flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/4517/19-а

28 березня 2019, 21:17

 

Завантажити скановану копію

 

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

 

28 березня 2019 року                                                                  справа  № 200/4517/19-а

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Лазарєв В.В., розглянувши позовну заяву офіційного спостерігача від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» у територіальному виборчому окрузі №60 Ротар Олександра Олександровича до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 про визнання  дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

28 березня 2019 року електронною поштою до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява офіційного спостерігача від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» у територіальному виборчому окрузі №60 Ротар Олександра Олександровича до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 про визнання  дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії.

Відповідно до статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з’ясовує чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160,161,172 цього Кодексу; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Згідно частини 2 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України,  позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Вказана позовна заява подана в електронній формі на офіційну електронну адресу суду.

Згідно акту Донецького окружного адміністративного суду від 28.03.2019 року, складеного керівником апарату суду Троцак С.Г., заступником керівника апарату суду Меркуловою Н.А., начальником відділу інформаційних технологій та адміністративних послуг Амеліним В.П., в.о. начальника відділу діловодства та документообігу Бурачевською К.О., головним спеціалістом відділу діловодства та документообігу Мороз Н.О., після дослідження сканованої копії позову та інших додатків до нього, за допомогою онлайн сервісу Приватбанку для ідентифікації електронно-цифрових підписів, виявлено відсутність електронно-цифрового підпису, накладеного на позовну заяву.

Даний позов у паперовій формі до суду не подавався.

Відповідно до підпункту 15.1 пункту 15 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Згідно частин 7,8,10 статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

У відповідності до частини 1 статті 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22 травня 2003 року №851-IV, електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа.

Для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа (частини 1,2 статті 6 Закону України №851-IV).

01 березня 2019 року в газеті «Голос України» (№ 42 (7048) від 01.03.2019) опубліковано повідомлення про відкликання ДСА України оголошення, опублікованого в газеті “Голос України” (№ 229 (6984) від 01.12.2018) щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: “Відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28.02.2019 № 624/0/15-19 та враховуючи результати обговорення з судами, іншими органами та установами системи правосуддя питання необхідності відтермінування початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), Державна судова адміністрація України повідомляє про відкликання оголошення, опублікованого в газеті “Голос України” (№ 229 (6984) від 01.12.2018).

Про початок функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи буде повідомлено додатково. Водночас, здійснення тестового режиму експлуатації ЄСІТС продовжується у складі наступних підсистем (модулів):

-  Єдиний контакт-центр судової влади України;

-  Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами;

-  Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет);

-  Офіційний веб-портал “Судова влада України”;

-  Єдиний державний реєстр судових рішень;

-  Електронний суд;

-  Автоматизований розподіл;

-  Судова статистика.

Таким чином, після публікації цього оголошення зміни, передбачені Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», пов’язані з початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – ЄСІТС), не набувають чинності.

Суд звертає увагу, що даний позов, надісланий на електронну адресу суду містить сканований підпис позивача. Такий підпис особи не є електронним цифровим підписом в розумінні діючого законодавства, а отже не може вважатися належним підписанням позовної заяви.

Аналогічна позиція викладена в ухвалі Верховного Суду від 09 лютого 2018 року у справі № 804/9475/15, висновок якого суд враховує при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин (частина 5 статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до пункту 3 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що позов не підписано, суд приходить до висновку, що позовна заява офіційного спостерігача від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» у територіальному виборчому окрузі №60 Ротар Олександра Олександровича до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 про визнання  дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії підлягає поверненню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 169, 248, Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

 

Позовну заяву Офіційного спостерігача від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» у територіальному виборчому окрузі №60 Ротар Олександра Олександровича до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 про визнання  дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії, - повернути позивачеві.

Роз'яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала суду відповідно до частини 1 статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Ухвалу суду може бути оскаржено в апеляційному порядку за правилами, встановленими частиною 2 статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України до Першого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня її проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).  

 

 

 

Суддя                                                                                                                  В.В. Лазарєв