flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9047/19-а

17 липня 2019, 23:30

Завантажити скановану копію 

Донецький  окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

 

«17» липня 2019 року                                                                                  Справа №200/9047/19-а

 

            Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Кониченка Олега Миколайовича ознайомившись з позовною заявою Кандидата в народні депутати на позачергових виборах в народні депутаті по одномандатному округу №51 Батирсултанова Махача Далгатовича в особі довіреної особи Глєчєвої Наталії Олександрівни

до  Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51

про визнання дій протиправними, визнання незаконною та скасування постанови №15 від 05 липня 2019 року та зобов’язання вчинити певні дії

 

ВСТАНОВИВ:

 

17 липня 2019 року о 21 год. 06 хв. Кандидат в народні депутати на позачергових виборах в народні депутаті по одномандатному округу №51 Батирсултанов Махач Далгатович в особі довіреної особи Глєчєвої Наталії Олександрівни, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51 Донецької області  відповідно до якого просив суд визнати дії Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51 Донецької області незаконними; визнати незаконною та скасувати Постанову Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51 Донецької області №15 від 05 липня 2019 року про відмову у реєстрації офіційних спостерігачів від кандидата у народні депутати України Батирсултанова Махача Далгатовича; зобов’язати Окружну виборчу комісію з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51 Донецької області зареєструвати офіційних спостерігачів від кандидата у народні депутати України Батирсултанова Махача Далгатовича.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій регулюється статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Відповідно до  ч. 6 ст. 273 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісії може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Зі змісту адміністративного позову вбачається, що підставою звернення до суду стало прийняття Окружною виборчою комісією з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51 постанови №15 від 05 липня 2019 року про відмову у реєстрації офіційних спостерігачів від кандидата у народні депутати України Батирсултанова Махача Далгатовича.

Позивач вказує на те, що копію спірної постанови було отримано довіреною особою лише 17 липня 2019 року о 14 год. 27 хв.

Разом з тим, позовна заява надійшла до Донецького окружного адміністративного суду 17 липня 2019 року, що підтверджується відповідною відміткою суду.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 270 КАС України на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 КАС України, не поширюється правила частини другої-десятої ст. 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Враховуючи вищенаведене та те, що даний адміністративний позов надійшов до суду 17 липня 2019 року, тобто з порушенням строків встановлених ч.6 ст. 273 КАС України, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без розгляду.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 270, 273 КАС України, суд,

 

УХВАЛИВ:

 

Позовну заяву Кандидата в народні депутати на позачергових виборах в народні депутаті по одномандатному округу №51 Батирсултанова Махача Далгатовича в особі довіреної особи Глєчєвої Наталії Олександрівни до Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51 про визнання дій протиправними, визнання незаконною та скасування постанови №15 від 05 липня 2019 року та зобов’язання вчинити певні дії – залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених  статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями  273,  275-277,  280,  282,  пунктами 5  та  6 частини першої статті  283,  статтями  286-288  цього  Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

 

 

Суддя                                                                                                                          О.М.Кониченко