flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9471/19-а

28 липня 2019, 14:09

Завантажити скановану копію

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про залишення позовної заяви без руху

 

28 липня 2019                                                     Справа №200/9471/19-а

 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Чекменьов Г.А., ознайомившись з позовною заявою кандидата у народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 про визнання протиправною бездіяльності,  визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В : 

27 липня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Кандидата в народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 про:

- визнання протиправною бездіяльності щодо не розгляду скарги та не прийняття рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці № 140767;

- визнання протиправним та скасування протокольне рішення окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 щодо прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії №140767 зафіксоване у протоколі даної дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному окрузі;

- зобов’язання прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №140767 в порядку, встановленому Законом України «Про вибори народних депутатів України».

Позовна заява підписана та подана до суду представником позивача адвокатом  Дементьєвим Т.М. о 23 год. 37  хв.

Відповідно до  ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства  (далі - КАС України), суддя після одержання позовної заяви з'ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями  160,  161,  172  цього  Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Суд зазначає, що згідно частини 6 статті 160 КАС України якщо позовна заява подається представником, то у ній додатково зазначаються відомості, визначені  у пункті 2 частині 5  цієї статті.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

В порушення вказаної норми в позовній заяві не зазначено прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання чи перебування, поштовий індекс, відомі номери засобів зв’язку, адресу електронної пошти представника позивача.

Також в матеріалах адміністративного позову відсутні докази на підтвердження вимог позивача, а саме: скарга  Чорного А.С. на дії окружної виборчої комісії № 50, акти та інші додані до скарги документи про розбіжності, докази подачі вказаної скарги до відповідача. Також не зрозуміло, на які додатки посилається позивач по тесту позову, оскільки в додатках до позовної заяви відсутні вказані документи.

Позов від імені позивача підписаний адвокатом Дементьєвим Т.М. і до позову додано ордер про надання правничої (правової допомоги) в якому зазначено, що його видано на підставі договору про надання правової допомоги від 27 липня 2019 року №83/07/19.

Між тим, копію вказаного договору до позову не додано.

Відповідно  до частини  2  статті 169 КАС України в  ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Разом з цим суд зазначає, що особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісії врегульовано статтею 273 КАС України.

Так згідно частини 11 статті 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням особливостей строків розгляду даної справи, встановлених КАС України, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу достатнього строку для усунення недоліків, а саме до 16 год. 00 хв. 28 липня 2019 року.

У зв’язку з відсутністю у позовній заяві засобів зв’язку з представником позивача та відсутністю електронної адреси позивача, суд вважає за необхідне розмістити текст даної ухвали на веб-порталі судової влади України та повідомити позивача засобами телефонного зв’язку.

Керуючись, статтями   5, 160,  161, 171, 172 , 273 КАС України, суд,-

 

УХВАЛИВ:

 

Позовну заяву кандидата у народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 про визнання протиправною бездіяльність, визнання протиправним та скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії – залишити без руху.

            Встановити позивачу строк не пізніше 16 год. 00 хв. 28 липня 2019 року на усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду скарги Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50, договору про надання правової допомоги від 27 липня 2019 року №83/07/19, уточненої позовної заяви з доданими доказами та копії для відповідача із зазначенням прізвища, імені та по батькові, місця проживання чи перебування, поштового індексу, відомих номерів засобів зв’язку, адресу електронної пошти представника позивача адвоката Дементьєва Т.М.

 У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатися неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.  

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/) та на веб-порталі судової влади України.

 

 

Суддя                                                                                                  Г.А.Чекменьов