flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/9317/19-а

25 липня 2019, 11:34

Завантажити скановану копію

200/9317/19-а

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про витребування доказів     


          25 липня 2019 р.                                                  Справа №200/9317/19-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1


 Донецький окружний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуюча суддя Буряк І.В., суддів: Хохленкова О.В., Шинкарьової І.В., розглянувши матеріали адміністративного позову Кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Погодіна Олега Васильовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52, третя особа Дільнича виборча комісія з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52 про визнання недійсними результатів голосування на виборчій дільниці №140703 в межах одномандатного виборчого округу №52 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, -

ВСТАНОВИВ:

24 липня 2019 року о 19:39 год. Погодін Олег Васильович кандидат в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52, в якому просить суд:

-          визнати дії Відповідача щодо прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу №52 та врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці №140703 у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі при встановленні підсумків голосування в межах одномандатного виборчого округу №52 протиправними;

-          визнати недійсними результати голосування на виборчій дільниці №№140703 в межах одномандатного округу №52 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 24 липня 2019 року провадження у справі відкрито розгляд останньої визначено проводити колегією суддів з урахуванням особливостей, встановлених ст.ст.268-269, 271-273 КАС України щодо розгляду термінових справ. Судове засідання призначено на 25 липня 2019 року о 14:00 год. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1.

Відповідно до ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч.ч.1, 4 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами КАС України, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до частини 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно із ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Частинами 6, 8 та 9 статті 80 КАС визначено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З аналізу матеріалів адміністративного позову колегія суддів дійшла висновку про необхідність витребування від сторін у справі належним чином засвідчені копії за наявності, а також письмові пояснення:

Від Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 (85200, Донецька область, м. Торецьк, 2):

-          Чи приймалися рішення про прийняття від Дільничої виборчої комісії з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52 про врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці №140703 (за наявності надати належним чином посвідчені копії);

-          Чи надходили скарги про порушення вимог Закону «Про вибори народних депутатів України» під час проведення виборі в21 липня 2019 року на виборчій дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52 (за наявності надати належним чином посвідчені копії);

-          Чи були додані до протоколу про прийняття від Дільничої виборчої комісії з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52 виборчих документів, акти щодо встановлених порушень цілісності, комплектності документів (за наявності надати належним чином посвідчені копії);

-          Чи додавались до виборчої документації рішення про визнання голосування на виборчій дільниці №140703 та акт (акти) на підставі, яких воно прийнято не дійсним (за наявності надати належним чином посвідчені копії).

Від третьої особи Дільнича виборча комісія з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52:

Чи складались акти щодо  

-          виявлення фактів незаконного голосування (опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених частиною дев'ятою статті 85 цього Закону; голосування особами, які не мають права голосу; голосування особами, які не включені до списку виборців на цій виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування виборцями, яким на підставі частини третьої статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого вони відносяться на підставі відомостей Державного реєстру виборців про їх виборчу адресу, що внесені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці та безпідставно отримали виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі; голосування виборцем більше ніж один раз) у кількості, що перевищує п’ять відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці;

-          знищення або пошкодження виборчої скриньки (скриньок), що унеможливлює встановлення змісту виборчих бюлетенів, якщо кількість цих бюлетенів перевищує двадцять відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці;

-          виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному або одномандатному окрузі у кількості, що перевищує більш як на п’ять відсотків кількість виборців, які отримали відповідні виборчі бюлетені на виборчій дільниці (за наявності надати належним чином посвідчені копії).

Керуючись ст.ст. 3, 9, 14, 44, 72, 77, 79, 80, 173, 248, 256, суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати від Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 (85200, Донецька область, м. Торецьк, 2) наступні докази:

-          рішення про прийняття від Дільничної виборчої комісії з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52 про врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці №140703 (за наявності надати належним чином посвідчені копії);

-          скарги про порушення вимог Закону «Про вибори народних депутатів України» під час проведення виборі в21 липня 2019 року на виборчій дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52 (за наявності надати належним чином посвідчені копії);

-          акти щодо встановлених порушень цілісності, комплектності документів (за наявності надати належним чином посвідчені копії);

-          рішення про визнання голосування на виборчій дільниці №140703 та акт (акти) на підставі, яких воно прийнято не дійсним (за наявності надати належним чином посвідчені копії).

Від третьої особи Дільнича виборча комісія з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці №140703 одномандатного виборчого округу№52:

Чи складались акти щодо:  

-          виявлення фактів незаконного голосування (опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених частиною дев'ятою статті 85 цього Закону; голосування особами, які не мають права голосу; голосування особами, які не включені до списку виборців на цій виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування виборцями, яким на підставі частини третьої статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого вони відносяться на підставі відомостей Державного реєстру виборців про їх виборчу адресу, що внесені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці та безпідставно отримали виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі; голосування виборцем більше ніж один раз) у кількості, що перевищує п’ять відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці;

-          знищення або пошкодження виборчої скриньки (скриньок), що унеможливлює встановлення змісту виборчих бюлетенів, якщо кількість цих бюлетенів перевищує двадцять відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці;

-          виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному або одномандатному окрузі у кількості, що перевищує більш як на п’ять відсотків кількість виборців, які отримали відповідні виборчі бюлетені на виборчій дільниці (за наявності надати належним чином посвідчені копії).

Вказані документи надати до суду у термін до 13 години 30 хвилин 25 липня 2019 року безпосередньо до канцелярії суду.

Повідомити учасникам справи, що веб-адресою сторінки в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, єhttp://court.gov.ua/fair/sud 0570.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Кодексом адміністративного судочинства України.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.   

   


Головуючий суддя                                                                         І.В. Буряк

 

Судді                                                                                               О.В. Хохленков     

                                                                      

                                                                                                       І.В. Шинкарьова