flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/8970/19-а

16 липня 2019, 18:30

Завантажити скановану копію

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення без розгляду

 

 

16 липня 2019 р.                                                  Справа № 200/8970/19-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Голошивець І.О., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Нікітіна Микити Дмитровича до Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Ошурко Дениса Вікторовича про визнання дій такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів, права громадян, права та законні інтереси суб'єкта виборчого процесу,-

 

В С Т А Н О В И В:

 

Кандидат у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Нікітін Микита Дмитрович звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Ошурко Дениса Вікторовича, в якому просив:

- визнати дії кандидата в народні депутати України Ошурко Дениса Вікторовича щодо проведення агітаційних заходів в орендованому приміщенні будинку культури і техніки НКМЗ без сплати із відповідного виборчого фонду вартості орендної плати такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів, права громадян, права та законні інтереси суб'єкта виборчого процесу.

Розглянувши дану позовну заяву та надані до неї матеріали, суд зазначає наступне.

Особливості провадження у справах щодо оскаржень дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу регулюється статтею 276 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Відповідно до ч. 6 ст. 276 КАС України, позовну заяву може бути подано до адміністративного суду у строк, встановлений частинами шостою, сьомої статті 273 цього Кодексу.

Частиною 6 статті 273 КАС України встановлено, що позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Як вбачається з позовної заяви, про порушення діями відповідача вимог Закону України “Про вибори народних депутатів України”, позивачу стало відомо 10 липня 2019 року. Таким чином, в силу вимог встановлених ч. 6 ст. 273 КАС України, строк звернення до суду із зазначеним позовом спливає 15 липня 2019 року.

Суд зазначає, що позивач звернувся з даною позовною заявою до Донецького окружного адміністративного суду 16 липня 2019 року особисто, що підтверджується відповідним відбитком штампу вхідної кореспонденції на позові.

Особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ, зокрема і на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, регулюється статтею 270 КАС України.

Згідно з ч. 5 ст. 270 КАС України, днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Враховуючи вищенаведене та те, що даний адміністративний позов було надано до суду 16 липня 2019 року, тобто з порушенням строків встановлених ч. 6 ст. 273 КАС України, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Нікітіна Микити Дмитровича до Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Ошурко Дениса Вікторовича про визнання дій такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів, права громадян, права та законні інтереси суб'єкта виборчого процесу без розгляду.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 270, 273, 276, 278 КАС України, суд,

 

У Х В А Л И В:

 

Позовну заяву Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Нікітіна Микити Дмитровича до Кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 48 на позачергових виборах народних депутатів України Ошурко Дениса Вікторовича про визнання дій такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів, права громадян, права та законні інтереси суб'єкта виборчого процесу – залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до Донецького окружного адміністративного суду.

Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених   статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями   273,   275-277,   280,   282,   пунктами 5   та   6 частини першої статті   283,   статтями   286-288   цього   Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.  

 

 

Суддя                                                                          І.О. Голошивець