flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №805/82/16-а

22 грудня 2017, 13:04

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 про заміну сторони виконавчого провадження

 

 

           22 грудня 2017 р.                                                  Справа №805/82/16-а 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голубової Л.Б.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду заяву товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” про заміну сторони виконавчого провадження

 

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП”

 

до державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області

 

про визнання дій щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість протиправними та зобов’язання поновити реєстрацію

 

                                                 ВСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 805/82/16-а за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” до державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області про визнання дій щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість протиправними та зобов’язання поновити реєстрацію. В обґрунтування якої заявник посилається на те, що державна податкова інспекція у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області припинила свою діяльність, правонаступником є Маріупольська об’єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Донецькій області.

Посилаючись на приписи статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України (що діяла до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України у редакції Закону України “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”), позивач просить замінити сторону виконавчого провадження – державну податкову інспекцію у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області на Маріупольську об’єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39883670).

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає її такою, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2016 року позов товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” до державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області про визнання дій щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість протиправними та зобов’язання поновити реєстрацію – задоволено.

Визнано протиправними дії державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області з анулювання реєстрації платника податку на додану вартість товариства з обмеженою  відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” (ЄДРПОУ 39219833).

Зобов’язано державну податкову інспекцію у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області поновити реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” (ЄДРПОУ 39219833), як платника податку на додану вартість шляхом внесення запису про відміну анулювання реєстрації від 13 травня 2015 року № 5594 до Реєстру платників податку на додану вартість.

Стягнуто з державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області за рахунок бюджетних асигнувань на користь товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” судові витрати у сумі 2 756 (дві тисячі сімсот п’ятдесят шість) гривень.

17 березня 2016 року на виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2016 року по справі № 805/82/16-а видано виконавчий лист для подальшого його пред’явлення, який перебував на примусовому виконанні (ВП № 51103095).

14 грудня 2017 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” про заміну сторони виконавчого провадження по адміністративній справі № 805/82/16-а, відповідно до якої просило замінити боржника у виконавчому провадженні ВП № 51103095 з державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області його правонаступником Маріупольською об’єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Донецькій області.

Постановою заступника начальника відділу державної виконавчої служби Слов’янського міськрайонного управління юстиції від 17 травня 2016 року відкрито виконавче провадження щодо виконання виконавчого листа № 805/82/16-а виданого 17 березня 2016 року про зобов’язання поновити реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП”, код ЄДРПОУ 39219833, як платника податку на додану вартість шляхом внесення запису про відміну анулювання реєстрації від 13 травня 2015 року № 5594 до Реєстру платників податку на додану вартість.

На підставі п. 3 частини першої статті 39, статтею 40 Закону України “Про виконавче провадження” заступник начальника Слов’янського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області виніс постанову від 17 листопада 2017 року про закінчення виконавчого провадження, щодо виконання виконавчого листа № 805/82/16-а виданого 17 березня 2016 року про зобов’язання поновити реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП”, код ЄДРПОУ 39219833, як платника податку на додану вартість шляхом внесення запису про відміну анулювання реєстрації від 13 травня 2015 року № 5594 до Реєстру платників податку на додану вартість. Підставою для винесення постанови про закінчення виконавчого провадження є припинення юридичної особи – державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області, боржника у виконавчому провадженні ВП № 51103095.

Відповідно на час судового розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження, відсутні докази про відкриття виконавчого провадження.

Згідно даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, державна податкова інспекція у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області – припинено 22 грудня 2016 року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 листопада 2015 року № 892 “Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби” - державну податкову інспекцію у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області реорганізовано шляхом приєднання до Маріупольської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Донецькій області.

Частиною 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону України “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”) встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з ч. 5 ст.15 Закону України “Про виконавче провадження” у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. Для правонаступників усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов’язковими тією мірою, якою вони були б обов’язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Суд зазначає, що внаслідок проведення процедури ліквідації юридичної особи – державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області її функції задля забезпечення реалізації державної політики з питань податкового законодавства фактично здійснюється Маріупольською об’єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Донецькій області.

За приписами п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України “Про виконавче провадження” у виконавчому документі зазначається ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника.

Тобто з аналізу наведеної норми слідує, що стороною у виконавчому провадженні має бути юридична особа, відомості щодо якої наявні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Маріупольська об’єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Донецькій області є юридичною особою, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” про заміну сторони виконавчого провадження по справі № 805/82/16-а за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” до державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області про визнання дій щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість протиправними та зобов’язання поновити реєстрацію – шляхом заміни сторони у виконавчому листі, відповідно до ч.4 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України.

Стосовно видачі нового виконавчого листа по справі № 805/82/16-а в якому замінити сторону, боржника з державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області на його правонаступника Маріупольську об’єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Донецькій області, суд зазначає наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” отримало виконавчий лист по справі № 805/82/16-а.

Наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5 “Про затвердження Інструкції з організації примусового виконання рішень” затверджено Інструкцію з організації примусового виконання рішень.

Відповідно до п. 12 розділу ІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження (припинення юридичної особи, а також в інших випадках заміни сторони у виконавчому провадженні), якщо правовідносини допускають правонаступництво, виконавець за заявою сторони виконавчого провадження, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. На підставі постановленої судом ухвали виконавець своєю постановою замінює сторону виконавчого провадження. Ухвала суду та постанова виконавця долучаються до виконавчого документа при його передачі до іншого органу державної виконавчої служби або приватного виконавця або поверненні його стягувачу чи до суду, у зв’язку з чим новий виконавчий лист не видається.

Керуючись ч. 9 ст. 205, статтями 243, 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

 

                                                                    УХВАЛИВ:

 

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” про заміну сторони виконавчого провадження по справі № 805/82/16-а за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “ІМЕКСГРУПП” до державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області про визнання дій щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість протиправними та зобов’язання поновити реєстрацію – задовольнити частково.

Замінити боржника у виконавчому листі, що виданий для виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2016 року по справі № 805/82/16-а з державної податкової інспекції у Куйбишевському районі м. Донецька Головного управління ДФС у Донецькій області на Маріупольську об’єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39883670).

Повний текст ухвали складено та підписано 22 грудня 2017 року.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтями 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п’ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

 

 

           Суддя                                                                                Голубова Л.Б.