flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справi №200/10115/20-а

02 листопада 2020, 00:19

Завантажити скановану копію

   

Донецький  окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

 

«01» листопада 2020 року                                                                               справа №200/10115/20-а

 

Донецький окружний адміністративний суд у складі  головуючого судді - Кониченка Олега Миколайовича, ознайомившись з позовною заявою

Донецької обласної організації Політичної партії “Партія Шарія” (87534, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Лавіцького, буд. 23)

до Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області (87505, Україна, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Гугеля Якова, 26)

третя особа: Донецька обласна організація політичної партії “Слуга народу” (84122, Донецька область, м. Слов’янськ, бульв. Пушкіна, 10)

третя особа: Регіональна організація політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області (87592, Донецька область, м. Маріуполь, смт Сартана, вул. Шевченка, 25Б)

про визнання протиправними та скасування протоколів Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №6 та у межах усього територіального виборчого округу №7; зобов'язання Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області скласти протоколи про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №7 та у межах усього територіального виборчого округу №6 з позначкою “уточнений”, в які внести відомості щодо кількості голосів виборців, відданих за Донецьку обласну організацію політичної партії “Слуга Народу” та Регіональну організацію політичної партії “Блок Вадима Бойченка” на підставі відповідних протоколів ДВК

 

ВСТАНОВИВ:

 

01 листопада 2020 року о 20 год. 28 хв. до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Донецької обласної організації Політичної партії “Партія Шарія” до Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, третя особа: Донецька обласна організація політичної партії “Слуга народу”, третя особа: Регіональна організація політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області, про визнання протиправними та скасування протоколів Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №6 та у межах усього територіального виборчого округу №7; зобов'язання Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області скласти протоколи про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №7 та у межах усього територіального виборчого округу №6 з позначкою “уточнений”, в які внести відомості щодо кількості голосів виборців, відданих за Донецьку обласну організацію політичної партії “Слуга Народу” та Регіональну організацію політичної партії “Блок Вадима Бойченка” на підставі відповідних протоколів ДВК.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.11.2020 року адміністративну справу № 200/10115/20-а передано на розгляд судді Кониченку О.М.

З матеріалів справи вбачається, що спір виник із публічно-правових відносин, належить до юрисдикції Донецького окружного адміністративного суду та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 159-161 Кодексу адміністративного судочинства України відсутні підстави, визначені статтями 169-170 КАС України для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, тому підлягає прийняттю до провадження та розгляду судом.

Відповідно до частини 1 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Кабінету Міністрів України, Національного банку України, окружної виборчої комісії (окружної комісії з референдуму), розглядаються і вирішуються в адміністративному суді першої інстанції колегією у складі трьох суддів.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій визначено ст. 273 Кодексу адміністративного судочинства України.

Особливості подання заяв по суті справи в окремих категоріях адміністративних справ визначені статтею 269 КАС України. Відповідно до якої заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

Також суд звертає увагу сторін на той факт, що згідно з частиною 11 статті 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Згідно правил статті 19 КАС України (предметна юрисдикція) та статей 25-27 КАС України (територіальна юрисдикція), справа підлягає розгляду Донецьким окружним адміністративним судом.

Позивач в адміністративному позові визначив Донецьку обласну організацію політичної партії “Слуга народу” та Регіональну організацію політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області в якості третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України, треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, пред’явивши позов до однієї або декількох сторін. Задоволення позову таких осіб має повністю або частково виключати задоволення вимог позивача до відповідача.

При вирішенні питання про відкриття провадження в адміністративній справі суд встановив, що станом на момент подання позивачем адміністративного позову  до Донецького окружного адміністративного суду Донецька обласна організація політичної партії “Слуга народу” та Регіональна організація політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області з позовами, що повністю або частково виключають задоволення вимог позивача до відповідача в даній справі не звертались.

Враховуючи викладене, суд вважає, що Донецьку обласну організацію політичної партії “Слуга народу” та Регіональну організацію політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області можливо залучити в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 49   Кодексу адміністративного судочинства України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов’язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно ч. 11 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті, якщо справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи викладене, позивачу необхідно направити третім особам копії позовної заяви з додатками на надати до суду докази такого направлення до початку розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч.ч. 1-3, 9, 10 ст. 79 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не визначено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

Відповідно до ч.ч. 3-9 ст. 80 Кодексу адміністративного судочинства України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому   статтями 114-117   цього Кодексу.

Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Дослідивши надані відповідачем документи, суд дійшов висновку, що для повного та всебічного з'ясування обставин справи, у відповідача необхідно витребувати належним чином засвідчені копії: протоколу Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №6; протоколу Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №7; протоколів дільничних виборчих комісій №№142405, 142407, 142358, 142363, 142376 про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях та витяг з протоколу безперервного засідання Лівобережної районної у  місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області згідно ч. 5 ст. 254 Виборчого Кодексу України стосовно виборчих дільниць №№142405, 142407, 142358, 142363, 142376.

На підставі викладеного, керуючись статтею 72, 79, 80, 159-161, 165-170, 260, 269, 273   Кодексу адміністративного судочинства України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Прийняти до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі              №200/10115/20/20-а за позовом Донецької обласної організації Політичної партії “Партія Шарія” до Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, третя особа: Донецька обласна організація політичної партії “Слуга народу”, третя особа: Регіональна організація політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області, про визнання протиправними та скасування протоколів Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №6 та у межах усього територіального виборчого округу №7; зобов'язання Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області скласти протоколи про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №7 та у межах усього територіального виборчого округу №6 з позначкою “уточнений”, в які внести відомості щодо кількості голосів виборців, відданих за Донецьку обласну організацію політичної партії “Слуга Народу” та Регіональну організацію політичної партії “Блок Вадима Бойченка” на підставі відповідних протоколів ДВК.

Донецьку обласну організацію політичної партії “Слуга народу” та Регіональну організацію політичної партії “Блок Вадима Бойченка” в Донецькій області  залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні “02” листопада 2020 року о 12 год. 00 хв., у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Добровольського, 1.  

Позивачу надати до суду оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги для огляду.

Позивачу направити третім особам копії позовної заяви з додатками на надати до суду докази такого направлення до  10 год. 00 хв. “02” листопада 2020 року на електронну поштову скриньку: inbox@adm.dn.court.gov.ua та на поштову адресу суду:     84112, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Відповідачу   до 10 год. 00 хв. “02” листопада 2020 року, надати до суду на електронну поштову скриньку: inbox@adm.dn.court.gov.ua та на поштову адресу суду:    84112, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1, відзив на позовну заяву з доказами на його підтвердження з одночасним надісланням (наданням) його копії та доданих до нього документів позивачу.

Зобов`язати відповідача надати суду належним чином засвідчені копії:

- протоколу Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №6;

- протоколу Лівобережної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області про підсумки голосування з виборів депутатів Маріупольської міської рада у межах усього територіального виборчого округу №7;

- протоколів дільничних виборчих комісій №№142405, 142407, 142358, 142363, 142376 про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях;

- витяг з протоколу безперервного засідання Лівобережної районної у  місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області згідно ч. 5 ст. 254 Виборчого Кодексу України стосовно виборчих дільниць №№142405, 142407, 142358, 142363, 142376.

Витребувані докази подати до суду шляхом подання їх безпосередньо до Донецького окружного адміністративного суду та шляхом надіслання на офіційну електронну адресу суду у строк до 10 год. 00 хв. “ 02” листопада 2020 року.

Роз’яснити сторонам, що неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішить справу за наявними матеріалами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України -http://court.gov.ua/fair/sud0570.

Адміністративна справа розглядатиметься Донецьким окружним адміністративним судом у складі  колегії з трьох суддів.

Роз’яснити сторонам, що    письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено Кодексом адміністративного судочинства України, електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України “Про електронний цифровий підпис” (ч. 2 ст. 94, ч. 2 ст. 99 КАС України).

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає крім випадку відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.             

 

 

Суддя                                                                                                                         О.М. Кониченко