flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9473/19-а

28 липня 2019, 12:14

Завантажити скановану копію

Донецький окружний адміністративний суд

 

 

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

                                                                                     

28 липня 2019 року                                                              справа № 200/9473/19-а

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Логойда Т.В., перевіривши виконання вимог законодавства при подачі позовної заяви кандидата в народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 про визнання протиправною бездіяльності, визнання протиправним рішення та зобов'язання вчинити дії,

 

в с т а н о в и л а:

 

27 липня 2019 року о 23 год. 37 хв. кандидат в народні депутати України Чорний А.С. звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, в якому зазначав, що 22 липня 2019 року за результатами підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №140774 нараховано кількість голосів за канди­дата у народні депутати України Аксьонова А.А. - 317, за кандидата у народні депутати Романцову Т.В. - 103. Ці дані відображені в отриманій позивачем копії протоколу про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці №140774 одномандатного виборчого округу № 50 (бланк № 0333716).

Між тим, під час транспортування виборчої документації з приміщення дільничної виборчої комісії №140774 до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 сталася підміна результатів в протоколах про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, внаслідок чого до відповідача було доставлено протоколи з недо­стовірними даними, а саме в графі підсумки голосування за кандидата в народні депутати замість 317 голосів за Аксьонова А.А. було зазначено - 369, замість 103 голосів за Романцову Т.В. зазначено 51 голос. Саме такі дані було подано до Центральної виборчої комісії.

Отже, голова дільничної виборчої комісії №140774, заступник голови та чле­ни комісії внесли неправдиві відомості у перший, другий і тре­тій примірники протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №140774.

22 липня 2019 року відповідач склав протокол за підрахунками голосів виборців на ДВК №140774 в одномандатному виборчому окрузі № 50, відповідно до якого кількість голосів виборців за кандидата у народні депу­тати України Аксьонова А.А. склали 369 виборців замість вірного результату 317, за кандидата у народні депутати України Романцову Т.В. - 51 ви­борців замість вірного результату - 103, що унеможливило встановлення факту волевиявлення виборця.

У зв’язку з наведеним ним до відповідача була подана скарга про порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» під час проведення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у одномандатному окрузі, що ставлять під сумнів результати пі­драхунку голосів виборців на цій виборчій дільниці в одномандатному окрузі. До скарги додано відповідний акт та відповідні документи про розбіжності.

Між тим, скарга розглянута не була, рішення за розглядом скарги відповідачем не приймалося, чим допущено бездіяльність.

Вважав, що відповідачем грубо порушені його права як кандидата у народні депутати та громадянина Ук­раїни, завищені голоси виборців, які не брали участі у голосуванні 21 липня 2019 року на виборчій дільниці №140774.

У зв’язку з наведеним позивач просив:

- визнати протиправною бездіяльність Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 щодо не розг­ляду скарги Чорного Анатолія Сергійовича і не прийняття рішення про про­ведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №140774;

- визнати протиправним та скасувати протокольне рішення Окружної виборчої комісії з ви­борів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 щодо прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії №140774, зафіксо­ване у протоколі даної дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчий дільниці в одномандатному окрузі;

- зобов’язати Окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 прийняти рішення про проведення повтор­ного підрахунку голосів на виборчій дільниці №140774 в порядку, встановленому Законом України «Про вибори народних депутатів України».

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленими  ст. 160, 161, 172 цього Кодексу.

Позов від імені позивача підписаний адвокатом Дементьєвим Т.М.

Відповідно до частини 6 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позовна заява подається представником, то у ній додатково зазначаються відомості, визначені у пункті 2 частини п’ятої цієї статті стосовно представника.

Згідно з пунктом 2 частини 5 статті 160 Кодексу в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

В порушення наведених процесуальних вимог в позовній заяві не зазначено прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків, за його наявності, або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв’язку, адресу електронної пошти представника позивача.

Частиною 2 статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Відповідно до частини 4 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В порушення вимог частини 4 статті 161 вказаного Кодексу позивач не додав до позовної заяви докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, на які містяться посилання в позові, а саме: отриману позивачем копію протоколу дільничної виборчої комісії №140774 про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №140774 (бланк № 0333716); скаргу позивача про порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» під час проведення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у одномандатному окрузі, що ставлять під сумнів результати пі­драхунку голосів виборців на цій виборчій дільниці в одномандатному окрузі, акт та інші додані до скарги документи про розбіжності; докази подачі вказаної скарги до відповідача.

Позов від імені позивача підписаний адвокатом Дементьєвим Т.М., і до позову додано ордер про надання правничої (правової допомоги) в якому зазначено, що його видано на підставі договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги від 27 липня 2019 року №83/07/19.

Між тим, копію вказаного договору до позову не додано.

Відповідно до частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

В позовній заяві потрібно зазначити прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків, за його наявності, або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв’язку, адресу електронної пошти представника позивача.

Позивачу до позовної заяви необхідно додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, на які містяться посилання в позові, а саме: отриману позивачем копію протоколу дільничної виборчої комісії №140774 про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №140774 (бланк № 0333716); скаргу позивача про порушення вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України» під час проведення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у одномандатному окрузі, що ставлять під сумнів результати пі­драхунку голосів виборців на цій виборчій дільниці в одномандатному окрузі, акт та інші додані до скарги документи про розбіжності; докази подачі вказаної скарги до відповідача.

Крім того, до позовної заяви необхідно додати договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги від 27 липня 2019 року №83/07/19, на підставі якого видано ордер про надання правничої (правової допомоги), що доданий до позову.

До позовної заяви з усунутими недоліками потрібно додати її копію відповідно до кількості учасників справи.

Копії всіх документів, які подаються до суду, мають бути подані відповідно до кількості учасників справи та скріплені власноручним підписом позивача (його представника) або засвідчені у встановленому порядку.

Керуючись частинами 1 та 2 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України,

 

у х в а л и л а:

              

Позовну заяву кандидата в народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 50 про визнання протиправною бездіяльності, визнання протиправним рішення та зобов'язання вчинити дії залишити без руху, надавши строк для усунення недоліків – до 14 год. 00 хв. 28 липня 2019 року.

В разі не усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк позовна заява буде повернута позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/) та на веб-порталі судової влади України.

 

          

Суддя                                                                                                   Т.В. Логойда