flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/9319/19-а

25 липня 2019, 00:24

Завантажити скановану копію

200/9319/19-а

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про відкриття провадження в адміністративній справі


          24 липня 2019 р.                                                  Справа №200/9319/19-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1


 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Бабіч С.І., ознайомившись з позовною заявою кандидата у народні депутати України у одномандатному окрузі № 51 Батирсултанова Махача Далгатовича (місце проживання: с. Криничне, Міловського району, Луганської області) до Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 (місцезнаходження: вул. Заливна, буд. 15, смт. Зайцеве, Бахмутського району, Донецької області, 84692), Дільничної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України № 141527, Дільничної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України № 141523 (місцезнаходження: вул. Заливна, 1Б, смт. Зайцево, Бахмутського р-ну, Донецької області, 84692) про зобов’язання вчинити дії, про скасування протоколів та визнання виборів такими, що не відбулись,

ВСТАНОВИВ:

 

24 липня 2019 року о 20 годин 00 хвилин кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №51 Батирсултанов Махач Долгатович (позивач), звернувся до суду з адміністративним позовом до Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №51, Дільничної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України № 141527, Дільничної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України № 141523 в якому просить суд:

- зобов’язати Окружну виборчу комісію надати протоколи про встановлення результатів позачергових виборів в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- зобов’язати Дільничну виборчу комісію № 141523 надати Протоколи про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- зобов’язати Дільничну виборчу комісію № 141527 надати Протоколи про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- скасувати Протоколи Окружної виборчої про встановлення результатів позачергових виборів в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- скасувати Протоколи  Дільничної виборчої комісії № 141523 про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- скасувати Протоколи Дільничної виборчої комісії № 141527 про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- визнати позачергові вибори в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі такими, що не відбулись.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 24.07.2019 року адміністративну справу № 200/9319/19-а передано на розгляд Артемівському міськрайонному суду Донецької області в частині позовних вимог до Дільничної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України № 141527 та Дільничної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України № 141523 (відповідач - 3), а саме:

- зобов’язати Дільничну виборчу комісію № 141523 надати Протоколи про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- зобов’язати Дільничну виборчу комісію № 141527 надати Протоколи про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- скасувати Протоколи Дільничної виборчої комісії № 141523 про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- скасувати Протоколи Дільничної виборчої комісії № 141527 про підрахунок голосів на позачергових виборах в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі.

Позовна заява в частині вимог: зобов’язати Окружну виборчу комісію надати протоколи про встановлення результатів позачергових виборів в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі; скасувати Протоколи Окружної виборчої про встановлення результатів позачергових виборів в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;  визнати позачергові вибори в народні депутати в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі такими, що не відбулись, подана з додержанням вимог статей 160-161, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та належні повноваження.

Судом встановлено, що позивачем не додано до позовної заяви доказів сплати судового збору, проте суд приймає дану позовну заяву до розгляду незалежно від сплати судового збору,  з огляду на положення ч.9 ст. 273 КАС України.

У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішить питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених КАС України.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе прийняти дану позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Дана справа має бути розглянута за правилами розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ, передбачених розділом 2 глави 11 КАС України.

З огляду на положення ч.1 ст.33 КАС України, дана справа буде розглядатись і вирішуватись колегією у складі трьох суддів.

За приписами ч. 2 та ч. 3 ст. 77 КАС України встановлено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

На підставі наведеного, суд вважає за необхідне витребувати у відповідача письмові докази, які мають значення для повного та всебічного дослідження обставин у справі та запропонувати надати докази позивачу.

Керуючись 9, 33, 77, 80 171, 248, 256, 268 - 270, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

 

 У Х В А Л И В :

 

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 200/9319/19-а.

Розгляд справи проводити за правилами розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ, передбачених розділом 2 глави 11 КАС України.

Дана справа буде розглядатись і вирішуватись колегією у складі трьох суддів.

Призначити судове засідання у справі на 25 липня 2019 року о 12 годин 00 хв. у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 10 години 00 хвилин 25 липня 2019 року.

У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам  ст. 162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову.

Одночасно з надісланням відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Зобов`язати Окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 надати до 10 години 00 хвилин 25 липня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду належним чином засвідчені копії:

- протоколу чи протоколів Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 про встановлення результатів позачергових виборів народних депутатів України у 51 одномандатному окрузі;

- рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію Батирсултанова Махача Долгатовича, як кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 51.

Запропонувати Батирсултанову Махачу Долгатовичу надати до 10 години 00 хвилин 25 липня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду:

- письмові пояснення чи уточнення позовних вимог щодо того кому він просить суд зобов’язати Окружну виборчу комісію надати протоколи про встановлення результатів позачергових виборів в народні депутати України в 51 одномандатному окрузі;

- рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію Батирсултанова Махача Долгатовича, як кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 51.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.       


 Суддя                                                                                  С.І. Бабіч