flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/8747/19-а

12 липня 2019, 14:04

Завантажити скановану копію

200/8747/19-а

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 


12 липня 2019 р.                                                  Справа №200/8747/19-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1


 Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Куденкова К.О., суддів Аканова О.О., Хохленкова О.В.,

секретар судового засідання:  Притула С.С.;

за участю:

представника позивача:                      Бутко О.О.,

представника відповідача:                  не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Політичної партії «Європейська Солідарність» до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 про визнання протиправною та скасування постанови від 5 липня 2019 року № 13, -

                                                      

В С Т А Н О В И В:

 

10 липня 2019 року Політична партія «Європейська Солідарність» (далі – позивач) звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 (далі – відповідач, ОВК), в якому просить визнати протиправною та скасувати постанову Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 «Про утворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 47 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» від 5 липня 2019 року № 13.

Обґрунтовуючи позов Політична партія «Європейська Солідарність» зазначила, що оскаржувана постанова прийнята всупереч ч. 5 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів» і порушує права позивача, як суб’єкта виборчого процесу.

Відповідач відзив на позов не надав.

У судовому засіданні представник позивача просив задовольнити позов в частині визнання протиправною постанови ОВК від 5 липня 2019 року № 13, а в частині скасування постанови ОВК від 5 липня 2019 року № 13 просив закрити провадження у зв'язку з втратою чинності спірного рішення відповідача.

Представник відповідача до судового засідання не з'явився. Про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 10.07.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі, витребувано у відповідача докази.

Судом встановлено, що Політична партія «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, на паперових носіях та в електронному вигляді подала до ОВК № 47 подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та/або спеціальних виборчих дільниць (вх. № 79 від 03 липня 2019 року).

Постановою ОВК від 5 липня 2019 року № 11, на підставі ч. 5 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», відхилені кандидатури, внесені до складу дільничних виборчих комісій від Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, з підстав внесення подання вказаним суб’єктом подання з порушенням вимог ч. 7 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Також відповідно до Постанови ОВК від 05.07.2019 №13 «Про утворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 47 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року», розглянувши подання політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, від політичних партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, від кандидатів у депутати в одномандатному окрузі № 47 щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, враховуючи постанови ОВК №9, 10, 11, 12, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 13, частинами 1-3, 5-7 ст. 26, ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів» ОВК постановила утворити дільничні виборчі комісії з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 47.

Разом з тим, постановою Центральної виборчої комісії від 8 липня 2019 року № 1546 «Про окремі питання діяльності окружної виборчої комісії  з виборів народних депутатів України одномандатного  виборчого округу № 47, утвореної на позачергових виборах  народних депутатів України 21 липня 2019 року» було: - скасовано постанову ОВК від 5 липня  2019 року № 11; - достроково припинено повноваження всього складу ОВК у зв’язку із грубим порушенням нею Закону України «Про вибори народних депутатів України»; - встановлено, що суб’єкти подання, за поданнями яких до складу ОВК було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, можуть не пізніше 17 години 9 липня  2019 року внести подання до Центральної виборчої комісії щодо кандидатур для включення до складу зазначеної окружної виборчої комісії; - зобов’язано ОВК після сформування її нового складу до 11 липня 2019 року включно розглянути питання утворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та спеціальних виборчих дільниць одномандатного виборчого округу № 47 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, з урахуванням подання Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, від 3 липня 2019 року щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та спеціальних виборчих дільниць з усіма наявними в комісії документами, поданими цією політичною партією, та прийняти рішення щодо утворення дільничних виборчих комісій  з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 10 липня 2019 року у справі №200/8567/19-а задоволено частково позов  Шумакової Катерини Юріївни  до  Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47,  третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору – Політична партія «Європейська Солідарність», про встановлення факту одноразового грубого порушення, визнання протиправною та скасування постанови і зобов'язання вчинити певні дії.

Вказаною постановою встановлено одноразове грубе порушення Окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 вимог ч. 5 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Суд апеляційної інстанції зазначив, що вважає доведеним, що відповідач  порушив вимоги ч. 5 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України» стосовно обов’язкового включення до складу дільничних виборчих комісій звичайних чи спеціальних виборчих дільниць по одному представнику політичної партії, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, за її поданням, таким чином обмеживши права політичної партії, а також запропонованих нею осіб на участь у роботі дільничних виборчих комісій звичайної чи спеціальної виборчої дільниці на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Також судом встановлено, що 11 липня 2019 року ОВК прийнято постанову №14, зі змісту якої випливає, що спірна в цій справі постанова №13 від 05.07.2019 втратила чинність, також утворено дільничні виборчі комісії з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 47 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Постанова від 11 липня 2019 року № 14 прийнята на виконання вимоги постанови ЦВК №1546 від 08.07.2019 стосовно врахування подання що Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та спеціальних виборчих дільниць.

Отже, відповідач прийняв рішення про утворення дільничних виборчих комісій в одномандатному виборчому окрузі з урахуванням подання що Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 238 КАС України передбачено, що суд закриває провадження у справі: щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб’єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб’єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Отже, ОВК виправило оскаржуване порушення шляхом визнання нечинним спірного в цій справі рішення.

Підставою позову в цій справі є порушення ОВК вимог ч. 5 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів» щодо формування складу дільничних виборчих комісій без участі представників Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання.

Як було зазначено, Першим апеляційним адміністративний судом встановлено одноразове грубе порушення ОВК вимог ч. 5 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України» стосовно обов’язкового включення до складу дільничних виборчих комісій звичайних чи спеціальних виборчих дільниць по одному представнику Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, за її поданням, таким чином обмеживши права політичної партії, а також запропонованих нею осіб на участь у роботі дільничних виборчих комісій звичайної чи спеціальної виборчої дільниці на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Крім того, таке грубе порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» встановлено і Центральною виборчою комісією в постанові від 08.07.2019 №1546.

Тобто, факт грубого порушення ОВК вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» та права Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, на включення її представників до складу дільничних виборчих комісій в межах одномандатного виборчого округу – вже встановлений наведеним рішенням суду апеляційної інстанції, а також постановою Центральної виборчої комісії.  Також відповідач прийняв постанову від 11.07.2019 №14  про утворення дільничних виборчих комісій в одномандатному виборчому окрузі з урахуванням подання Політичної партії «Європейська Солідарність», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку, що позивачем не доведено, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання спірного рішення протиправним після виправлення відповідачем свого порушення.

Отже, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття провадження в цій справі на підставі п. 8 ч. 1 ст. 238 КАС України.

До позовної заяви позивач не додавав докази сплати судового збору.

Керуючись статтями 2, 5-10, 19, 72-77, 143, 238, 241-243, 248, 250, 256, 268 – 273, підпунктом 15.5 пункту 15 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

 

 УХВАЛИВ:

 

Закрити провадження у справі № 200/8747/19-а за позовом Політичної партії «Європейська Солідарність» до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 про визнання протиправною та скасування постанови від 5 липня 2019 року № 13.

Ухвала прийнята, складена в повному обсязі і підписана в нарадчій кімнаті та проголошена в судовому засіданні 12 липня 2019 року.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження, якщо її не скасовано, - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у дводенний строк з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

 

 

Головуючий суддя                                                                         К.О. Куденков

 

Судді                                                                                               О.О. Аканов

                                                                      

                                                                                                       О.В. Хохленков