flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення по справі № 200/9321/19-а

26 липня 2019, 21:22

Завантажити скановану копію

200/9321/19-а

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

    

     26 липня 2019 р.                                                             Справа№200/9321/19-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

          

Донецький окружний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Загацької Т.В.,

суддів: Бабаш Г.П., Шинкарьової І.В.,

при секретарі судового засідання Скрипник К.О.,

за участі:

представника позивача Красненко Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 року Погодіна Олега Васильовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52 про визнання дій протиправними, зобов’язання здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях,-

 

 ВСТАНОВИВ:

 

25.07.2019 року о 01 год. 27 хв. позивач, кандидат в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 року Погодін Олег Васильович, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52, з позовними вимогами:

- визнати дії окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на дільничних виборчих комісіях №140727 та №140734 такими, що грубо порушують вимоги законодавства про вибори депутатів, порушують виборчі права громадян та права і законні інтереси кандидата в народні депутати України Погодіна Олега Васильовича;

- зобов’язати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №140727 на виборчій дільниці №140734 по позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 року у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі № 52.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 21.07.2019 року відбулося голосування на позачергових виборах народних депутатів України, в тому числі і в межах одномандатного виборчого округу №52. Позивач вважає, що відповідачем було проігноровано порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців та не було задоволено прохання позивача щодо повторного підрахунку голосів на виборчих дільницях №140727 та №140734 і враховано відомості протоколів про підрахунок голосів виборців, складених дільничними виборчими комісіями №140727 та №140734.

На думку позивача, вказані дії відповідача грубо порушують вимоги Закону України «Про вибори народних депутатів України», оскільки врахуванням відомостей протоколів про підрахунок голосів, під час транспортування яких разом з виборчою комісією було допущено грубі порушення вимог Закону щодо транспортування виборчої документації, що може поставити під сумнів достовірність волевиявлення виборців і грубо порушує права позивача, як одного з кандидатів у народні депутати, які балотується в межах одномандатного виборчого округу № 52.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 25.07.2019 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено судове засідання у справі на 26.07.2019 року.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, надав пояснення, аналогічні викладеному в адміністративному позові, просив їх задовольнити.

Відповідач позовні вимоги не визнав, про що подав суду відзив на позовну заяву, у якому зазначив, що голосування на дільничних виборчих комісіях проводились без порушень та передача протоколів з бюлетенями проводилась відповідно до діючого законодавства України. У відзиві представник відповідача зазначив, що протоколи дільничних комісії комісій №140727 та №140734 одномандатного виборчого округу №52 про підрахунки голосів виборців на звичайній виборчій дільниці складені виборчою комісією, запаковані до пакетів зі спеціальною системою захисту та направлені до окружної виборчої комісії №52. Вказує, що окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 рішення про проведення повторного перерахунку голосів виборців на виборчих дільницях №140727 та №140734 не приймалось, акт №б/н від 23.07.2019 року та скарга щодо порушення цілісності пакетів з документами (ознак розпечатування) не надавались.

Вважає, що у позовній заяві позивач в обґрунтування своїх вимог обмежився лише припущеннями щодо вчинення правопорушення та не додав до позову жодного доказу на підтвердження їх обґрунтування.

В судове засідання представник відповідача не з’явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Враховуючи особливості провадження у справах даної категорії, а також приписів ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд вважає за можливе розглянути справу в судовому засіданні без участі представника відповідача.  

Заслухавши представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши обставини справи, суд встановив наступне.

Позивач - Погодін Олег Васильович, зареєстрований як кандидат у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 в одномандатному виборчому окрузі №52, утвореному у межах Донецької області, про що свідчить додаток 4 до постанови Центральної виборчої комісії від 24.06.2019 року №1229.

Указом Президента України від 21.05.2019 року №303/2019 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» призначено позачергові вибори до Верховної Ради України на 21.07.2019 року.

Відповідач - Окружна виборча комісія з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52, утворена відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 31.05.2019  року «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року», зареєстрована в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за адресою: 85200, Донецька обл., м.Торецьк, вул.Грушевського, буд.2.

Судом встановлено, що 23.07.2019 року позивачем, кандидатом в народні депутати України Погодіним О.В., складено акт про порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» на виборчій дільниці №140700 територіального виборчого округу №52, у присутності виборців: Груцина Станіслава Сергійовича, що проживає за адресою Донецька область м.Торецьк, вул.Маяковського,19, кв.30 та Козловської Вікторії Юріївни, що проживає за адресою Донецька область, м.Торецьк,вул.Шахтарська, 6, кв.2.

Як вбачається зі змісту вказаного акту під час передачі документів ДВК № 140727 та №140734 в окружній комісії вбачалися явні ознаки розпечатування пакетів з документами, однак ОВК ігнорувала це. не виконала зобов’язання про проведення повторного перерахунку голосів, чим порушувала норму ч.11 ст.94 Закону. Даний факт ставить під сумнів результати голосування на виборчих дільницях.

Вважаючи свої права порушеними позивач звернувся до суду з даним позовом.

Вирішуючи заявлений спір по суті, суд зазначає наступне.

Згідно з ч.1 ст.273 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України), право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб'єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.

Основні засади, організацію і порядок проведення виборів народних депутатів визначає Закон України “Про вибори народних депутатів України” від 17 листопада 2011 року №4061-VI (далі по тексту - Закон №4061).

Відповідно до ст. 12 Закону №4061, суб’єктами виборчого процесу є, зокрема, виборчі комісії, утворені відповідно до цього Закону, та кандидат у депутати, зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом.

Таким чином, позивач в даних правовідносинах реалізує надані йому вказаним Законом повноваження та має підстави на пред'явлення до суду даного позову, оскільки вказує на наявність, на його думку, порушень вимог чинного законодавства, які з огляду на наведені вище норми можуть порушувати його права та охоронювані  Законом  інтереси як суб’єкта виборчого процесу.

Порядок транспортування і передачі виборчих документів до окружної виборчої комісії визначений ст.93 Закону №4061.

Згідно до ч.1 ст.93 Закону №4061 транспортування виборчих документів, зазначених у частині дванадцятій статті 91 цього Закону, здійснюється членами дільничної виборчої комісії звичайної або спеціальної виборчої дільниці (крім спеціальних виборчих дільниць, утворених на суднах, що перебувають у день голосування у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України) - представниками чотирьох різних партій, кандидатів у депутати, а саме: головою та заступником голови дільничної виборчої комісії та двома членами цієї виборчої комісії - представниками двох інших партій, кандидатів у депутати, які набрали найбільшу кількість голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. Їх обов'язково супроводжує поліцейський, який повинен забезпечити охорону при транспортуванні. За своїм бажанням інші члени дільничної виборчої комісії, кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій, офіційні спостерігачі можуть супроводжувати транспортування документів. Супроводження транспортування виборчих документів іншими особами забороняється.

Порядок прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій окружною виборчою комісією визначений ст.94 Закону №4061.

Відповідно ч.1 до ст.94 Закону №4061, з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

Згідно ч.3 ст.94 Закону №4061, засідання окружної виборчої комісії, зазначене у частині першій цієї статті, оформляється протоколом безперервного засідання, який підписується головою або головуючим на засіданні, а також секретарем виборчої комісії або членом виборчої комісії, який виконував на зазначеному засіданні обов'язки секретаря. До протоколу приєднуються (за наявності) окремі думки членів виборчої комісії, які брали участь у засіданні і не згодні з прийнятим окружною виборчою комісією рішенням.

Відповідно до ч.4 ст.94 Закону №4061, на засіданні окружної виборчої комісії, зазначеному в частині першій цієї статті, голова окружної виборчої комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами, передбаченими частиною дванадцятою статті 91 цього Закону. Час прийняття окружною виборчою комісією протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання окружної виборчої комісії.

Частиною 5 ст.94 Закону №4061 передбачено, що при прийнятті документів дільничної виборчої комісії окружна виборча комісія перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами. При цьому кожний член комісії має право оглянути кожний пакет з документами. У разі повної комплектності виборчих документів та цілісності упаковки усіх пакетів відкриваються почергово пакети з протоколами про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі та оголошуються відомості, зазначені у них. За результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог цього Закону під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, що надійшли до окружної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, окружна виборча комісія окремо по виборах у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі приймає одне з рішень:

1) прийняти виборчі документи від дільничної виборчої комісії та врахувати відомості протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі при встановленні підсумків голосування в межах виборчого округу;

2) відмовити у прийнятті виборчих документів по загальнодержавному округу в межах одномандатного округу та (або) одномандатному округу від дільничної виборчої комісії та зобов'язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу (протоколів) з поміткою "Уточнений";

3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Законом по виборах у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) в одномандатному окрузі.

Відповідно до ч.6 ст.94 Закону №4061 рішення, передбачене частиною п'ятою цієї статті, приймається шляхом голосування усіх членів окружної виборчої комісії більшістю від загального складу комісії і фіксується у протоколі засідання окружної виборчої комісії.

З вказаних норм вбачається, що окружна комісія при прийнятті документів дільничної виборчої комісії перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами, наслідком розгляду документів повинно бути лише одне з рішень, передбачених ч.5 ст.94 Закону №4061.

У відзиві на позовну заяву відповідачем стверджено, що рішення про проведення повторного перерахунку голосів виборців на виборчих дільницях №140727 та №140734 не приймалось.

Відповідно до ч.10 ст.94 Закону №4061 за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, їх довіреними особами, уповноваженими особами партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Закону під час проведення голосування та (або) підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, а також за наявності акта або письмової заяви чи скарги осіб, зазначених у частині першій статті 93 цього Закону, про порушення вимог цього Закону під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів окружна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі.

Отже, акт про порушення  вимог Закону №4061 під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів може бути складений особами, які визначені в ч.1 ст.93 Закону №4061.

В позовній заяві позивач зазначає, що відповідачем було проігноровано порушення вимог цього Закону під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців та не було задоволено прохання  позивача щодо повторного підрахунку голосів на даних виборчих дільницях і враховано відомості протоколів про підрахунок голосів виборців, складених дільничними виборчими комісіями №140727 та №140734.

Позивач зазначає, що вищезазначені порушення підтверджуються актом про виявлене порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» на виборчій дільниці №140700 територіального виборчого округу №52, який складено позивачем, кандидатом в народні депутати України Погодіним О.В., у присутності виборців: Груцина С.С. та Козловської В.Ю.

В судовому засіданні представник позивача пояснив, що позивач участі в супроводженні транспортування виборчих документів з ДВК №140727 та №140734  не приймав.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що позивач та інші особи, які склали акт від 23.07.2019 року, відповідно до ч.1 ст.93 Закону №4061 не є особами, які наділені правом на складання акту про порушення  вимог цього Закону під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів.

Крім того, зазначений акт містить суперечності: в назві акту зазначено про виявлене порушення на виборчій дільниці №140700, за змістом акту зазначено про передачу документів ДВК №140727 та №140734. Також акт не містить інформації які саме пакети ДВК №140727 та №140734, в якій кількості та з якими документами ДВК №140727 та №140734 мають ознаки розпечатування.

Отже, акт від 23.07.2019 року  про виявлене порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» на виборчій дільниці №140700 територіального виборчого округу №52 не є належними та достатніми доказом, в розумінні приписів ст.ст.73, 74, 76 КАС України.

Інших доказів в обґрунтування доводів позовної заяви про порушення відповідачем Закону України «Про вибори народних депутатів України» суду не надано.

Таким чином, позовні вимоги про визнання дії окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 щодо врахування відомостей протоколів про підрахунок голосів на дільничних виборчих комісіях №140727 та №140734 такими, що грубо порушують вимоги законодавства про вибори депутатів, порушують виборчі права громадян та права і законні інтереси кандидата в народні депутати України Погодіна Олега Васильовича задоволенню не підлягають.

Щодо позовних вимог про зобов’язання окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №52 здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №140727 на виборчій дільниці №140734 по позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 року у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі № 52 суд зазначає наступне.

Згідно ч.11 ст.94 Закону №4061 у разі неможливості усунення без перерахунку виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та (або) одномандатному окрузі неточностей у протоколі (протоколах) дільничної виборчої комісії у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, а також у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної виборчої комісії по загальнодержавному округу та (або) одномандатному округу окружна виборча комісія зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі.

Оскільки суд дійшов висновку про недоведеність порушення відповідачем вимог Закону №4061 позовні вимоги в цій частині задоволенню не підлягають.

Таким чином, відповідно вищевикладених позицій та обставин, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Щодо вирішення питання про судовий збір.

Оскільки позивач подав позовну заяву без сплати судового збору і на час вирішення справи судовий збір не сплачено, відповідно до вимог ч.9 ст.273 КАС України судовий збір підлягає стягненню  з позивача на користь Державного бюджету України у розмірі 768,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 6-8, 10, 19, 72-76, 90, 139, 191, 241-246, 273, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-  

 

ВИРІШИВ:

       

У задоволенні адміністративного позову кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 року Погодіна Олега Васильовича (ІПН 2666510950, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 38/13) до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 52 (ЄДРПОУ 43044334, 85200, Донецька область, м. Торецьк, вул. Грушевського, 2) про визнання дій протиправними, зобов’язання здійснити повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях - відмовити.

Стягнути з Погодіна Олега Васильовича (ІПН 2666510950, м. Київ, в. Шота Руставелі, 38/13) на користь Державного бюджету України судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн.40 коп.

Повний текст рішення проголошено у судовому засіданні 26.07.2019 року.     

Рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Рішення може бути оскаржено до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги у порядку, встановленому ст.ст.272,297 з урахуванням положень пп.15.5 п.15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двох днів з дня його проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніше як за чотири години до початку голосування.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.        

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).  

    

 

Головуючий суддя                                                                         Т.В.Загацька

 

Судді                                                                                               Г.П.Бабаш

                                                                      

                                                                                                         І.В.Шинкарьова