flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/9251/19-а

24 липня 2019, 17:19

Завантажити скановану копію

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

 

24 липня 2019 р.                                                   Справа №200/9251/19-а 

 

 приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Абдукадирова К.Е., ознайомившись із заявою про забезпечення позову кандидата у народні депутати України Романцової Тетяни Володимирівни (03049, м. Київ, пр. Повітрофлотський, буд. 20/1, посвідчення кандидата у народні депутати України № КД – 5101 від 25.06.2019р.) до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 (85300, Донецька область, м. Покровськ, вул. Поштова, 13, код ЄДРПОУ 43047435), яка подана до подачі позовної заяви, у якій кандидат у народні депутати України Романцова Тетяна Володимирівна просить заборонити Окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 приймати рішення про встановлення результатів голосування по одномандатному виборчому округу № 50 до здійснення повторного підрахунку голосів на виборчих дільницях,

ВСТАНОВИВ:

24 липня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява про забезпечення позову кандидата у народні депутати України Романцової Тетяни Володимирівни до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50, в якій заявник просить забезпечити адміністративний позов шляхом заборони Окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 приймати рішення про встановлення результатів голосування по одномандатному виборчому округу № 50 до здійснення повторного підрахунку голосів на виборчих дільницях.

В заяві про забезпечення позову заявник зазначає, що 24 липня 2019 року буде поданий адміністративний позов до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50:

- про визнання протиправними дій Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 щодо прийняття та врахування відомостей, щодо результатів голосування на звичайній виборчій дільниці № 140756, одномандатного виборчого округу №50, які встановлені протоколом дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі №50 від 22.07.2019 року та зобов’язання провести повторний підрахунок на зазначеній виборчій дільниці;

- визнання дій Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 щодо встановлення результатів голосування та складання протоколу про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці № 140741 одномандатного округу №50 неправомірними та визнання недійсними результатів голосування на звичайній виборчій дільниці № 140741, одномандатного виборчого округу №50, які встановлені протоколом дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі №50 від 22.07.2019 року;

- визнання дій Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 по встановленню результатів голосування та складання протоколу про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці №140743, одномандатного виборчого округу №50 та визнання недійсними результатів голосування на звичайній виборчій дільниці № 140743 одномандатного виборчого округу №50, які встановлені протоколом дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі № 50 від 22 липня 2019 року;

- визнання протиправними дій Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 по встановленню результатів голосування та складання протоколу про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці №140754 одномандатного виборчого округу №50 та визнання недійсними результатів голосування на звичайній виборчій дільниці № 140754 в одномандатному виборчому окрузі №50, які встановлені протоколом дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі № 50 від 22 липня 2019 року.

В обґрунтування поданої заяви заявник зазначає, що на вказаних дільничних виборчих дільницях відомості, які були внесені до протоколів про підрахунок голосів суттєво відрізняються від інформації, яка розміщена на офіційному сайті Центральної виборчої комісії, а також підтверджені факти здійснення вкидання виборчих бюлетенів до виборчих скриньок, що не дозволяло встановити дійсне волевиявлення виборців.

Зазначає, що звернення до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 зі скаргами та актами про виявленні порушення не надали позитивного результату, скарги не розглянуті. За таких підстав вважає, що є ознаки протиправності та недостовірності результатів голосування на виборчих дільницях № 2140756, 140741, 140743, 140754 одномандатного виборчого округу № 50, а тому не вжиття заходів забезпечення позову може призвести до негативних наслідків для позивача. Вважає, що встановлення результатів голосування по одномандатному виборчому окрузі № 50 без здійснення повторного підрахунку голосів на даній виборчій дільниці призведе до встановлення результатів голосування, які суперечать волевиявленню виборців. Єдиним шляхом забезпечення адміністративного позову в даному випадку є заборона Окружній виборчій комісії одномандатного округу приймати рішення про встановлення голосування по одномандатному округу №50 до набрання рішення суду за результатами розгляду адміністративного позову по суті.

Відповідно до статті 154 КАС України  заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Частиною 2 вказаної статті визначено, що суд, розглядаючи заяву про забезпечення позову, може викликати особу, яка подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову.

Частиною 3 цієї ж статті визначено, що у виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з повідомленням заінтересованих сторін у встановлений судом строк.

Згідно з частиною 4 статті 152 КАС України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Заявник при зверненні до суду із заявою про вжиття заходів забезпечення позову повинен був сплатити судовий збір. Проте, в порушення зазначеної норми заявником не було додано до заяви документу про сплату судового збору.

За таких обставин, з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів заявника від порушень з боку суб'єктів владних повноважень суд вважає за доцільне призначити судове засідання та запропонувати заявнику сплатити судовий збір в порядку та у розмірі встановленим Законом України “Про судовий збір”.

Керуючись статтями 150-154, 243, 248, 256, 294, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву про забезпечення позову кандидата у народні депутати України Романцової Тетяни Володимирівни до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 (85300, Донецька область, м. Покровськ, вул. Поштова, 13, код ЄДРПОУ 43047435).

Призначити судове засідання на 25 липня 2019 року о 11 годині 00 хвилин, в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1, про що повідомити сторін.

Заявнику надати докази фактів здійснення вкидання виборчих бюлетенів до виборчих скриньок на виборчих дільницях № 140756, № 140741, № 140743 та №140754.

Заявнику надати відомості щодо звернення до ОВК № 50 зі скаргами та актами про виявлені порушення Закону України "Про вибори народних депутатів України.".

Кандидату у народні депутати України Романцовій Тетяні Володимирівні в строк до 10 години 00 хвилин 25 липня 2019 року надати суду докази про сплату судового збору у розмірі 576,42 гривні за подання заяви про забезпечення позову.

Запропонувати Окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 надати суду письмові пояснення стосовно заяви про забезпечення позову.

Ухвала суду набирає законної сили у строк та в порядку передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розгляд заяви про забезпечення позову буде здійснюватись колегіально у складі трьох суддів.

Повний текст ухвали підписаний 24 липня 2019 року. 

 

Суддя                                                                                 К.Е. Абдукадирова