flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/8904/19-а

16 липня 2019, 13:45

Завантажити скановану копію

200/8904/19-а

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду


16 липня 2019 р.                                                  Справа №200/8904/19-а  

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1


 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Грищенко Є.І., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» в особі Іртегова Олега Володимировича до кандидата у Народні депутати Верховної Ради України в одномандатному виборчому мажоритарному територіально-виконавчому окрузі №59 Сажка Сергія Миколайовича про визнання протиправними дії та зобов’язання вчинити певні дії,

 

ВСТАНОВИВ:

 

Політична партія «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» в одномандатному виборчому окрузі № 59 на позачергових виборах народних депутатів України в особі Іртегова Олега Володимировича звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до кандидата у Народні депутати Верховної Ради України в одномандатному виборчому мажоритарному територіально-виконавчому окружні № 59 Сажка Сергія Миколайовича про визнання дій кандидата у Народні депутати Верховної ради України, самовисуванця Сажка Сергія Миколайовича такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів, порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу, вимоги Закону України «Про вибори народних депутатів України», зобов’язання кандидата у народні депутати до Верховної Ради України самовисуванця Сажка Сергія Миколайовича, демонтувати рекламні борди своєї особистості з багатоквартирних буднів в місті Курахове Мар’їнського району Донецької області.

Особливості провадження у справах щодо оскаржень дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу регулюється статтею 276 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Згідно ч.6 ст. 276 КАС України позовну заяву може бути подано до адміністративного суду у строк, встановлений частинами шостою, сьомої статті 273 цього Кодексу.

Відповідно до  ч. 6 ст. 273 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісії може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Як вбачається з позовної заяви про порушення діями відповідача вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» позивачу стало відомо 10 липня 2019 року. Таким чином, строк звернення до суду із зазначеним позовом спливає 15 липня 2019 року.

Разом з тим, позовна заява надійшла безпосередньо до Донецького окружного адміністративного суду 16 липня 2019 року, що підтверджується відповідною відміткою суду.

Судом також встановлено, що відповідно до відмітки на поштовому конверті, адміністративний позов був переданий службі кур’єрської доставки «Нова Пошта» для відправлення на адресу Донецького окружного адміністративного суду 12 липня 2019 року.

Однак, суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 270 КАС України на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 КАС України, не поширюється правила частини другої-десятої ст. 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Враховуючи вищенаведене та те, що даний адміністративний позов надійшов до суду 16 липня 2019 року, тобто з порушенням строків встановлених ч.6 ст. 273 КАС України, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» в особі Іртегова Олега Володимировича до кандидата у Народні депутати Верховної Ради України в одномандатному виборчому мажоритарному територіально-виконавчому окрузі №59 Сажка Сергія Миколайовича про визнання протиправними дії та зобов’язання вчинити певні дії без розгляду.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 270, 273,276, 278 КАС України, суд,

 

У Х В А Л И В:

 

Позовну заяву політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» в особі Іртегова Олега Володимировича до кандидата у Народні депутати Верховної Ради України в одномандатному виборчому мажоритарному територіально-виконавчому окрузі №59 Сажка Сергія Миколайовича про визнання протиправними дії та зобов’язання вчинити певні дії – залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями 273, 275-277, 280, 282, пунктами 5 та 6 частини першої статті 283, статтями 286-288 цього Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

 


Суддя                                                                                    Є.І. Грищенко