flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/10174/20-а

03 листопада 2020, 00:32

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

02 листопада 2020 р.                                                  Справа №200/10174/20-а  

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

            Суддя Донецького окружного адміністративного суду Христофоров А.Б., розглянувши матеріали позовної заяви Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А) до Слов'янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, пл. Соборна, буд. 2) про визнання протиправним та скасування рішення, визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

02 листопада 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» до Слов'янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якому позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати протокольне рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо врахування відомостей протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області;

- визнати дії, вчиненні Слов’янською міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області під час проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради протиправними та такими, що грубо порушують приписи Виборчого Кодексу України з порядку проведення підрахунку голосів виборців;

- зобов’язати Слов’янську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області з додержанням усіх приписів ст. 250, 254 Кодексу та Порядку.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульований Кодексом адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Частиною 2 статті 171 КАС України передбачено, що суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 зазначеної статті, суддя після одержання позовної заяви з’ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, дослідивши зміст позовної заяви та доданих до неї документів, набуваю висновку, що вона не відповідає вимогам ст.ст. 160, 161 КАС України, у зв’язку із чим має бути залишена без руху із наданням позивачеві строку для усунення недоліків.

Згідно із ч. 4  ст. 161 КАС України, позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Приписами частини 1 статті 161 КАС України закріплено, що до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Відповідно до п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України, в позовній заяві зазначаються, зокрема перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

У переліку документів та інших доказів, що додаються до заяви, позивачем зазначено про те, що до позовної заяви ним додана копія позовної заяви для відповідача без додатків на 11 арк. (п. 7).

Також у відповідності до п. 8 переліку документів та інших доказів, що додаються до заяви, в якому позивачем зазначено про надання - для суду, флеш-носія (відео засідання Слов’янської міської ТВК 28.10.2020 р.), до позовної заяви доданий вказаний флеш-носій у кількості 1 шт.

Отже, в порушення вищевказаних вимог закону, до позовної заяви не додані копії доданих до позовної заяви документів та електронних доказів, відповідно до кількості учасників справи.  

Крім того, частиною 6 ст. 273 КАС України закріплено, що позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

За змістом пред’явлених позовних вимог, позивач просить суд, зокрема, визнати протиправним та скасувати протокольне рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо врахування відомостей протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області.

Вказане рішення позивачем до матеріалів справи не додане, та жодних реквізитів, як то дати його ухвалення, номера, не містить і позовна заява, що позбавляє суд можливості встановити дотримання строків звернення до адміністративного суду із даним позовом.

За приписами частин 1 та 2 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що даний позов слід залишити без руху, із наданням позивачеві строку для усунення його недоліків.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А) до Слов'янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, пл. Соборна, буд. 2) про визнання протиправним та скасування рішення, визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії, - залишити без руху та надати позивачеві строк до 08 год. 00 хв. 03 листопада 2020 року, для усунення недоліків позовної заяви, шляхом надання до суду:

- доданих до позовної заяви документів, флеш-носія, відповідно до кількості учасників справи;

- реквізитів оскаржуваного рішення - протокольного рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо врахування відомостей протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області;

У разі якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, позовна заява повертається позивачеві.

Копію цієї ухвали невідкладно надіслати особі, яка звернулася із позовною заявою. 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

 

Суддя                                                                                  А.Б. Христофоров