flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №200/8072/21

31 травня 2022, 15:52

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про зміну способу виконання рішення суду



          26 травня 2022 року                                                  Справа №200/8072/21  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1



 Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Черникової А.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву особи позивача про зміну способу виконання рішення по адміністративній справі № 200/8072/21 за позовом особи позивача до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії, -

 

                                                               ВСТАНОВИВ:

 

21 лютого 2022 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява особи позивача про зміну способу виконання рішення суду.

В обґрунтування заяви, заявник зазначив, що рішення суду до теперішнього часу не виконане. 27 січня 2022 року Центральним відділом державної виконавчої служби у м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків) винесена постанова про закінчення виконавчого провадження. Вважає, що дієвим способом виконання рішення суду від 10 серпня 2022 року буде саме стягнення з Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради суми у розмірі 7 354,00 грн.

Справа призначена до розгляду на 02 березня 2022 року на 12-00 год.

Сторони до суду не з'явились, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Оскільки не має перешкод для розгляду справи, але всі учасники справи не з’явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, тому справа відповідно до вимог частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) розглядається в порядку письмового провадження.

Відповідно до частини 2 статті 378 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розглянувши заяву про заміну способу виконання рішення, суд зазначає наступне.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 10 серпня 2021 року позовні вимоги особи позивача до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії задоволені частково. Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради зобов’язано виплатити на користь особи позивача недоплачену грошову допомогу до 05 травня за 2021 рік, відповідно до статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги у розмірі 7 354,00 грн. (а. с. 39-42).

Рішення набрало законної сили 10 вересня 2021 року.

На виконання зазначеного рішення суду 10 серпня 2021 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист, який направлений позивачу (а. с. 49).

01 грудня 2021 року позивач звернувся до Центрального ВДВС у м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області із заявою про відкриття виконавчого провадження по виконавчому листу № 200/8072/21 (а. с. 54-55).

Поставною головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби у м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків) від 10 грудня 2021 року відкрито виконавче провадження по виконавчому листу № 200/8072/21 (а. с. 56-57).

Поставною головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби у м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків) від 27 січня 2022 року закінчено виконавче провадження відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 39, ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження» (а. с. 59).

Розглянувши вказану заяву, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 3 статті 33 Закону України «Про виконавче провадження» від 02 червня 2016 року № 1404-VIII (далі - Закон № 1404-VIII) передбачено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення або роблять його неможливим, сторони, а також виконавець за заявою сторін або державний виконавець з власної ініціативи у випадку, передбаченому Законом України Про гарантії держави щодо виконання судових рішень, мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення.

Статтею 7 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» від 5 червня 2012 року № 4901-VI (далі - Закон № 4901-VI) передбачено, що виконання рішень суду про зобов'язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за якими є державний орган, державне підприємство, юридична особа, здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження», з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

У разі якщо рішення суду, зазначені в частині першій цієї статті, не виконано протягом двох місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, крім випадків, коли стягувач перешкоджає провадженню виконавчих дій, державний виконавець зобов'язаний звернутися до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання рішення.

Частинами 1 та 3 статті 378 КАС України передбачено, що за заявою сторони/суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувана чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Верховний Суд у постанові від 21 серпня 2018 року у справі №803/3805/15 зазначив, що системний аналіз наведеної правової норми дає підстави дійти до висновку про те, що підставою для встановлення порядку і способу виконання судового рішення є обставини, що перешкоджають належному його виконанню: ускладнюють його виконання або роблять неможливим, при цьому судове рішення не може бути змінено по суті.

Тобто зміна способу і порядку виконання рішення суду - це прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у порядку і способом, раніше встановленими. Отже, суд за наявності обґрунтованих підстав та належних доказів може змінити спосіб та порядок виконання рішення суду, не змінюючи при цьому його змісту, або ж відмовити в задоволенні такої заяви.

Наведене узгоджується з висновками Верховного Суду, які викладені в постанові Верховного Суду від 11 лютого 2020 року у справі № 826/8279/16.

Враховуючи, що розмір невиплаченої позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік для учасників бойових дій становить 7 354,00 грн., суд вважає за можливе змінити спосіб виконання рішення в даній справі шляхом стягнення з Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради на користь Щепка Олександра Віталійовича недоплаченої разової грошової допомоги до 5 травня, як учаснику бойових дій за 2021 рік відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захист» у розмірі 7 354, 00 грн.

Керуючись ст. ст. 14, 245, 248, 256, 295, 297, 378, 379 Кодексу адміністративного  судочинства України, суд, -

 

                                                         УХВАЛИВ:

 

Заяву позивача про зміну способу виконання рішення суду у справі №200/8072/21, - задовольнити.

Змінити спосіб виконання рішення суду від 10 серпня 2021 року у справі № 200/8072/21 за позовом особи позивача до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії, встановивши новий спосіб виконання рішення, яким: «Стягнути з Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради на користь особи позивача недоплачену грошову допомогу до 05 травня за 2021 рік, відповідно до статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги у розмірі 7 354,00 грн. (сім тисяч триста п’ятдесят чотири грн.).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня його проголошення, відповідно до статті 295 КАС України.

Згідно приписів статті 297 КАС України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб- адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).  



          Суддя                                                                                   А.О.Черникова