flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа№200/2590/21-а

20 травня 2021, 16:29

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

    

      17 травня 2021 р.                                                                       Справа№200/2590/21-а

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

  

Донецький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді – Шинкарьової І.В., розглянув за правилами спрощеного позовного провадження адміністративний позов Державної служби геології та надр України до товариства з обмеженою відповідальністю “Первомайський кар’єр” про припинення права користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами,

 

В С Т А Н О В И В :

 

11 березня 2021 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної служби геології та надр України (далі - позивач, Держгеонадра України) до товариства з обмеженою відповідальністю “Первомайський кар’єр” (далі – відповідач, ТОВ “Первомайський кар’єр”), в якому позивач просив:

- припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами № 3631 від 31 грудня 2004 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що надрокористувачем в порушення вимог Угоди про умови користування надрами, яка є невід`ємною частиною дозволу на спеціальне користування надрами та статті 24 Кодексу України про надра не подано до Державного науково-виробничого підприємства “Державний інформаційний геологічний фонд України” щорічні звіти відповідної форми статистичної звітності як підтвердження експлуатації корисних копалин за 2016-2019 роки, у зв`язку з чим наявні підстави для анулювання дозволу у судовому порядку.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 16.03.2021 відкрито провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Ухвалу суду від 16.03.2021 було надіслано до Єдиного державного реєстру судових рішень в день її винесення.

Крім того, скановану копію ухвали суду від 23.03.2021 було розміщено на сайті Донецького окружного адміністративного суду.

Згідно з нормами частини третьої статті 263 КАС України у справах, визначених частиною першою цієї статті, заявами по суті справи є позов та відзив.

Відповідач відзив на адміністративний позов у встановлений судом строк не надав.

У зв’язку з ненаданням відповідачем відзиву на адміністративний позов у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, вирішивши питання, чи  мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд встановив наступне.

Позивач - Державна служба геології та надр України  (код ЄДРПОУ: 37536031, місцезнаходження: 063680, м. Київ, вул. Антона Цедіка, буд. 16), є центральним органом виконавчої влади, який наділений функціями для забезпечення реалізації державної політики у сфері надрокористування.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю “Первомайський кар’єр” (далі – ТОВ “Первомайський кар’єр”) (код ЄДРПОУ: 38720424, місцезнаходження: 87133, Донецька область, Бойківського району, с. Первомайське, вул. Куйбишева, 40, оф. 4), види діяльності –  23.70 Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю (основний); 08.11 Добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю; 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; 49.41 Вантажний автомобільний транспорт; 71.12 Діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах; 33.12 Ремонт і технічне обслуговування машин і устатковання промислового призначення; 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель

31 грудня 2004 ТОВ “Первомайський кар’єр” надано спеціальний дозвіл на користування надрами №3631 на видобування кам’яного вугілля.

За умовами угоди про умови користування надрами від 03 березня 2014, яка є невід`ємною частиною дозволу №3631  на спеціальне користування надрами, відповідач зобов’язується у встановленому порядку подавати звітність до Державного науково-виробничого підприємства "Геоінформ України” про стан запасів та корисних копалин за формою 5-гр.

Як вбачається з матеріалів справи, на адресу Державної служби геології та надр України від Державного науково-виробничого підприємства “Державний інформаційний геологічний фонд України” (далі – ДНВП “Геоінформ України”) надано лист від 11.08.2020 №03/303-2302, в якому містився перелік суб’єктів господарювання, які не звітували до ДНВП “Геоінформ України” щодо руху запасів (форма 5-гр) за 2016-2019 рік, зокрема, й щодо ТОВ “Первомайський кар’єр”. Згідно даного переліку надрокористувачів, від ТОВ “Первомайський кар’єр” звітність за 2016-2019 рік не надходила.

Наказом Державної служби геології та надр України від 14.08.2020 № 346, зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами ТОВ “Первомайський кар’єр” та надала строк 30 календарних днів для усунення порушень.

На офіційному веб-порталі Державної служби геології та надр України розміщено вказаний наказ позивача від 14.08.2020 № 346 та зазначено про необхідність надати інформацію на виконання цього наказу.

ДНВП “Геоінформ України” 11.11.2020 направило лист (вих. № 03/303-3539) на адресу директора Департаменту державного геологічного контролю, з інформацією про суб’єктів господарювання, власників спеціальних дозволів на користування надрами, які не направили до ДНВП “Геоінформ України” щорічну статистичну звітність за формою 5-гр, 6-гр, 7-гр за роки, які вказано у переліку, відповідно до якого ТОВ “Первомайський кар’єр” належить до суб'єктів господарювання, які не надали звіти за 2016-2019 рік.

На офіційному веб-порталі Державної служби геології та надр України було розміщено пропозицію надрокористувачам у 15-денний строк надати до Служби власну пропозицію (згоду/незгоду) на припинення права користування надрами, згідно зі спеціальними дозволами, визначених у переліку, до якого віднесено ТОВ “Первомайський кар’єр”.

Не отримавши від відповідача згоду на припинення права користування надрами, позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із даним позовом.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Регулювання гірничих відносин з метою забезпечення раціонального, комплексного використання надр для задоволення потреб у мінеральній сировині та інших потреб суспільного виробництва, охорони надр, гарантування при користуванні надрами безпеки людей, майна та навколишнього природного середовища, а також охорона прав і законних інтересів підприємств, установ, організацій та громадян належить до завдань Кодексу України Про надра (далі – Кодекс).

Відповідно до ст. 13 цього Кодексу встановлено, що користувачами надр можуть бути підприємства, установи, організації, громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи.

Згідно з ст. 16 Кодексу, спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, або Радою міністрів Автономної Республіки Крим щодо розробки родовищ корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим.

Державна служба геології та надр України є центральним органом виконавчої влади, який наділений функціями для забезпечення реалізації державної політики у сфері надрокористування та діє відповідно до Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 за № 1174.

Пунктом 4 зазначеного Положення визначено, що Державна служба геології та надр України відповідно до покладених на неї завдань, зокрема: видає в установленому порядку спеціальні дозволи на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами); зупиняє та анулює в установленому порядку дію спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами), поновлює їх дію у разі зупинення.

Відповідно до ст. 24 Кодексу України Про надра, користувачі надр зобов`язані виконувати вимоги щодо користування надрами, встановлені законодавством України та угодою про розподіл продукції.

Статтею 25 Кодексу України Про надра визначено, що права користувачів надр охороняються законом і можуть бути обмежені лише у випадках, передбачених законодавством України.

Пунктом 5 частини 1 статті 26 Кодексу України Про надра передбачено, що право користування надрами припиняється у разі використання надр не для тієї мети, для якої їх було надано, порушення інших вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування ділянкою надр.

Отже, порушення вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування ділянкою надр, є самостійною підставою для припинення права користування ними.

Згідно пп. 1 п. 22 Постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615  “Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” (далі – Порядок № 615), дія дозволу може бути зупинена органом з питань надання дозволу безпосередньо або за поданням центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері здійснення державного гірничого нагляду, епідеміологічного нагляду (спостереження), державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, органів місцевого самоврядування, органів ДФС у разі порушення надрокористувачем умов користування надрами, передбачених дозволом або угодою про умови користування ділянкою надр.

Відповідно до п. 23 Порядку № 615, право користування надрами припиняється з підстав та у порядку, передбаченому Кодексом України про надра та Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

Про надання, продовження строку дії, зупинення, поновлення, переоформлення, видачу дубліката, анулювання дозволу та внесення змін до нього Держгеонадра видає наказ, а Рада міністрів Автономної Республіки Крим - розпорядження (п. 25 Порядку № 615).

Судом встановлено, що ТОВ “Первомайський кар’єр” не виконало перед Державним науково-виробничим підприємством    “Геоінформ України” обов’язку звітувати за 2016-2019 рік про стан запасів корисних копалин за формою 5-гр, про необхідність подання яких зазначено в Угоді про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин від 03 березня 2014, укладеної між Державною службою геології та надр України та ТОВ “Первомайський кар’єр”, яка є   невід'ємною частиною спеціального дозволу № 3631 від 31 грудня 2004.

У зв’язку із невиконанням умов угоди про користування надрами позивачем прийнято наказ від 14.08.2020 № 346, яким зупинено дію спеціальних дозволів на користування надрами згідно з переліком до цього наказу, до якого, зокрема, включено ТОВ “Первомайський кар’єр”.

Відповідачем не були здійснені заходи для усунення порушень, які стали підставою для зупинення дії спеціального дозволу.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про порушення ТОВ “Первомайський кар’єр” вимог, передбачених спеціальним дозволом на користування надрами, яка є самостійною підставою для припинення права користування ними.

Разом із цим орган, який надав надра у користування, повноважний припинити право користування надрами у випадку, передбаченому п. 5 ч. 1 ст. 26 Кодексу України Про надра, лише за наявності згоди на це користувача надрами.

З огляду на те, що ТОВ “Первомайський кар’єр” не надало згоду на припинення права користування надрами, суд зазначає про наявність підстав для припинення цього права в судовому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Приписами ч. 2 ст. 2 КАС України наведені критерії законності рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, якими є, зокрема, прийняття (вчинення) таких рішень, (дій, бездіяльності) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано, пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія).

Відповідно до ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Державної служби геології та надр України підлягають задоволенню.           

Керуючись ст.ст. 2, 5-10, 72-90, 139, 242-246, 205, 250, 255, 257-263, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

                          

В И Р І Ш И В:

 

Адміністративний позов Державної служби геології та надр України (ЄДРПОУ 37536031; м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16) до Товариства з обмеженою відповідальністю “Первомайський кар’єр” (код ЄДРПОУ: 38720424, місцезнаходження: 87133, Донецька область, Бойківського району, с. Первомайське, вул. Куйбишева, 40, оф. 4) про анулювання спеціального дозволу - задовольнити.

Припинити право користування надрами, шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами №3631 від 31 грудня 2004, наданого Товариству з обмеженою відповідальністю “Первомайський кар’єр” (код ЄДРПОУ: 38720424, місцезнаходження: 87133, Донецька область, Бойківського району, с. Первомайське, вул. Куйбишева, 40, оф. 4).

Повний текст рішення складено та підписано 17 травня 2021 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.    

 

 Суддя                                                                                         І.В. Шинкарьова