flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/10331/20-а

05 листопада 2020, 23:49

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

 

 

05 листопада 2020 р.                                                        Справа №200/10331/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Ушенко С.В., перевіривши виконання вимог законодавства при подачі позовної заяви Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А, код ЄДРПОУ 39878456) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, пл. Соборна, 2, код ЄДРПОУ 43757016) про визнання дій протиправними,

 

ВСТАНОВИВ:

 

05 листопада 2020 року (о 18 год. 35 хв.) до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якій позивач просить визнати протиправними і такими, що грубо порушують вимоги Виборчого кодексу України, дії Слов’янської міської територіальної виборчої комісії щодо скликання та проведення засідання комісії 03 листопада 2020 року, складення “Уточненого” протоколу підсумків голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради в межах територіального виборчого округу № 5, що виявилося у позбавленні права присутності на засіданні та участі в його роботі представників Донецької організації політичної партії “НАШ КРАЙ”.

Відповідно до ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з’ясовує чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; подано адміністративний позов у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви її подано з порушенням вимог ст. ст. 160, 161 КАС України.

Так, згідно п. 2 ч. 5 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в позовній заяві зазначається повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються, зокрема, зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів – зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем та відповідачем визначені Донецька обласна організація політичної партії “НАШ КРАЙ” і Слов’янська міська територіальна виборча комісія Краматорського району Донецької області відповідно.

При цьому, позовна заява не відповідає вищенаведеним приписам КАС України, оскільки у її прохальній частині не визначено повного найменування, а, отже, не зазначено відповідача, чиї дії є предметом спору, та не зазначено представників якої саме організації політичної партії “НАШ КРАЙ” порушені права щодо скликання та проведення засідання комісії 03 листопада 2020 року.

Крім того, за приписами пункту 5 частини 5 статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивач у позовній заяві посилається на порушення порядку транспортування протоколів про підрахунок голосів до відповідної ТВК, проте ним не обґрунтовані позовні вимоги в цій частині і не надано відповідних належних доказів в їх підтвердження. 

Згідно з частинами 1 та 2  ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

 

Таким чином, приходжу до висновку про наявність підстав для залишення даного позову без руху та надання позивачу строку для усунення вказаних недоліків.            

 Керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 256 КАС України, -

 

УХВАЛИВ:

 

Позовну заяву Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А, код ЄДРПОУ 39878456) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, пл. Соборна, 2, код ЄДРПОУ 43757016) про визнання дій протиправними, - залишити без руху та надати позивачеві строк до 09 год.  00  хв. 06 листопада 2020 року для усунення недоліків позовної заяви, шляхом надання до суду:

 

- належним чином оформленої позовної заяви (у двох екземплярах) із зазначенням в прохальній частині повного найменування відповідача та суб’єкта виборчого процесу, який оскаржує порушені, на його думку, права під час скликання та проведення засідання комісії 03 листопада 2020 року, з обґрунтуванням позовних вимог і наданням відповідних належних доказів в їх підтвердження щодо порушення порядку транспортування як первинного Протоколу від 02.11.2020, так і “Уточненого” Протоколу від 03.11.2020 до Краматорської районної ТВК.

 

У разі якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, позовна заява повертається позивачеві.

Копію цієї ухвали невідкладно надіслати особі, яка звернулася із позовною заявою.

 

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/)   

 

 

Суддя                                                                                 С.В. Ушенко