flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа №2а-1961/10/0570

03 січня 2019, 12:18

 

Україна

  Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

  про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання

 

 

           27 грудня 2018 р.                                                  Справа №2а-1961/10/0570 

 

            приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

  Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Шинкарьової І.В., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред’явлення виконавчого документу до виконання за позовом Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Петровському районі міста Донецьк до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі відокремленого підрозділу “Шахта №4-21” про стягнення суми недоїмки у розмірі 184501 грн. 50 коп., -

 

                                                   В С Т А Н О В И В :

 

07 грудня 2018 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа у справі № 2а-1961/10/0570 за позовом Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Петровському районі міста Донецьк до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі відокремленого підрозділу “Шахта №4-21” про стягнення суми недоїмки у розмірі 184501 грн. 50 коп.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 25 березня 2010 року Донецьким окружним адміністративним судом прийнято постанову №2а-1961/10/0570, якою стягнуто з Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі відокремленого підрозділу “Шахта №4-21” на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві України у Петровському районі міста Донецьк заборгованість по страховим внескам - недоїмки у сумі 184501,50 грн.

07 червня 2010 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №2а-1961/10/0570 боржником в якому зазначено Державне підприємство   “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі Відокремленого підрозділу “ Шахта №4-21”.

Ухвалою суду від 05 грудня 2017 року замінено стягувача у виконавчому провадженні по справі №№ 2а-1961/10/0570 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Петровському районі м. Донецька на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231, юридична адреса: Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Свободи, 5).

07 грудня 2018 року на адресу суду надійшла заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку для пред’явлення виконавчого документу до виконання. Заява обґрунтовується тим, що виконавчий лист по справі № 2а-1961/10/0570 втрачений під час пересилання.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином. Надав заяву про розгляд заяви про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред’явлення виконавчого документу до виконання без участі представника у порядку письмового провадження.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про можливість розгляду заяви у письмовому провадженні.

При вирішенні питання про можливість поновлення позивачу (стягувачу) строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання суд виходить з наступного.

15 грудня 2017 року набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України в новій редакції (далі по тексту - КАС України), визначеній Законом України “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів” № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року.

Згідно п. 10 ч. 1 Розділу VII Перехідних положень КАС України, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України “Про виконавче провадження” від 02 червня 2016 року №1404-VIII стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції. Вказані положення кореспондуються з ч. 1 ст. 24 Закону України “Про виконавче провадження” 21 квітня 1999 року № 606-ХІV та ч. 1 ст. 261 КАС України (в редакції на час видачі виконавчого листа).

Також, згідно ч. 1 ст. 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

З огляду на обставини, що зумовили пропуск строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, суд визнає поважними такі причини пропуску строку на пред'явлення виконавчого документу до виконання та вважає за можливе постановити ухвалу про поновлення цього строку та його продовження на 3 (три) місяці, з дня набрання ухвалою законної сили.

Щодо питання про видачі дублікату виконавчого листа, то суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 260 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції на час видачі виконавчого листа) замість втраченого оригіналу виконавчого листа адміністративний суд, який видав виконавчий лист, за заявою стягувача або поданням державного виконавця може видати його дублікат.

Відповідно до п.п. 18.4 п. 18 Перехідних положень Розділу VII КАС України до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів: у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення виконавчого документа до виконання. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Дослідивши матеріали справи, які стосуються вирішення питання про видачу дубліката виконавчого листа, а також врахувавши, що в даній ухвалі суд зазначив про можливість поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, суд дійшов висновку про обґрунтованість та наявність підстав для задоволення заяви в частині видачі дубліката виконавчого листа.

Керуючись ч. 9 ст. 205, статтями 243, 248, 256, 295, 297, 376, пп. 18.4 п. 1 Розділу VІІ “Перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

 

                                                 У Х В А Л И В :

 

Заяву управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку для пред’явлення виконавчого документу до виконання в адміністративній справі № 2а-1961/10/0570 за позовом Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Петровському районі міста Донецьк до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі відокремленого підрозділу “Шахта №4-21” про стягнення суми недоїмки у розмірі 184501 грн. 50 коп. – задовольнити.

Видати управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області дублікат виконавчого листа по адміністративній справі № 2а-1961/10/0570 за позовом Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Петровському районі міста Донецьк до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі відокремленого підрозділу “Шахта №4-21” про стягнення суми недоїмки у розмірі 184501 грн. 50 коп.

Поновити Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання по адміністративній справі № 2а-1961/10/0570 за позовом відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Петровському районі міста Донецьк до Державного підприємства “Донецька вугільна енергетична компанія” в особі відокремленого підрозділу “Шахта №4-21” про стягнення простроченої заборгованості по сплаті страхових внесків та продовжити до 3 (трьох) місяців, з дня набрання даною ухвалою законної сили.

Повний текст ухвали складено та підписано 27 грудня 2018 року.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтями 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п’ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

 

 

 

           Суддя                                                                                 Шинкарьова І.В.