flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справi №200/10109/20-а

02 листопада 2020, 15:57

Завантажити скановану копію

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

 

             02 листопада 2020 р.                                                     Справа № 200/10109/20-а 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

Донецький окружний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді   Бабаш Г.П.,

суддів: Молочної І.С., Тарасенка І.М.,

при секретарі судового засідання Оголь В.К.,

за участі:

представника позивача – Лисова В.Л. (ордер серія ДН №123096),

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом кандидата у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименка Володимира Степановича до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Регіональна організація Політичної партії “Блок Вадима Бойченко” в Донецькій області, Донецька обласна організація Політичної партії “За Майбутнє”, Донецька обласна організація Політичної партії “Наш Край”, Донецька обласна організація Політичної партії “УДАР” (Український демократичний альянс за Реформи) Віталія Кличка”, Донецька територіальна організація Політичної партії “Європейська Солідарність”, Донецька обласна організація Політичної партії “Слуга Народу”, Донецька обласна партійна організація Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Донецька обласна організація Політичної партії “Партія Шарія”, Маріупольська міська організація Політичної партії “Сила Людей”, Маріупольська міська територіальна виборча комісія Маріупольського району Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії,                                                                                          

                                                                                                                               

ВСТАНОВИВ:

 

31 жовтня 2020 року кандидат у депутати Маріупольської міської ради від Донецької регіональної організації Політичної партії “Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ” Клименко Володимир Степанович звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 01.11.2020 залучено Маріупольську міську територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Судом ухвалено витребувати у Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області та Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області визначені судом в ухвалі докази.

Оголошено перерву у судовому засіданні до 11 год. 00 хв. 02 листопада 2020 року.

В порушення статті 129-1 Конституції України, статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) вказану ухвалу суду з боку відповідача та Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області в частині подання до суду витребуваних доказів не виконано. При цьому, пояснень щодо поважних причин неможливості її виконання - до суду не подано.

Відповідачем у відзиві зазначено, що на теперішній час вся виборча документація (зокрема протоколи про підрахунок голосів дільничних виборчих комісій) знаходиться в Маріупольській міській територіальній виборчій комісії, при цьому доказів передання цих документів ним не надано.

Позивачем до матеріалів справи долучений лист голови Маріупольської міської ТВК від 02.11.2020 року, яка у відповідь на запит кандидата у депутати Клименка В.С. повідомляє, що протоколи дільничних виборчих комісій округів № 2 та № 3 в Маріупольській міській ТВК не знаходяться.

Проте суд наголошує, що до суду жодних відомостей з Маріупольської міської ТВК не надійшло. З наданої позивачу відповіді не зрозуміло, чи протоколи дільничних виборчих комісій взагалі не надходили до Маріупольської міської ТВК, чи надходили і що з ними відбулось далі.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій врегульовано статтею 273 КАС України.

Відповідно до положень частин 10, 11 статті 273 КАС України суд невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію або комісію з референдуму та комісію вищого рівня про відкриття провадження у справі та про ухвалене судом рішення. Суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Згідно з частиною 4 статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи (частина 1 статті 72 КАС України).

Відповідно до частин 6, 7 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Проте враховуючи невідкладний розгляд справи у дводенний строк після надходження позовної заяви, суд наголошує на терміновому виконанні судового рішення без невиправданих зволікань.

Відповідно до частини 2  статті 144 Кодексу адміністративного судочинства України  заходи процесуального примусу застосовуються судом, як правило, негайно після вчинення порушення.

Види заходів процесуального примусу визначено статтею 145 Кодексу адміністративного судочинства України. Так, одним із видів заходів процесуального примусу є штраф (пункт 5 частини 1 вказаної статті).

Відповідно до частини 6  статті 149 вказаного Кодексу  суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов'язків, зокрема, ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Відповідно до  статті 7 Закону України "Про Державний бюджет на 2020 рік" від 14 листопада 2019 року № 294-ІХ, розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу становить 2102,00 грн.

З огляду на наведене суд вважає за необхідне застосувати заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб до відповідача та третьої особи Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області.

Згідно з пунктом 3  статті 145 Кодексу адміністративного судочинства України  застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов'язків, встановлених цим Кодексом.

При цьому суд зауважує, що він може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, щодо якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов’язків.

Керуючись статтями  144,  149,  248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Застосувати до Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області заходи процесуального примусу у вигляді штрафу.

Стягнути з Центральної районної у місті Маріуполі територіальної виборчої комісії Донецької області (87524, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Харлампіївська, 17/25, код ЄДРПОУ 43775742) в дохід Державного бюджету України (отримувач коштів: УК у Печер.р-ні/Печерс.р-ні/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897 Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП) Рахунок отримувача: UA118999980313090106000026007; Код класифікації доходів бюджету: 2108110) штраф в сумі 2102,00 грн.

Застосувати до Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області заходи процесуального примусу у вигляді штрафу.

Стягнути з Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області (87524, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Металургів, буд. 150, код ЄДРПОУ 43761771) в дохід Державного бюджету України (отримувач коштів: УК у Печер.р-ні/Печерс.р-ні/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897 Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП) Рахунок отримувача: UA118999980313090106000026007; Код класифікації доходів бюджету: 2108110) штраф в сумі 2102,00 грн.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені  статтею 256 КАС України, і може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали. 

 

Головуючий суддя                                                                        Г.П. Бабаш

 

Судді                                                                                               І.С.Молочна

                                                                        

                                                                                                        І.М.Тарасенко