flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі № 200/9323/19-а

26 липня 2019, 11:02

Завантажити скановану копію

200/9323/19-а

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі


          26 липня 2019 р.                                                  Справа №200/9323/19-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1


 Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Череповського Є.В.,

суддів – Дмитрієва В.С., Стойки В.В.,

при секретарі – Ветровій О.В.,

за участю:

представника Позивача – Красненка Ю.В.,

представника Відповідача – не з’явився

розглянувши у судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Погодіна Олега Васильовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52 про визнання дій щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії № 140700 протиправними, зобов’язання здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140700 по позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі № 52, -

 

В С Т А Н О В И В:

 

В провадженні Донецького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовною заявою кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Погодіна Олега Васильовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52 про визнання дій щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії № 140700 протиправними, зобов’язання здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140700 по позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі № 52.

Ухвалою суду від 25 липня 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі.

У судовому засіданні 25 липня 2019 року представником позивача подано заяву про відвід судді Стойки В.В.

В  обґрунтування заяви про відвід зазначено, що суддя Стойка В.В. висловив свою правову позицію у ідентичній справі, тому при розгляді даної справи виникає сумнів у неупередженості та об’єктивності цього судді.

Заслухавши пояснення представника Позивача, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Статтею 36 Кодексу адміністративного судочинства (далі – КАС України) визначений перелік підстав для відводу судді, серед яких зазначено про наявність інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді.

Положеннями ч. 3 ст. 39 КАС України передбачено, що відвід (самовідвід) повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Розглядаючи заяву про відвід судді, суд зазначає, що відповідно до ст. 242 КАС України, рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з’ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Судом встановлено, що в провадженні Донецького окружного адміністративного суду перебувала справа № 200/9315/19-а за позовом кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Погодіна Олега Васильовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52, в якому він просив:

-          визнати дії щодо прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії з виборів народних депутатів України звичайної виборчої дільниці № 140694 одномандатного виборчого округу № 52 та врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці  № 140694 у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі при встановленні підсумків голосування в межах одномандатного виборчого округу № 52 протиправними;

-          визнати недійсними результати голосування на виборчій дільниці № 140694 в межах одномандатного округу № 52 на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 року.

Рішенням від 25 липня 2019 року у справі № 200/9315/19-а Донецького окружного адміністративного суду у складі колегії суддів під головуванням судді Стойки В.В. відмовлено у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.  

Суд дійшов висновку про необґрунтованість доводів заяви про відвід, оскільки викладення суддею правової позиції у іншій справі не може свідчити про упередженість та необ’єктивність у даній справі.

Крім того, аналізуючи підстави, предмет позову та обставини у справі №200/9315/19-а і у даній справі, колегія суддів не погоджуються із доводами представника позивача щодо їхньої ідентичності.  

Відповідно до ч. 4 ст. 40 КАС України, якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У цьому випадку вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому ч. 1 ст. 31 цього Кодексу.

Такому судді не може бути заявлений відвід.

Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі надходження заяви про відвід - до вирішення питання про відвід.

Керуючись ст. 36, 39, 40, 77, 236, 243, 250, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

 

 У Х В А Л И В:

 

Визнати заяву представника позивача Красненка Ю.В. про відвід судді Стойки В.В. необґрунтованою.

Передати справу № 200/9323/19-а за позовом кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Погодіна Олега Васильовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52 про визнання дій щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії № 140700 протиправними, зобов’язання здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140700 по позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі № 52 - до відділу документального забезпечення і діловодства Донецького окружного адміністративного суду для вжиття заходів відповідно до ст. 31 Кодексу адміністративного судочинства України стосовно розгляду заяви про відвід судді Стойки В.В.

Зупинити провадження у справі до вирішення питання про відвід судді.

Повний текст ухвали складено в нарадчій кімнаті та проголошено 26 липня 2019 року.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала підлягає оскарженню в частині зупинення провадження у справі.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Першого апеляційного адміністративного суду протягом двох днів з дня її проголошення.

Згідно приписів підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII “Перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги на рішення Донецького окружного адміністративного суду подаються учасниками справи до або через Донецький окружний адміністративний суд.

 

 

Головуючий суддя                                                                         Череповський Є.В.

 

Судді                                                                                               Дмитрієв В.С.     

                                                                      

                                                                                                        Стойка В.В.