flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справi №200/10331/20-а

06 листопада 2020, 11:21

Завантажити скановану копію

 

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

  про відкриття провадження в адміністративній справі

 

 

           06 листопада 2020 р.                                                       Справа №200/10331/20-а 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Ушенко С.В., перевіривши виконання вимог законодавства при подачі позовної заяви Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А, код ЄДРПОУ 39878456) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, пл. Соборна, 2, код ЄДРПОУ 43757016) про визнання дій протиправними,

 

ВСТАНОВИВ:

 

05 листопада 2020 року (о 18 год. 35 хв.) до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області, в якій позивач просить визнати протиправними і такими, що грубо порушують вимоги Виборчого кодексу України, дії Слов’янської міської територіальної виборчої комісії щодо скликання та проведення засідання комісії 03 листопада 2020 року, складення “Уточненого” протоколу підсумків голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради і межах територіального виборчого округу № 5, що виявилося у позбавленні права присутності на засіданні та участі в його роботі представників Донецької організації політичної партії “НАШ КРАЙ”.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 05.11.2020 позовну заяву залишено без руху і позивачеві надано строк до 09-00 год. 06 листопада 2020 року на усунення недоліків позовної заяви.

У встановлений судом строк позивачем усунуті недоліки позовної заяви.

На теперішній час позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, підсудна Донецькому окружному адміністративному суду, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, підстави для повернення позовної заяви особі, яка її подала, а також для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі або залишення позовної заяви без розгляду відсутні.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені статтею 273 КАС України, відповідно до частини 11 якої суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Крім того, позивачем заявлено клопотання про витребування у відповідача наступних документів:

- належним чином засвідченої копії протоколу засіданні Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 03.11.2020 з питання складенні “Уточненого” Протоколу підсумків голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради Донецької області;

- належним чином засвідчених копій Протоколів підрахунку голосів на виборчих дільницях № 141214, 141188, 141218 та, за наявності, копій “Уточнених” Протоколів;

- документального підтвердження супроводу поліцією транспортування 02.11.2020 до Краматорської районної ТВК Протоколу підсумків голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради та доданих до нього перших примірників Протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців та 03.11.2020 “Уточненого” Протоколу підсумків голосування.

 Відповідно до ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з’ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно до ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 72 КАС України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини шостої статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача про витребування доказів, а також з власної ініціативи витребувати у відповідача:

- належним чином засвідчені копії - відповідний документ (постанову Центральної виборчої комісії) про утворення та кількісний склад Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області;

- належним чином засвідчену копію протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 02.11.2020 “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”;

-  належним чином засвідчену копію протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Уточненого” від 03.11.2020 “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”;

- належним чином засвідчені копії документів, які стали підставою для призначення і проведення засідання Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 03.11.2020, за результатами якого складено “Уточнений” Протокол Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 03.11.2020 “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”;

- належним чином засвідчену копію рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про призначення засідання комісії на 03.11.2020 та його порядок денний;

- докази повідомлення Слов’янською міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області суб’єктів виборчого процесу про призначення засідання комісії на 03.11.2020;

- належним чином засвідчені копії Протоколів підрахунку голосів на виборчих дільницях №№ 141214, 141188, 141218 та, за наявності, копій “Уточнених” Протоколів;

- документальне підтвердження супроводу поліцією транспортування 02.11.2020 до Краматорської районної територіальної виборчої комісії Донецької області Протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5” та доданих до нього перших примірників Протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців та 03.11.2020 “Уточненого” Протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”.

Витребувати у позивача документальне підтвердження наявності порушень з боку членів Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області при транспортуванні 02 і 03 листопада 2020 року Протоколів Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5” до Краматорської районної територіальної виборчої комісії Донецької області.

Керуючись статтями 9, 72, 77, 80, 160, 161, 171, 242, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, -

 

УХВАЛИВ:

 

Прийняти до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі №200/10331/20-а за позовом Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Торська, 14А, код ЄДРПОУ 39878456) до Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області (84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, пл. Соборна, 2, код ЄДРПОУ 43757016) про визнання дій протиправними.

Адміністративну справу розглядати колегією у складі трьох суддів з урахуванням особливостей розгляду справ даної категорії, що встановлені Кодексом адміністративного судочинства України.

Справу призначити до розгляду у судовому засіданні на 17 год. 00 хв. 06 листопада 2020 року, яке відбудеться в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька обл., м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1, про що повідомити учасників справи.

Особливості подання заяв по суті справи в окремих категоріях адміністративних справ визначені статтею 269 КАС України. Відповідно до якої заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву – до 15 год. 30 хв. 06 листопада 2020 року.

Витребувати у Донецької обласної організації політичної партії “НАШ КРАЙ” документальне підтвердження наявності порушень з боку членів Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області при транспортуванні 02 і 03 листопада 2020 року Протоколів Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5” до Краматорської районної територіальної виборчої комісії Донецької області.

Витребувати у Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області:

- належним чином засвідчені копії - відповідний документ (постанову Центральної виборчої комісії) про утворення та кількісний склад Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області;

- належним чином засвідчену копію протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 02.11.2020 “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”;

-  належним чином засвідчену копію протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Уточненого” від 03.11.2020 “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”;

- належним чином засвідчені копії документів, які стали підставою для призначення і проведення засідання Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 03.11.2020, за результатами якого складено “Уточнений” Протокол Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 03.11.2020 “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”;

- належним чином засвідчену копію рішення Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про призначення засідання комісії на 03.11.2020 та його порядок денний;

- докази повідомлення Слов’янською міською територіальною виборчою комісією Краматорського району Донецької області суб’єктів виборчого процесу про призначення засідання комісії на 03.11.2020;

- належним чином засвідчені копії Протоколів підрахунку голосів на виборчих дільницях №№ 141214, 141188, 141218 та, за наявності, копій “Уточнених” Протоколів;

- документальне підтвердження супроводу поліцією транспортування 02.11.2020 до Краматорської районної територіальної виборчої комісії Донецької області Протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5” та доданих до нього перших примірників Протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців та 03.11.2020 “Уточненого” Протоколу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області “Про підсумки голосування з виборів депутатів Краматорської районної ради у межах усього територіального виборчого округу № 5”.

 

Встановити строк для подання витребуваних доказів – до 15 год. 30 хв. 06 листопада 2020 року.

Зобов’язати сторін подати до суду витребувані докази шляхом подання їх безпосередньо до Донецького окружного адміністративного суду та шляхом надіслання на офіційну електронну адресу суду inbox@adm.dn.court.gov.ua.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування вказаної системи.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.    

 

 

Суддя                                                                                С.В. Ушенко