flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення по справі №200/4914/19-а

05 квітня 2019, 20:09

 Завантажити скановану копію

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про повернення позовної заяви

  

           05 квітня 2019 р.                                                  Справа №200/4914/19-а 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

    Суддя Донецького окружного адміністративного суду Стойка В.В., ознайомившись з позовною заявою довіреної особи від кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни по територіальному виробничому округу №46 Бикової Вікторії Анатоліївни, кандидата на посаду Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 46 про визнання протиправною та скасування постанови № 77, зобов’язання вчинити певні дії, -

                                                    

В С Т А Н О В И В:

Довірена особа від кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни по територіальному виробничому округу №46 Бикова Вікторія Анатоліївна, кандидат на посаду Президента України Тимошенко Юлія Володимирівна звернулися до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 46 про визнання Постанови №77 окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №46 такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори Президента України та порушує права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу та скасування її; зобов'язання прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях: №№ 140603, 140604, 140605, 140612, 140613, 140615, 140616, 140617, 140622, 140624, 140625, 140626, 140628, 140632;  зупинення встановлення результатів голосування на вказаних ДВК: №№ 140603, 140604, 140605, 140612, 140613, 140615, 140616, 140617, 140622, 140624, 140625, 140626, 140628,140632 так і по ТВО № 46 в цілому.

Позовна заява підписана адвокатом Мінаєвим Дмитром Дмитровичем, який згідно Договору про надання правової допомоги від 03.04.2019 року, уповноважений представляти інтереси Бикової Вікторії Анатоліївни, захищати її права  в обсязі та умовах, встановлених  договором.

Відповідно до  ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви зясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями  160,  161,  172  цього  Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.12 Закону України “Про вибори Президента України” суб'єктами виборчого процесу є: 1) виборець; 2) виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону та   Закону України "Про Центральну виборчу комісію"; 3) кандидат на пост Президента України, зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом; 4) партія, яка висунула кандидата на  пост Президента України; 5) офіційний спостерігач від партії - суб’єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом.

Статтею 67 Закону України “Про вибори Президента України” передбачено, що кандидат на пост Президента України може мати не більше п'яти довірених осіб в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та по одній довіреній особі у кожному територіальному окрузі. Довірена особа кандидата повинна відповідати вимогам, зазначеним у  частині другій статті 66  цього Закону.

Довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями.

Згідно ч.1 ст.273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму.

Законодавець чітко визначив, що саме суб’єкт виборчого процесу наділений правом звернення до суду із захистом свого конституційного права, тобто бути позивачем по справам, пов’язаним із виборчим процесом.

Позивач по даній справі, а саме довірена особа кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни по територіальному виробничому округу №46 Бикова Вікторія Анатоліївна, в розумінні Закону України “Про вибори Президента України” та Кодексу адміністративного судочинства України не є суб’єктом виборчого процесу, а тому не наділений правом звернення до суду.

Враховуючи вищенаведене суд, вважає, що правом звернення із даним позовом наділений саме і виключно кандидат на пост Президента України Тимошенко Юлія Володимирівна, а не довірена особа в теририторіальному виборчому окрузі №46 Бикова Вікторія Анатоліївна. Втім в наданому позові зазначено два позивача: кандидат на пост Президента України Тимошенко Юлія Володимирівна та  довірена особа, яка не позбавлена представляти інтереси свого кандидата.

Таким чином  право підпису позовної заяви має кандидат на пост Президента України  та його довірена особа.

Як вбачається з матеріалів справи, позов від імені довіреної особи кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни в теририторіальному виборчому окрузі №46 Бикової Вікторії Анатоліївни підписано адвокатом Мінаєвим Д.В, як представником.

Частиною 4 ст. 59 КАС України передбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до  Закону України  "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Як вже було зазначено вище, до позовної заяви долучено ордер та договір від 03.04.2019 року, яким Бикова Вікторія Анатоліївна уповноважила адвоката Мінаєва Дмитра Дмитровича здійснювати представницькі повноваження, захищати права і законні інтереси в обсязі та умовах, встановлених цим договором. Проте суд наголошує, що зазначений договір підписаний Биковою В.А. як фізичною особою без додаткових повноважень,  жодних повноважень на здійснення дій саме від імені Бикової В.А. в якості довіреної особи кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни в теририторіальному виборчому окрузі №46  в договорі не встановлено.

Будь-яких доказів щодо надання повноважень адвокату  Мінаєву Д.В. щодо підпису позовної заяви кандидатом на пост Президента України Тимошенко Юлією  Володимирівною,   матеріали справи не містять.

Враховуючи, що матеріали справи не містять доказів надання повноважень щодо підпису позову адвокатом від кандидата в президенти та/або Бикової В.А. саме в статусі довіреної особи, суд не може вважати надану позовну заяву такою, що підписана у відповідності до вимог КАС України.

Відповідно до вимог пункту 3 частини 4 статті 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Таким чином, враховуючи що позов подано у тому числі особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності та підписано особою, яка не має права її підписувати, такий позов підлягає поверненню.

Суд роз’яснює Позивачу, що він не позбавлений права на повторне звернення до суду із даним позовом.

Керуючись положеннями Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

 

У Х В А Л И В:

Повернути позовну заяву довіреної особи від кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни по територіальному виробничому округу №46 Бикової Вікторії Анатоліївни, кандидата на посаду Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 46 про визнання протиправною та скасування постанови № 77, зобов’язання вчинити певні дії.         

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у дводенний строк з дня її  проголошення. Якщо розгляд справи було здійснено в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Ухвала суду набирає законної сили у строк та в порядку передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали складений та підписаний 05 квітня 2019 року об 19 год. 20 хв.           

 

 

Суддя                                                                                 Стойка В.В.