flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/9470/19-а

28 липня 2019, 17:19

Завантажити скановану копію

 

Донецький  окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

 

«28» липня 2019 року                                                                                  Справа №200/9470/19-а

 

            Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Кониченка Олега Миколайовича ознайомившись з позовною заявою Кандидата в народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича (85320, Донецька область, м.Мирноград, вул. Франко, буд. 18)

до  Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 (85300, Донецька область, м. Покровськ, вул.Поштова, 13)

про визнання протиправною бездіяльності, визнання протиправним та скасування протокольного рішення та зобов'язання вчинити певні дії

 

ВСТАНОВИВ:

 

27 липня 2019 року о 23 год. 37 хв. Кандидат в народні депутати України Чорний Анатолій Сергійович, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до  Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 відповідно до якого просив суд визнати протиправною бездіяльності окружної виборчої комісії  з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 щодо не розгляду скарги і не прийняття рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №140773; визнати протиправним протокольне рішення окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 щодо прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії №140773 зафіксоване у протоколі даної дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному окрузі, та скасувати таке рішення; зобов’язати  окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці №140773 в порядку, встановленому Законом України «Про вибори народних депутатів України».

Ухвалою від 28 липня 2019 року позовну заяву залишено без руху, надавши позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви.

Позивач у визначений судом строк не усунув недоліки позовної заяви, проте враховуючи суспільний інтерес та скорочені строки розгляду даної справи, суд вбачає за можливе відкрити провадження у справі.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та належні повноваження.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статті 160-161, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Дану позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства та її подано з дотриманням правил підсудності.

Позовну заяву подано у строк, встановлений статтею 273 КАС України.

Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження за позовною заявою, встановлені КАС України, відсутні.

Частиною 4   ст. 9 КАС України   передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За приписами ч. 2 та ч. 3   ст. 77 КАС України   встановлено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

З огляду на особливості розгляду данної категорії справ, суд дійшов висновку про необхідність витребування у ЦВК, ОВК та ДВК доказів по справі.

Керуючись статтями 77, 152-154, 171, 268-270, 273, 276 Кодексу адміністративного судочинства України, -

 

УХВАЛИВ:

 

  Прийняти до розгляду позовну заяву Кандидата в народні депутати України Чорного Анатолія Сергійовича до Окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50 про визнання протиправною бездіяльності, визнання протиправним та скасування протокольного рішення та зобов'язання вчинити певні дії та відкрити провадження в адміністративній справі № 200/9322/19-а.

Призначити судове засідання у справі на 28 липня 2019 року о 20 годині 00 хвилин в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1.

Справа буде розглядатися у судовому засіданні колегією у складі трьох суддів.

Зобов'язати позивача надати суду скаргу про порушення вимог Закону «Про вибори народних депутатів України» під час проведення виборів 21 липня 2019 року на виборчій дільниці №140773 одномандатного виборчого округу №50, інформацію про її розгляд та прийняті рішення (за наявності надати належним чином посвідчені копії); оригінали всіх документів, копії яких приєднані до позовної заяви (для огляду); оригінал та належним чином засвідчену копію документу, що підтверджує особу позивача (паспорт громадянина України тощо (для огляду)); докази на підтвердження обставин, викладених у позові.

Зобов'язати відповідача надати суду відомості щодо надходження скарг про порушення вимог Закону «Про вибори народних депутатів України» під час проведення виборів 21 липня 2019 року по виборчій дільниці №140773 одномандатного виборчого округу №50, інформацію про їх розгляд та прийняті рішення (за наявності надати належним чином посвідчені копії); оригінали документів на підставі яких діє відповідач для огляду в судовому засіданні та їх належним чином завірені копії для залучення до матеріалів справи;  відзив на позовну заяву та докази на підтвердження обставин, викладених у відзиві на позовну заяву; повноваження на представника, що підтверджує його право на введення справи в суді, із зазначенням права на вчинення від імені довірителя усіх процесуальних дії, які може вчиняти представник.

Витребувати від Центральної виборчої комісії витяг по окремій дільничній виборчій комісії №140773 щодо кількості голосів по кандидатам; відомості про підрахунок голосів виборців в одномандатному виборчому округу в межах виборчої  дільниці №140773; протокол окружної виборчої комісії про підсумки голосування в одномандатному виборчому округу №50; протокол дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому округу по виборцій дільниці №140773; протокол про підсумки голосування в межах одномандатного виборчого округу №50.

Витребувати від Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №50: протокол засідання ОВК та рішення щодо прийняття від дільничних виборчих комісій №140773 документів та врахування відомостей протоколів про підрахунок  голосів на виборчих дільницях при встановленні підсумків голосування в межах виборчого округу; протокол окружної виборчої комісії про підсумки голосування в одномандатному виборчому округу №50;  протокол дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому округу по виборчій дільниці №140773.

Витребувати від Дільничної виборчої комісії №140773 протокол ДВК про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому округу по виборчій дільниці №140773.

Витребувані документи надати до суду  на офіційну електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua) до 20 год. 00 хв. 28 липня 2019 року.

Встановити відповідачу строк до 25 липня 2019 року до 20:00 години для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам  ст. 162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду).

Явку учасників справи у судове засідання визнати обов’язковою.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання, крім випадків відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.   

 

 

Суддя                                                                                                                          О.М.Кониченко