, 142275, 142280, 142282, 142283.

Оголосити перерву у судовому засіданні до 02 листопада 2020 до 11 год. 00 хв.

Витребувані документи надати на офіційну електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua) до судового засідання.

Попередити сторін про те, що згідно частини першої статті 149 КАС України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб'єктом владних повноважень.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/). 

 

 

 

Головуючий суддя                                                                        Г.П. Бабаш

 

Судді                                                                                               І.С.Молочна

                                                                        

                                                                                                        І.М.Тарасенко