flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/4776/19-а

04 квітня 2019, 09:10

Завантажити скановану копію

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

 

          03 квітня 2019 р.                                                  Справа №200/4776/19-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Смагар С.В., ознайомившись з позовною заявою Шевченко Олександра Леонідовича – кандидата на посаду Президента України

до 1) Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 48 (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2), 2) Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2/217)

про скасування рішення від 1 квітня 2019 року, зобов’язання вчинити певні дії

 

ВСТАНОВИВ:

Шевченко Олександр Леонідович – кандидат на посаду Президента України звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Окружної виборчої комісія територіального виборчого округу № 48, Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради про скасування рішення першого відповідача про врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях № 000002, № 000003 від 1 квітня 2019 року, зобов’язання першого відповідача розглянути рішення про повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях № 000002, № 000003, зобов’язання другого відповідача надати відомості про виборців, включених до списків виборців на ДВК № 000002, № 000003 отримані, згідно пункту 15 статті 36 Закону України «Про вибори».

Відповідно до положень статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України              (надалі – КАС України), суддя після одержання позовної заяви з'ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником), відповідає позовна заява вимогам, встановленим статями 160, 161, 172 цього Кодексу, належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності, позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними), чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Вивчивши матеріали позовної заяви, суд доходить висновку про те, що дана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог статей 160, 161 КАС України з огляду на наступне.

Згідно вимог пункту 2 частини 5 статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Позивачем в порушення зазначеної норми КАС України у позовній заяві не зазначено місце проживання чи перебування позивача, поштовий індекс місця проживання позивача, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України позивача, поштовий індекс місцезнаходження першого та другого відповідачів та їх ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.  

Відповідно до частини 6 статті 160 КАС України якщо позовна заява подається представником, то у ній додатково зазначаються відомості, визначені у пункті 2 частини п’ятої цієї статті стосовно представника.

Суд зазначає, що позовна заява була подана до суду представником позивача – довіреною особою на посаду Президента України Шевченко Олександра Леонідовича, Рудь Світланою Михайлівною, проте, в порушення норми частини 6 статті 160 КАС України у позовній заяві не зазначено реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України представника позивача.

Відповідно до частини 4 статті 161 КАС України позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до вимог статті 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Разом з цим, суд зазначає, що згідно частин 2, 4, 5 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не зазначено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Судом встановлено, що позивачем при поданні позовної заяви не дотримано даних вимог, зокрема копії письмових доказів, подані позивачем, не засвідчені належним чином.

Відповідно до пункту 11 частини 5 статті 160 КАС України в позовній заяві, зокрема, зазначається власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до частини 4 статті 161 КАС України позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до частини 1 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Суд зазначає, що позивач у позовній заяві просить скасувати рішення першого відповідача від 1 квітня 2019 року, проте серед додатків до позову суд не вбачає зазначеного рішення. Крім того, позивач у позовній зазначає, що першим відповідачем на своєму безперервному засіданні не розглянуто акти позивача про порушення Закону України «Про вибори», проте серед додатків до позову суд не вбачає доказів надання позивачем першому відповідачу актів про порушення та протоколу чи витягу з протоколу засідання комісії, або звернення до комісії із витребуванням цих документів. Крім того, суд зазначає, що серед додатків до позовної заяви відсутнє клопотання також і до суду про витребування зазначених доказів у першого відповідача.      

У порушення зазначених вимог позивачем також не надано власне письмове підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.      Відповідно  до частини 1 статті 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви и постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно  до частини  2 статті 169 КАС України, в  ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням особливостей строків розгляду даної справи, встановлених КАС України, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу достатнього строку для усунення недоліків позовної заяви.

Керуючись, статтями 79, 80, 160, 161, 169, 171, 243, 248, 256,  273, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-      

УХВАЛИВ:  

1. Позовну заяву Шевченко Олександра Леонідовича – кандидата на посаду Президента України до 1) Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 48 (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2), 2) Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2/217) про скасування рішення від 1 квітня 2019 року, зобов’язання вчинити певні дії, залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк не пізніше 12 год. 00 хв. 3 квітня 2019 року на усунення недоліків шляхом належного оформлення позовної заяви відповідно до вищезазначених норм Кодексу адміністративного судочинства України, зокрема, зазначити місце проживання чи перебування позивача, поштовий індекс місця проживання позивача, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта позивача, поштовий індекс місцезнаходження першого та другого відповідачів та їх ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України представника позивача, надати належним чином засвідчені копії документів, наданих позивачем до суду, надати власне письмове підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав, надати належним чином засвідчені копії рішення першого відповідача від 1 квітня 2019 року, протоколу комісії чи витягу з нього, докази надання позивачем першому відповідачу актів про порушення або обґрунтоване клопотання про витребування зазначених доказів із зазначенням поважності причин неможливості отримання їх самостійно.  

3. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду.

4. У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу.

5. Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

6. Ухвала оскарженню не підлягає та відповідно до частини 2 статті 256 КАС України набирає законної сили з моменту її підписання.

 

 

Суддя                                                                                  Смагар С.В.

 

Завантажити скановану копію

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

 

          03 квітня 2019 р.                                                  Справа №200/4776/19-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Смагар С.В., ознайомившись з позовною заявою Шевченко Олександра Леонідовича – кандидата на посаду Президента України

до 1) Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 48 (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2), 2) Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2/217)

про скасування рішення від 1 квітня 2019 року, зобов’язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Шевченко Олександр Леонідович – кандидат на посаду Президента України звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Окружної виборчої комісія територіального виборчого округу № 48, Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради про скасування рішення першого відповідача про врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях № 000002, № 000003 від 1 квітня 2019 року, зобов’язання першого відповідача розглянути рішення про повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях № 000002, № 000003, зобов’язання другого відповідача надати відомості про виборців, включених до списків виборців на ДВК № 000002, № 000003 отримані, згідно пункту 15 статті 36 Закону України «Про вибори».               

Ухвалою від 3 квітня 2019 року суд позовну заяву позивача залишив без руху та встановив позивачу строк не пізніше 12 год. 00 хв. 3 квітня 2019 року на усунення недоліків шляхом належного оформлення позовної заяви відповідно до норм Кодексу адміністративного судочинства України, зокрема, зазначити місце проживання чи перебування позивача, поштовий індекс місця проживання позивача, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта позивача, поштовий індекс місцезнаходження першого та другого відповідачів та їх ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України представника позивача, надати належним чином засвідчені копії документів, наданих позивачем до суду, надати власне письмове підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав, надати належним чином засвідчені копії рішення першого відповідача від 1 квітня 2019 року, протоколу комісії чи витягу з нього, докази надання позивачем першому відповідачу актів про порушення або обґрунтоване клопотання про витребування зазначених доказів із зазначенням поважності причин неможливості отримання їх самостійно.

Ухвала суду від 3 квітня 2019 року була направлена на електрону пошту представника позивача, яка була зазначена у позові, а саме cpt2007@meta.ua.  

Згідно з нормами пункту 1 частини 1 статті 127 КАС України часом вручення повістки вважається день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки на офіційну електронну адресу особи. Суд зазначає, що відповідно до повідомлення ухвала суду була отримана позивачем 3 квітня 2019 року о 09 год. 42 хв. Станом на 3 квітня 2019 року на 12 год. 10 хв. позивачем не усунено недоліки позовної заяви відповідно до вимог ухвали від 3 квітня 2019 року.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, зокрема, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишену без руху, у встановлений судом строк.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що позивач не усунув недоліки позовної заяви, внаслідок чого позовна заява підлягає поверненню позивачу.

Суд роз’яснює позивачу, що він не позбавлений права на повторне звернення до суду із даним позовом.

Керуючись пунктом 1 частини 4 статті 169, статтями 248, 256, 294, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -   

УХВАЛИВ:

1. Повернути позовну заяву Шевченко Олександра Леонідовича – кандидата на посаду Президента України до 1) Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 48 (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2), 2) Відділу ведення Державного реєстру виборців Краматорської міської ради (Донецька область, м. Краматорськ, пл. Миру, 2/217) про скасування рішення від 1 квітня 2019 року, зобов’язання вчинити певні дії.          

2. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у дводенний строк з дня її  проголошення з дня її проголошення. Якщо розгляду справи було здійснено в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

3. Ухвала суду набирає законної сили у строк та в порядку передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Ухвала постановлена та її повний текст складений та підписаний 3 квітня 2019 року о 12 год. 10 хв.

 

 

Суддя                                                                                  Смагар С.В.