flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справi №200/10174/20-а

03 листопада 2020, 10:04

Завантажити скановану копію

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

          03 листопада 2020 р.                                                  Справа №200/10174/20-а  

           приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

            Суддя Донецького окружного адміністративного суду Христофоров А.Б., розглянувши матеріали позовної заяви Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А) до Слов'янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, пл. Соборна, буд. 2) про визнання протиправним та скасування рішення, визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії, -

                                                    

В С Т А Н О В И В :

 

02 листопада 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» до Слов'янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якому позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати протокольне рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо врахування відомостей протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області;

- визнати дії, вчиненні Слов’янською міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області під час проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради протиправними та такими, що грубо порушують приписи Виборчого Кодексу України з порядку проведення підрахунку голосів виборців;

- зобов’язати Слов’янську міську територіальну виборчу комісію Краматорського району Донецької області прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області з додержанням усіх приписів ст. 250, 254 Кодексу та Порядку.

Встановивши, що вищевказана позовна заява подана без додержання вимог ст. 161 КАС України, суд своєю ухвалою від 02 листопада 2020 року залишив її без руху, надавши позивачеві строк для усунення недоліків позовної заяви, до 08 год. 00 хв. 03 листопада 2020 року, шляхом надання до суду:

- доданих до позовної заяви документів, флеш-носія, відповідно до кількості учасників справи;

- реквізитів оскаржуваного рішення - протокольного рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області щодо врахування відомостей протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №141186 з виборів депутатів Слов’янської міської ради Краматорського районну Донецької області.

При цьому роз’яснено, що у разі якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, позовна заява повертається позивачеві.

На виконання вимог чинного процесуального законодавства, вищевказана ухвала суду про залишення позовної заяви без руху була направлена на зазначену в позовній заяві електронну адресу позивача 03 листопада 2020 року о 00 год. 18 хв., та згідно із отриманим судом 03 листопада 2020 року о 00 год. 19 хв. повідомленням про доставлення, копія означеної ухвали була доставлена на електронну адресу позивача - 03 листопада 2020 року о 00 год. 19 хв.

Однак, незважаючи на те, що встановлений судом строк для усунення недоліків позовної заяви закінчився, недоліки визначені ухвалою суду про залишення позовної заяви без руху позивачем не усунуті.

Частинами 1,2 статті 121 КАС України передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Жодних заяв до закінчення встановленого судом строку для усунення недоліків позовної заяви, а саме до 08 год. 00 хв. 03 листопада 2020 року, від позивача до суду не надходило.

За правилами пункту 1 ч. 4 ст. 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

З огляду на викладене, враховуючи, що позивачем не усунуто недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, вказана позовна заява підлягає поверненню позивачеві.

При цьому суд наголошує, що відповідно до правових висновків Європейського Суду з прав людини, заявник зобов'язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов'язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (п. 109 рішення у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» від 07 липня 1989 року).

Статтею 44 КАС України передбачено обов`язок учасників справи добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки, зокрема виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки, а також виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом (пункти шостий, сьомий частини п`ятої цієї статті).

Наведеними положеннями Кодексу адміністративного судочинства України чітко окреслений характер процесуальної поведінки, який зобов`язує учасників справи діяти сумлінно, тобто проявляти добросовісне ставлення до наявних у них прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне та своєчасне (без суттєвих затримок та зайвих зволікань) виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом.

Керуючись ст.ст. 169, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя -

 

У Х В АЛ И В :

 

Позовну заяву Донецької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А) до Слов'янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, пл. Соборна, буд. 2) про визнання протиправним та скасування рішення, визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії, - повернути позивачеві.

Роз’яснити в цій ухвалі, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала постановлена та  підписана у порядку письмового провадження 03 листопада 2020 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у дводенний строк з дня її  проголошення. Якщо розгляд справи було здійснено в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Ухвала суду набирає законної сили у строк та в порядку передбачені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

 

Суддя                                                                                   А.Б. Христофоров