flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №2а/0570/17417/2012

14 листопада 2018, 09:27

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

 

 

 

           14 листопада 2018 р.                                                        Справа №2а/0570/17417/2012 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аканова О.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про визнання поважними причин пропуску строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання, поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа по адміністративній справі № 2а/0570/17417/2012 за позовом Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області до Державного підприємства “Торезантрацит” про стягнення пені за несвоєчасну сплату страхових внесків у сумі 375905,97 грн.,

 

                                                         В С Т А Н О В И В:

 

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, звернувся до суду із заявою про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання. Заява вмотивована тим, що у зв’язку із вимушеною зміною стягувачем свого місця знаходження виконавчий документ було втрачено.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали суд дійшов наступного.

21 січня 2013 року постановою суду було задоволено позовні вимоги Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області та стягнуто з Державного підприємства “Торезантрацит” заборгованість в сумі 375905,97 гривні, постанова набрала законної сили 12 квітня 2013 року.

15 травня 2013 року було видано виконавчий лист № 2а/0570/17417/2012 зі строком пред’явлення виконавчого документа до виконання до 12 квітня 2014 року.

28 серпня 2015 року відділ ДВС Торезького міського управління юстиції УДВС ГТУЮ у Донецькій області листом за № 1489 повідомив заявника про втрату матеріалів виконавчого провадження по справі № 2а/0570/17417/2012 та відсутність доступу до виконавчого провадження відкритого по даній справі у зв’язку з проведенням антитерористичної операції на території м. Тореза.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду  від 21.12.2017 року заяву відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Торезі Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження задоволено, замінено стягувача по справі 2а/0570/17417/2012 на управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхвання України в Донецькій області.

Згідно пункту 2 частини 1   статті 22 Закону України “Про виконавче провадження” від 21.04.1999 року №606-XIV   (далі Закон №606-XIV), чинного на момент видачі виконавчого листа, виконавчий лист міг бути пред’явлений до виконання протягом року. Частиною 2 цієї статті передбачено, що строки, зазначені у частині першій, встановлюються для виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до   статті 23 Закону №606-XIVстроки   пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються пред’явлення виконавчого документа до виконання. Після переривання строку пред’явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується. У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв'язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред'явлення виконавчого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв'язку із встановленою   законом   забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, - з моменту закінчення дії відповідної заборони.

Таким чином, строк пред’явлення до виконання виконавчого листа, виданого у даній справі, сплинув 12 квітня 2014 року.

За приписами   статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України   провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до   закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Підпунктом 18.4 пункту 18   розділу VII “Перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України   встановлено, що у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання.

  Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 27 квітня 2018 року відмовлено в задоволенні заяви Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання.

Таким чином, заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа не підлягає задоволенню, оскільки стягувач звернувся із заявою 05 листопада 2018 року, тобто після закінчення строку встановленого для пред’явлення виконавчого листа до виконання.

Керуючись статтями   2,   3,   5,   248,   251,   256,   295,підпунктом 15.5 пункту 15,підпунктом 18.4 пункту 18 розділу   VII “Перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд

 

                                                           У Х В А Л И В:

 

Відмовити в задоволенні заяви Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про визнання поважними причин пропуску строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання, поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання та видачу дублікату виконавчого листа по адміністративній справі № 2а/0570/17417/2012 за позовом Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області до Державного підприємства “Торезантрацит” про стягнення пені за несвоєчасну сплату страхових внесків у сумі 375905,97 грн.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала набирає законної сили в порядку, встановленому   статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана безпосередньо до Донецького окружного адміністративного суду у строки, встановлені   статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України. 

 

 

 

 

           Суддя                                                                                 Аканов О.О.