flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №2а/0570/13292/2012

08 жовтня 2018, 11:41

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

 

           05 жовтня 2018 р.                                                 Справа №2а/0570/13292/2012 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Суддя Донецького окружного адміністративного суду Стойка В.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку його пред’явлення по справі №2а/0570/13292/2012 за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства виробничо-комерційної фірми “Промтехмаш – Б” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі  180,00  грн., -

 

                                                     В С Т А Н О В И В:

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 05 листопада 2012 року по справі №2а/0570/13292/2012 задоволено адміністративний позов Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства виробничо-комерційної фірми “Промтехмаш – Б” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі  180,00  грн.

17.04.2013 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист по справі №2а/0570/13292/2012.

Внаслідок захоплення 16 вересня 2014 року невідомими особами в камуфляжній формі під загрозою застосування зброї двох корпусів Донецького окружного адміністративного суду, розташованих за адресою: м. Донецьк, вул. 50-ї Гвардійської дивізії, 17, адміністративна справа №2а/0570/13292/2012 була втрачена.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 14.12.2017 року відновлено з ініціативи суду повністю втрачене провадження в адміністративній справі №2а/0570/13292/2012 за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства виробничо-комерційної фірми “Промтехмаш – Б” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі  180,00  грн., в частині процесуальних документів поставлених Донецький окружним адміністративний судом.

26.09.2018 року Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області через канцелярію суду надало клопотання про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку його пред’явлення по справі №2а/0570/13292/2012. Зазначене клопотання обґрунтоване тим, що оригінал виконаного листа було втрачено внаслідок проведення антитерористичної операції. На письмовий запит управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, Чистяківський  міський відділ ДВС ГТУЮ у Донецькій області повідомив про втрату матеріалів виконавчого провадження по справі №2а/0570/13292/2012 та відсутність відкритого виконавчого провадження по зазначеній справі.

Заявник через канцелярію суду надав заяву про розгляд питання про видачу дублікату виконавчого листа без своєї участі.

У судове засідання з розгляду заяви про поновлення строку пред’явлення виконавчого листа до виконання інші учасники справи не з’явились, про дату, час та місце його проведення повідомлені належним чином.         

Як визначено пунктом 1 частини третьої   статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Згідно з частиною четвертою статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України    у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього    Кодексу  розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до частини дев'ятої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

За таких обставин, суд визнав за можливе розглядати заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про видачу дублікату виконавчого листа та про поновлення строку пред'явлення виконавчого листа до виконання без участі учасників справи, у порядку письмового провадження.

Розглянувши подану заяву та матеріали адміністративної справи, суд дійшов наступного висновку.

15.12.2017 набрав чинності Закон України від 03.10.2017 № 2147-VIII, яким внесено зміни до Кодексу адміністративного судочинства України та викладено його у новій редакції.

Так, пунктом 18.4 розділу VII “Перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції від 15.12.2017) передбачено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання.

Статтею 376 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що стягувачам, які пропустили строк пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно даних автоматизованої системи діловодства та документообігу суду, виконавчий лист за даною справою було видано судом 17.04.2013 року, відповідно строк пред’явлення виконавчого листа до виконання станом на час розгляду даного питання судом є пропущеним.

Відповідно до ч. 6. ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016р. № 1404-VIII, стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред'явлення виконавчого документа до виконання є наявність в особи поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення особою відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

З урахуванням наведених вище обставин, суд вважає причини пропуску позивачем строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання поважними, відповідно заява про поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання підлягає задоволенню.

Відповідно до пп. 18.4 п. 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

На підставі викладеного, керуючись пп. 18.4 п. 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, ст. 248, 255, 256, 376 КАС України, суд,-           

 

                                                           У Х В А Л И В:

Заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку його пред’явлення по справі №2а/0570/13292/2012 за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства виробничо-комерційної фірми “Промтехмаш – Б” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі  180,00  грн.,– задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа Донецького окружного адміністративного суду по справі № 2а/0570/13292/2012.

Поновити строк для пред’явлення до виконання виконавчого листа Донецького окружного адміністративного суду по справі № 2а/0570/13292/2012.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом пятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.   

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.               

 

 

           Суддя                                                                                 Стойка В.В.