flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення по справі №200/4613/19-а

31 березня 2019, 02:21

Завантажити скановану копію

 

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

    

     31 березня 2019 р.                                                             Справа№200/4613/19-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

          

Донецький окружний адміністративний суд: у складі: головуючого судді – Дмитрієва В.С., суддів Аканова О.О., Хохленкова О.О., розглянувши в порядку письмового провадження справу за позовом кандидата на пост Президента України Зеленського Володимира Олександровича (04210, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, буд. 6Б, корп. 1, кв. 31, ідентифікаційний номер: 2851406992) до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 (Донецька обл., м. Волноваха, вул. Героїв 51 ОМБР, буд.5), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – Центральна виборча комісія, про визнання протиправною бездіяльності щодо не видачі посвідчення 39 офіційним спостерігачам від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ», зобов’язання Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 прийняти подання про реєстрації офіційних спостерігачів та вирішити питання про видачу офіційним спостерігачам посвідчення, -

 

ВСТАНОВИВ:

 

30 березня 2019 року о 19:18  кандидат на пост Президента України Зеленський Володимир Олександрович звернувся до суду з позовом про визнання протиправною бездіяльності щодо не видачі посвідчення 39 офіційним спостерігачам від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ», зобов’язання Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 прийняти подання про реєстрації офіційних спостерігачів від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» у територіальному виборчому окрузі №60 та вирішити питання про видачу офіційним спостерігачам посвідчення від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» відповідно до п. 8 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України».

Позовні вимоги мотивовані тим, що постановою відповідача від 25 березня 2019 року №33 зареєстровані офіційні спостерігачі від громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» в кількості 39 осіб та постановлено видати відповідні посвідчення. Однак, станом на 30 березня 2019 року не видано жодного посвідчення офіційним спостерігачам від громадської організації «КОМАНДА ЗЕ».

30 березня 2019 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, за змістом якого зазначено, що посвідчення для офіційних спостерігачів від громадської організації у територіальному виборчому окрузі були отримані ОВК №60 лише 30 березня 2019 року. Крім того, при огляді подання від громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» від 25 березня 2019 року було виявлено, що дане подання суперечить вимогам ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України», тому рішенням комісії скасовано п. 12 постанови №33 від 25 березня 2019 року, у якому зазначено про реєстрацію спостерігачів від громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» та видачу їм посвідчень.  Комісією прийняті рішення відповідно до вимог чинного законодавства, тому представник відповідача просив у задоволенні позову відмовити.

Особи, які беруть участь у справі до суду не прибули, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Представник позивача у позовній заяві просив розглядати справу за його відсутності.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України. якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з’явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.  

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Постановою Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року
№ 2631-VIII призначено призначити чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії №153 від 30 січня 2019 року Зеленський Володимир Олександрович зареєстрований кандидатом в Президенти України на чергових виборах 31 березня 2019 року.

Постановою Центральної виборчої комісії №335 від 19 лютого 2019 року Щукін Андрій Ігорович зареєстрований довіреною особою кандидата в Президенти України Зеленського В.О. в територіальному виборчому окрузі №60, про що свідчить посвідчення ДО-1735.

Постановою Центральної виборчої комісії №177 від 1 лютого 2019 року Громадській організації «КОМАНДА ЗЕ» надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Відповідно до  п. 12 Постанови окружної виборчої комісії з виборів Президента України в чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 № 33 від 25 березня 2019 року зареєстровані офіційні спостерігачі від ГО «КОМАНДА ЗЕ» та постановлено їм видати посвідчення за формою, встановленою ЦВК. Відповідно до додатку № 12 до вищевказаної постанови від ГО «КОМАНДА ЗЕ» у якості офіційних спостерігачів у територіальному виборчому окрузі № 60 зареєстровані наступні особи: Романенко Майя Придонівна, Крамаренко Катерина Володимирівна, Скорупська Інна Михайлівна, Волонець Клавдія Іванівна, Кулик Руслан Миколайович, Гергель Денис Володимирович, Косенко Ігор Євгенович, Лєсняк Максим Ігорович, Євсюкова Ольга Йосипівна, Волошин Сергій Миколайович, Косенко Марина Олександрівна, Щербатий Геннадій Федорович, Ніколайцева Олена Анатоліївна, Сова Андрій Валерійович, Надіонова Ольга Дмитрівна, Ніколайцев Євген Володимирович, Самохвалова Олена Володимирівна, Захарченко Крістіна Юріївна, Збандут Іван Васильович, Машура Роман Васильович, Коваль Іван Степанович, Ротар Олександр Олександрович, Волонець Ганна Федорівна, Додуляк Тамара Леонідівна, Саловський В’ячеслав Васильович, Бухалова Ірина Сергіївна, Кемічаджи Євгеній Олександрович, Грушніченко Антон Володимирович, Андгуладзе Таїсія Романівна, Бишок Антон Миколайович, Аллахвердієв Сабухі Бахтіяр Огли, Гончаров Дмитро Сергійович, Бондаренко Ніна Ігорівна, Лебединський Ігор Олександрович, Зайцева Антоніна Іванівна, Авдан Валентин Петрович, Авдан Петро Валентинович, Воробйов Іван Євгенович, Кошелєва Тетяна Іллівна.  

Постановою окружної виборчої комісії з виборів Президента України в чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 № 44 від 29 березня 2019 року скасовано пункт 12 Постанови окружної виборчої комісії з виборів Президента України в чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 № 33 від 25 березня 2019 року.

Вказана постанова мотивована тим, що подання від громадської організації «КОМАНДА ЗЕ» від 25 березня 2019 року суперечить вимогам ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України».

Відповідно до акта від 30 березня 2019 року, який складений Щукіним Андрієм Ігоровичем довіреною особою кандидата в Президенти України Зеленського В.О. у присутності виборців/свідків Волинець Ганни Федорівни та Міроніної Тетяни Анатоліївни, станом на 30 березня 2019 року не видано жодного посвідчення офіційним спостерігачам від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ», що були зареєстровані постановою ОВК №60 за №33 від 25 березня 2019 року.  

Як вбачається із Акта приймання – передачі бланків паперових посвідчень, 30 березня 2019 року голова  окружної виборчої комісії з виборів Президента України в чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 отримав від представника ТОВ «Українській папір» посвідчення офіційного спостерігача від громадської організації у територіальному виборчому окрузі.

Згідно ч. 11 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України» (далі – Закон) Окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Зі змісту постанови Центральної виборчої комісії від 27 лютого 2014 року №26 «Про форми посвідчень суб’єктів та інших учасників виборчого процесу з виборів Президента України» питання виготовлення бланків посвідчень офіційного спостерігача від громадської організації у територіальному виборчому окрузі та доставку їх окружним виборчим комісіям з виборів Президента України віднесено до повноважень Центральної виборчої комісії.

Як встановлено судом, відповідачем отримано посвідчення офіційного спостерігача від громадської організації у територіальному виборчому окрузі 30 березня 2019 року, тому суд вважає, що комісією не дотримано встановлених строків для видачі посвідчень з об’єктивних причин, які не залежали від відповідача.

Також враховуючи те, що постанова відповідача від 29 березня 2019 року № 44, якою скасовано реєстрацію спостерігачів від ГО «КОМАНДА ЗЕ» є чинною, відомостей щодо її оскарження та скасування сторонами до суду не надано, тому колегія суддів дійшла висновку про необґрунтованість позовних вимог про зобов’язання Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 прийняти подання про реєстрації офіційних спостерігачів та вирішити питання про видачу офіційним спостерігачам посвідчення.

Оцінюючи подані сторонами докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням обставин зазначених вище, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог.

Кандидатом на пост Президента України Зеленським В.О. при зверненні до суду судовий збір не сплачений, тому судові витрати підлягають стягненню з позивача.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 72-77, 139, 143, 241-246, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

 

ВИРІШИВ:

 

У задоволенні позову кандидата на пост Президента України Зеленського Володимира Олександровича (04210, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, буд. 6Б, корп. 1, кв. 31, ідентифікаційний номер: 2851406992) до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 (Донецька обл., м. Волноваха, вул. Героїв 51 ОМБР, буд.5) про визнання протиправною бездіяльності щодо не видачі посвідчення 39 офіційним спостерігачам від Громадської організації «КОМАНДА ЗЕ», зобов’язання Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу №60 прийняти подання про реєстрації офіційних спостерігачів та вирішити питання про видачу офіційним спостерігачам посвідчення – відмовити.

Стягнути на користь Державного бюджету України з кандидата на пост Президента України Зеленського Володимира Олександровича (04210, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, буд. 6Б, корп. 1, кв. 31, ідентифікаційний номер: 2851406992) судовий збір у розмірі 768,40 грн.

Повний текст рішення складений 31 березня 2019 року о 1 год. 30 хв.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана у  порядку та строки, які вставлені ст. ст. 272, 273 Кодексу адміністративного судочинства України.     

 

Головуючий суддя                                                                         Дмитрієв В.С.

 

Судді                                                                                               Аканов О.О.     

                                                                      

                                                                                                       Хохленков О.В.