flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/9329/19-а

25 липня 2019, 15:12

Завантажити скановану копію

 

 

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 30 січня 2018 р.                                                            Справа №805/4024/17-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Мозговая Н.А., розглянувши у приміщенні суду за адресою: м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 1,  адміністративний позов кандидата в народні депутати України Аксьонова Андрія Анатолійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 про визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії, -

 

В С Т А Н О В И В:

 

25.07.2019 року позивач, Кандидат в народні депутати України Аксьонов Андрій Анатолійович (ІПН 2596506719, Донецька область, смт. Новодонецьке, вул. Маяковського, 9/1), звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 520 (код ЄДРПОУ 43047435, Донецька область, м. Покровськ, вул. Поштова, 13), з позовними вимогами:

- визнати протиправними дії окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 щодо прийняття та врахування відомостей, що містяться у примірнику протоколу від 22.07.2019 року про підрахунок голосів виборців на ДВК №140787 з даними щодо кількості голосів виборців, поданих за кандидата у народні депутати України Требушкіна Р.В. у кількості 50 (п’ятдесят) голосів, передачі такої інформації до ЦВК засобами ІАС «Вибори народних депутатів України».

- зобов’язати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 провести повторний підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії №140787 в порядку, встановленому Законом України «Про вибори народних депутатів України» за результатами якого скласти протокол, який долучити до протоколу про підсумки голосування у одномандатному окрузі №50.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та належні повноваження.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст.160-161,273,276 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Дану позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства та її подано з дотриманням правил підсудності.

Позовну заяву подано у строк, встановлений ст.273 КАС України.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження за позовною заявою, встановлені КАС України, відсутні.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе прийняти дану позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч.2 ст. 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов’язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З урахуванням викладеного, суд вважає необхідним залучити до участі у даній справі Дільничну виборчу комісію №14787 у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та Центральну виборчу комісію у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, оскільки вирішення питання по суті позовних вимог може вплинути на їх права та обов’язки.

Дана справа має бути розглянута за правилами розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ, передбачених розділом 2 глави 11 КАС України.

З огляду на положення ч.1 ст.33 КАС України, дана справа буде розглядатись і вирішуватись колегією у складі трьох суддів.

Частиною 4  ст. 9 КАС України  передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами ч. 2 та ч. 3  ст. 77 КАС України  встановлено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

На підставі наведеного, суд вважає за необхідне витребувати у відповідача письмові докази, які мають значення для повного та всебічного дослідження обставин у справі та запропонувати надати докази позивачу.

Керуючись 9, 33, 77, 80 171, 248, 256, 268 - 270, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

 

У Х В А Л И В:

 

Прийняти до розгляду позовну заяву кандидата в народні депутати України Аксьонова Андрія Анатолійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 про визнання дій протиправними, зобов’язання вчинити певні дії та відкрити провадження в адміністративній справі № 200/9329/19-а.

Справа буде розглядатися у судовому засіданні колегією у складі трьох суддів.

Призначити судове засідання у справі на 26.07.2019 року об 11:00 год. в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м.Слов’янськ, вул. Добровольського, 1 (електронна адреса суду – inbox@adm.dn.court.gov.ua), про що повідомити учасників справи.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 10 години 00 хвилин 26.07.2019 року.

Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову.

Одночасно з надісланням відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Зобов`язати відповідача надати до 10 години 00 хвилин 26.07.2019 року до Донецького окружного адміністративного суду:

- оригінали документів, на підставі яких діє відповідач, для огляду в судовому засіданні та їх належним чином засвідчені копії для залучення до матеріалів справи;

- відзив на позовну заяву та докази на підтвердження обставин, викладених у відзиві на позовну заяву;

- документи, що підтверджують повноваження представника, на введення справи в суді, із зазначенням права на вчинення від імені довірителя усіх процесуальних дії, які може вчиняти представник;

- перший та другий примірники протоколу підрахунку голосів виборців на звичайній виборчій дільниці №140787 від 22.07.2019 року, який було розглянуто на засіданні ОВК 22.07.2019 року та використано для внесення інформації про результати голосування до протоколу засідання ОВК;

Зобов'язати позивача надати у судове засідання

- оригінали документів, долучених до позовної заяви для огляду судом.

Залучити до участі у справі №200/9329/19-а – Дільничну виборчу комісію №140787 (місцезнаходження: 85010, Донецька обл., м.Добропілля, смт. Новодонецьке, вул. Пушкіна, 23) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Зобов'язати Дільничну виборчу комісію №140787 надати до 10 години 00 хвилин 26.07.2019 року до Донецького окружного адміністративного суду належним чином засвідчені копії:

- документи, що підтверджують повноваження представника, на введення справи в суді, із зазначенням права на вчинення від імені довірителя усіх процесуальних дії, які може вчиняти представник та документ, що підтверджує його особу (для огляду),

- пояснення та правову позицію щодо позовних вимог,

- третій – двадцять другий примірники протоколу підрахунку голосів виборців, складеного 22.07.2019 р. о 00:20 год.

Залучити до участі у справі №200/9329/19-а – Центральну виборчу комісію (місцезнаходження: 01196, м. Київ, площа Лесі Українки, 1) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Зобов'язати Центральну виборчу комісію надати до 10 години 00 хвилин 26.07.2019 року до Донецького окружного адміністративного суду належним чином засвідчені копії:

- документи, що підтверджують повноваження представника, на введення справи в суді, із зазначенням права на вчинення від імені довірителя усіх процесуальних дії, які може вчиняти представник та документ, що підтверджує його особу (для огляду),

- пояснення та правову позицію щодо позовних вимог,

- відомості про підрахунок голосів виборців в одномандатному виборчому окрузі №50 в межах виборчої дільниці №140787. 

Копію ухвали суду надіслати сторонам у порядку, визначеному ст. 268 КАС України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та підлягає оскарженню у випадку порушень правил підсудності.

 

 

Суддя                                                               Мозговая Н.А.